حصول توافق جامع اتمی میان تهران و قدرتهای عمده جهانی و لغو کامل تحریمهای بینالمللی وضع شده بر ایران، فرصتهای جدیدی را به منظور توسعه اقتصادی کشورهای منطقه ایجاد خواهد کرد. چندی پیش محسن پاک آیین سفیر ایران در جمهوری آذربایجان طی سخنانی اظهار داشت که رفع کامل تحریمهای وضع شده بر کشورش احتمال ایجاد فرصتهای جدید همکاری در حوزههای مختلف از جمله اقتصاد و انرژی میان تهران و باکو را افزایش خواهد داد.
وی که در نشست فعالان اقتصادی ایرانی و آذری سخن میگفت اعلام کرد، اولویتهای بسیاری در زمینه توسعه روابط اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان وجود دارد. پاک آیین در ادامه افزود: «موفقیت مذاکرهکنندگان هستهای ایران در وین و دستیابی طرفین به یک توافق جامع سبب شده تا روابط ایران و آذربایجان وارد مرحله جدیدی شود. در حال حاضر ما به دنبال ظرفیتهای موجود برای توسعه همکاریها در حوزه نفت و گاز، پتروشیمی و ساخت و ساز و سرمایهگذاری در این بخشها هستیم.»
سفیر جمهوری اسلامی ایران در باکو از آمادگی کشورش برای حمایت از تجار ایرانی و آذری که مایل به ایجاد و گسترش همکاریهای اقتصادی خود هستند، خبر داد. بر اساس تحلیلها و خبرهای منتشر شده مقامات ایران به دنبال استفاده بهینه از نقش ترانزیتی جمهوری آذربایجان جهت صادرات گاز طبیعی به اروپا بوده و از این جهت مایل به گسترش همکاریهای خود با باکو هستند. چرا که نقش ترانزیتی جمهوری آذربایجان در انتقال منابع گاز طبیعی موجود در دریای خزر از زمان اعمال تحریمهای بینالمللی بر ایران به شکل چشمگیری افزایش یافته است.
در همین رابطه ایران که بعد از روسیه بزرگترین ذخایر گاز طبیعی جهان را در اختیار دارد همواره به دنبال صادرات گاز طبیعی خود به اروپا بوده و در حال حاضر و به دنبال آغاز ساخت خط لوله کریدور گازی جنوبی (TANAP) در آذربایجان، به دنبال استفاده از زیرساختهای موجود در این کشور به منظور صادرات منابع عظیم گاز طبیعی خود به اروپا است. از آنجا که خط لوله مستقیمی میان ایران و اروپا وجود نداشته و تهران از زیرساختهای لازم جهت انتقال منابع هیدروکربنی خود و دسترسی به بازارهای انرژی اروپا برخوردار نیست، مقامات این کشور به دنبال استفاده از زیرساختهای گازی آذربایجان هستند که در سالهای تحریم ایران طراحی و فرآیند ساخت آن آغاز شده و بهترین مسیر موجود برای انتقال گاز طبیعی ایران به اروپا به شمار میرود.
در جریان نشست اقتصادی مذکور، روفات محمداف رئیس صندوق توسعه صادرات و سرمایهگذاری جمهوری آذربایجان اعلام کرد، تاکنون 480 شرکت از ایران در آذربایجان سرمایهگذاری کرده و به فعالیت مشغول بوده و حجم سرمایهگذاری شرکتهای ایران در این کشور به 760 میلیون دلار میرسد. بیش از 200 تاجر از هر دو کشور در حوزههای نفت و گاز و در زمینه صنایع پتروشیمی، کشاورزی، صنایع غذایی، ساخت و ساز، خدمات مهندسی و سایر حوزههای اقتصادی و انرژی در نشست فوق الذکر که توسط شرکت AZPROMO و شرکت پارس پگاه تجارت سازماندهی شده بود شرکت کردند.
روابط دیپلماتیک ایران و جمهوری آذربایجان به سال 1918 میلادی بازمیگردد و جمهوری اسلامی ایران این کشور را در سال 1991 به رسمیت شناخته و روابط رسمی دیپلماتیک دو کشور از سال 1992 میلادی آغاز شد. در حال حاضر و پس از لغو تحریمهای اعمالشده بر ایران از سوی غرب، تهران و باکو به دنبال گسترش روابط اقتصادی خود در زمینههای مختلف از جمله صنعت، کشاورزی، انرژی، انرژیهای جایگزین و حملونقل هستند. بر اساس گزارش رسمی منتشر شده از سوی اداره گمرک جمهوری آذربایجان، حجم مبادلات تجاری ایران و آذربایجان در حال حاضر 86میلیون و 480 هزار دلار است که دو کشور سعی در افزایش این میزان در آینده نزدیک دارند.