دولت کلیددار بهره گیری اقتصادی از ترکیه

سوالی که در ذهن بسیاری از تجار پس از حضور نخست وزیری ترکیه نقش بسته است به این موضوع ارتباط پیدا می کند که آیا رفت و آمد های سیاسی به این شکل می تواند بر فضای تجارت آنان سایه رونق بیاندازد یا خیر؟

بی تردید نمی توان تصور خاصی داشت مبنی بر اینکه رفت و آمد های مسئولان دو کشور با لعابی سیاسی از همین سمت سیاست برای فعالان بخش خصوصی تاثیر گذاری ویژه ای به دنبال داشته باشد بر این اساس اهمیت آن را باید در بخشی دیگر جستجو کرد.

اصلا موضوع غیر قابل انکاری نیست که بخش عمده ای از اقتصاد حال حاضر ایران با رویکردی کاملا دولتی اداره می شود. به عبارتی ساده تر بخش اعظم اقتصاد ایران دولتی است. در چنین شرایطی حضور یک مقام بلند پایه از کشوری مانند ترکیه نمی تواند به طور مستقیم بر اقتصاد ایران اثر گذار باشد اما تاثیرات آن بر فعالیت های اقتصادی واضح است.

در چنین شرایطی دولت باید دست به کار شود چرا که ابتکار عمل در دست دولت است. دولت باید امکاناتی را فراهم کند تا تجار و فعالان بخش خصوصی بتوانند با خیالی آسوده مبادلات تجاری خود را با ترکیه ادامه دهند.

اقداماتی هم که دولت می تواند در مذاکرات خود برای تسهیل شرایط اقتصادی فعالان بخش خصوصی انجام دهد می توان در سر فصل های کاهش تنش های بین المللی و ایجاد رفاه نسبی در صادرات جست و جو کرد.

گسترش روابط تجاری با کشوری مانند ترکیه از اهمیت بالایی برخوردار است و نباید از آن غافل شد. باید عملکرد دولت ترکیه نسبت به صادرات را مورد بررسی قرار داد و از آن وام گرفت. چنین برداشت هایی را به راحتی می توان در روابط دیپلماسی جست و جو کرد و از این گونه روابط به این صورت می توان بهره گیری اقتصادی کرد.

به شخصه امید دارم که اینگونه مسائل را مد نظر قرار دهیم و به جای ارزش حضور مقامات بلند پایه کشوری مانند ترکیه در ایران به فکر بهره گیری های اقتصادی باشیم. مشاهده و بررسی کنیم که چگونه صادرات خود را به مرز 100 هزار میلیارد دلار رسانده اند و نگذاریم چنین کشور هایی بازار های صادارتی را از دست ایران در بیاورند. موضوعی که امروز آن را مشاهده می کنیم. به طور مثال کشوری مانند ترکیه توانسته است بازار های صادراتی مانند افغانستان و عراق را از دست تجار ایرانی بیرون بکشد.

روابط اقتصادی ایران و ترکیه از سال گذشته که اردوغان به اتاق بازرگانی ایران آمد با جدیت بیشتری از سوی فعالان بخش خصوصی پیگیری می شود اما وعده هایی که در آن زمان مطرح شد هنوز به مرحله اجرا در نیامده است. اقداماتی مانند مبادله تجاری با ریال و لیر که تا کنون صورت نگرفته است و اجرای آن زمان می برد.

 

*عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران

تاریخ: 01/03/1389

زمینه: توسعه صادرات

ارائه دهنده: فرهاد فزونی

منبع: روزنامه خبر آنلاین