حرکت بزرگ‌ترین صادر‌کننده نفت جهان به‌سوی تعهدات اقلیمی

عربستان‌سعودی متعهد شد انتشار گازهای گلخانه‌ای را در این کشور تا سال ۲۰۶۰ ریشه‌کن کند. این تصمیم نقطه عطفی برای بزرگ‌ترین صادرکننده نفت جهان است که دولتش همواره با کاهش سرمایه‌‌‌گذاری در سوخت‌‌های فسیلی مخالفت کرده و فعالان اقلیمی را مسبب افزایش امسال قیمت‌های انرژی خوانده است.
شاهزاده محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان‌سعودی این خبر را در گشایش یک کنفرانس اقلیمی اعلام کرد. کشورهای اروپایی و آمریکا، عربستان‌سعودی که یکی از بالاترین سرانه‌های آلایندگی در جهان را دارد را برای تسریع تلاش‌‌ها برای محدودکردن انتشار آلایندگی و سرمایه‌‌‌گذاری بیشتر در انرژی تجدیدپذیر تحت‌فشار قرار داد‌‌‌‌ه‌‌اند. بوریس جانسون، نخست‌وزیر انگلیس در تماس تلفنی که ۱۱ اکتبر با محمد بن‌سلمان داشت، ابراز امیدواری کرده بود تعهد این کشور برای صفر کردن آلایندگی را ببیند. این تصمیم در آستانه کنفرانس اقلیمی COP۲۶ که‌ ماه جاری در گلاسکو برگزار خواهد شد، امتیازی برای انگلیس فراهم می‌‌کند. هدف از صفر‌کردن آلایندگی لزوما به‌معنای آن نیست که عربستان‌سعودی باید تولید نفت را کاهش دهد، زیرا تنها مربوط به آلایندگی‌‌های سرزمینی است. طبق مقررات سازمان ملل‌متحد، آلایندگی‌‌های مربوط به دود خودروها، کارخانه‌ها و نیروگاه‌های خارج از عربستان به‌حساب نمی‌‌آیند. دولت عربستان به‌دنبال افزایش ظرفیت تولید نفت از ۱۲‌میلیون بشکه در روز به ۱۳‌میلیون بشکه است. انتظار می‌رود این پروژه ۶ سال زمان ببرد و میلیاردها دلار هزینه داشته باشد. عربستان‌سعودی دهمین انتشاردهنده بزرگ دی‌اکسید‌کربن در جهان است و در میان کشورهای گروه G-۲۰ بزرگ‌ترین سرانه آلایندگی را دارد. رسیدن به سطح کربن خنثی به‌معنای معکوس‌کردن جدی روند افزایش آلایندگی است که در دو دهه گذشته مشاهده شده است. هدف‌‌گذاری جدید در بحبوحه تغییرات در میان کشورهای نفتی بزرگ صورت گرفته است. امارات‌متحده‌عربی ماه‌جاری نخستین کشوری در منطقه خلیج‌فارس شد که اعلام کرد آلایندگی‌های خود را تا سال ۲۰۵۰ صفر می‌کند. روسیه کمتر از یک هفته بعد این اقدام را دنبال کرد و ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه مهلت ۲۰۶۰ را اعلام کرد.

تلاش‌‌های آرامکو و سابک
در این میان غول نفتی دولتی آرامکو و غول پتروشیمی سابک عربستان‌سعودی نیز در حاشیه نشست ابتکار سبز سعودی، برنامه‌های خود برای رسیدن به وضعیت کربن خنثی تا سال ۲۰۵۰ را اعلام کردند. امین ناصر، مدیرعامل آرامکو اعلام کرد این شرکت قصد دارد انتشار کربن از فعالیت‌‌هایش را تا سال۲۰۵۰ صفر کرده و همزمان ظرفیت تولید پایدار حداکثری خود را به ۱۳‌میلیون بشکه در روز افزایش دهد. ناصر گفت: سرمایه‌‌گذاری در گاز اجازه می‌دهد آرامکو میزان زیادی از مایعاتی که در این کشور می‌‌سوزند را حذف کند. وی خاطرنشان کرد ضرورت این وجود دارد که گذار انرژی به شکل منظم و با تمرکز موازی به منابع انرژی موجود و جدید انجام گیرد اما هشدار داد آرامکو نمی‌‌تواند به تنهایی ظرفیت مازاد تولید نفت کافی مورد‌نیاز اقتصادهای جهان را که در حال احیا از پاندمی ویروس‌کرونا هستند، تضمین کند. به گفته ناصر، ظرفیت مازاد تولید حدود سه تا چهار میلیون بشکه در روز است که به‌سرعت کاهش پیدا می‌کند و اگر فعالیت صنعت هواپیمایی جهان بهبود پیدا کند، بخشی از این ظرفیت را خواهد بلعید. سرمایه‌‌گذاری عربستان‌سعودی کافی نخواهد بود. باقی جهان هم باید اکنون سرمایه‌‌گذاری مناسبی انجام دهند در غیر این‌صورت با بحران اقتصادی جهانی روبه‌رو می‌‌شویم.
۳ آبان ۱۴۰۰ ۰۹:۲۱
ایسنا |
تعداد بازدید : ۲۲۴