مخالفت‌ اروپا با «برچسب سبز» برای نیروگاه‌های هسته‌ای و گازی

مخالفت‌ اروپا با «برچسب سبز» برای نیروگاه‌های هسته‌ای و گازی

طرح کمیسیون اتحادیه اروپا برای طبقه‌بندی زیست محیطی نیروگاه‌های هسته‌ای و گازی که مسیر این اتحادیه به سوی آینده‌ای سازگار با تغییرات آب و هوایی را هموار می‌کند و پیش‌نویس آن در نیمه‌شب ۳۱ دسامبر برای دولت‌های عضو فرستاده شد، هم خشم طرفداران محیط‌زیست و هم خشم برخی احزاب سیاسی حاکم در کشورهای عضو اتحادیه اروپا را برانگیخت.

به گزارش «انرژی امروز» از یورونیوز، در این پیش‌نویس، کمیسیون اروپا یک سیستم طبقه‌بندی را برای سرمایه‌گذاری در انرژی‌های پایدار پیشنهاد کرده بود و تحت شرایطی خاص، سرمایه‌گذاری در نیروگاههای گازی و هسته‌ای را نیز پذیرفته بود.

این طرح‌ در صورت اجرایی شدن، تأثیر زیادی بر فعالیت نیروگاههای هسته‌ای کشورهایی مانند فرانسه و نیروگاه‌های گازی کشورهایی مانند آلمان می‌گذاشت و احتمالا این کشورها را مجبور به تغییر اساسی استراتژی‌های خود می‌کرد.

اصرار کمیسیون اتحادیه اروپا برای انجام تغییرات زیست محیطی در این بخش، از آن رو بود که مصرف انرژی عامل انتشار حدود سه چهارم گازهای گلخانه‌ای در اتحادیه اروپا است و تغییر سیاست‌ها در این بخش در تلاش‌های این اتحادیه برای انجام تعهدات خود در راستای مهار گرمایش جهانی نقش اساسی دارد.

این طرح برای تصویب نیاز به کسب حمایت اکثریت ۲۷ کشور عضو اتحادیه همچنین رای اکثریت در پارلمان اروپا است؛ با این وجود از هم اکنون مخالفت‌های جدی مطرح است.

اسکا کلر، رئیس گروه سبز در پارلمان اروپا معتقد بود که اساسا گنجاندن سرمایه‌گذاری‌ها در نیروگاههای گاز و هسته‌ای در طرحی با موضوع کنترل تغییرات آب و هوایی یک کار متناقض است؛ آنهم در حالی که اتحادیه اروپا در نظر دارد تا سال ۲۰۳۰ میلادی انتشار کربن را به دست‌کم ۵۵ درصد کمتر از میزان انتشار در سال ۱۹۹۰ میلادی برساند.

کلمنت بوون، وزیر امور اروپایی فرانسه نیز اگرچه تایید کرد که این پیش‌نویس در سطح فنی خوب است اما تاکید کرد که این بلوک نمی‌تواند بدون انرژی هسته‌ای تا سال ۲۰۵۰ میلادی به هدف کربن صفر برسد.

رابرت هابک، وزیر اقتصاد آلمان از طرح طبقه بندی سرمایه‌گذاری‌ها در نیروگاه‌های گازی و هسته‌ای به عنوان بخش‌های سازگار با آب و هوا انتقاد کرد. او که نماینده سبزها در دولت ائتلافی آلمان است پیش‌نویس اخیر را غیرقابل تایید خواند.

آلمان، بزرگترین اقتصاد اتحادیه اروپا، نیمی از شش نیروگاه هسته‌ای خود را که هنوز فعال بود، در روز جمعه تعطیل کرد و قرار است تا سال آینده نیز به چندین دهه استفاده از انرژی هسته‌ای پایان دهد.

اتحادیه اروپا درحالی تحت شرایطی برای سرمایه گذاری در نیروگاههای گازی را در این طرح گنجانده که گاز یک سوخت فسیلی آلاینده است؛ با این وجود کمیسیون اروپا به آن به عنوان پلی برای رسیدن به انرژی پاک در آینده می‌نگرد.

در اتریش لئونور گیوسلر، وزیر حفاظت از آب و هوا از حزب سبزها به شدت مقررات پیشنهادی را رد کرد و گفت: «نیروگاههای گازی و هسته‌ای برای آب و هوا و محیط زیست مضر هستند و آینده فرزندان ما را نابود می‌کنند.»

سازمان غیردولتی «صلح سبز» نیز این پیش‌نویس را «مجوزی برای شستشوی سبز» نامید و اعلام کرد: «شرکت‌های آلاینده از مهر تایید اتحادیه اروپا برای جذب پول و ادامه تخریب سیاره با سوزاندن گازهای فسیلی و تولید زباله‌های رادیواکتیو استفاده خواهند کرد.»

موضوع انرژی هسته‌ای در اروپا بسیار بحث برانگیز است و هنوز بسیاری ترس ناشی از حادثه هسته‌ای ۱۹۸۶ در چرنوبیل اوکراین را به خوبی به یاد دارند. پس از این فاجعه اتمی کودکان در آلمان برای ماهها اجازه نداشتند در فضای باز بازی کنند و کشاورزان مجبور شدند کل محصول خود را در آن سال از بین ببرند.

۱۳ دی ۱۴۰۰ ۱۶:۲۰
انرژی امروز |
تعداد بازدید : ۲۵۴