نفت ایران در ۳ مرحله به بازار برمی‌گردد

نفت ایران در ۳ مرحله به بازار برمی‌گردد
در حالی که ایران با پیش بینی لغو تحریم ها خود را برای افزایش تولید نفت آماده می کند، صادرات نفت این کشور احتمالا در ۳ مرحله افزایش خواهد یافت.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، پایگاه خبری اوراسیا نیوز طی گزارشی نوشت: صنعت نفت جهان انتظار دارد ایران پس از بیش از یک دهه تحریم های سخت مجددا به بازار برگردد.
اگر توافقی که در ماه جولای بین ایران و قدرت های جهانی منعقد شد اجرایی شود، اقتصاد ایران مجددا درهایش را به روزی تجارت جهانی باز خواهد کرد و میلیاردها دلار از دارایی های بلوکه شده این کشور آزاد خواهد شد. مهمتر از همه اینکه، ایران نیازمند به سرمایه گذاری و تکنولوژی های جدید قادر خواهد بود بخش انرژی خود را که از تحریم ها به شدت آسیب دیده بازسازی کند.
هرچند بسیاری از موانع همچنان پیش روی شرکت های نفتی غربی برای فعالیت در ایران وجود دارد، سوال اینجاست که نفت ایران چه زمانی به بازار برخوهاد گشت. بر اساس روند اجرای توافق از سوی ایران، تحریم ها علیه ایران ممکن است اوایل سال آینده میلادی برداشته شود. این گزارش به دنبال تحلیل تبعات کاهش تحریم های ایران بر بازار جهانی نفت است.
هرچند ایران چهارمین ذخایر بزرگ نفتی اثبات شده جهان و دومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی جهان را در اختیار دارد، اما تولید و صادرات این کشور در نتیجه تحریم ها پایین باقی مانده است. تحریم ها تاثیر عمده ای بر صنعت انرژی ایران داشته و موجب توقف یا تاخیر در برخی از پروژه های بالادستی نفت و گاز شده اند.
در حالی که ایران با پیش بینی لغو تحریم ها خود را برای افزایش تولید نفت آماده می کند، صادرات نفت این کشور احتمالا در 3 مرحله افزایش خواهد یافت.
مرحله نخست، آزادسازی بلافاصله نفتی است که این کشور هم کانون در تانکرها ذخیره کرده و به دلیل تحریم ها قادر به فروش ان نبوده است. حجم این ذخایر بین 10 میلیون تا 50 میلیون بشکه برآورد می شود.
روند فروش نیز بسیار نامشخص است و بستگی به برخی عوامل دارد که شامل قیمت نفت و وجود مشتری دارد. از نظر تئوریک، ایران قادر است همه نفت خام و میعانات ذخیره شده خود را در طی یک یا دو ماه به بازار عرضه کند. اما این سیاست سرازیر کردن حجم بالای نفت به بازار مضر خواهد بود، زیرا مستلزم این خواهد بود که تهران تخفیف های بالایی به مشتریان بدهد. بنابراین احتمال فراوان این است که حجم نفت ذخیره شده به صورت 100 تا 250 هزار بشکه در رلوز در طی حدود 6 ماه به بازار عرضه شود.
دومین مرحله، بازگشایی چاه هایی خواهد بود که ایران ناگزیر شده آنها را ببندد و همچنین احیای میادین قدیمی ای که در حال حاضر با کاهش تولید مواجه است. هرچند مقامات ایرانی ادعا می کنند که می توانند سطح تولید نفت را در طی چند ماه به سطح قبل از تحریم ها برسانند، اما به احتمال فراوان، یک سال طول خواهد کشید که ایران روزانه یک میلیون بشکه به تولید خود اضافه کند. بسیاری از منابع فعلی دهه هاست به حال خود رها شده اند و برای افزایش تولید به سرمایه گذاری سنگین و تکنولوژی بالا نیاز دارند.
در مرحله سوم ایران تلاش خواهد کرد میادین جدید نفتی خود را توسعه دهد. ایران قصد دارد در نهایت تولید خود را تا سال 2020 به بالای 5 میلیون بشکه در روز برساند. بدین منظور، بر اساس اعلام رکن الدین جوادی، رئیس شرکت ملی نفت ایران و معاون وزیر نفت، کشور در طی 5 سال به حدود 100 میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز خواهد داشت. جذب چنین سرمایه گذاری ای با توجه به قیمت های پایین نفت کاری دشوار برای تهران خواهد بود.
به رغم قیمت های پایین نفت، شرکت های نفتی خارجی علاقمند به سرمایه گذاری در ایران هستند. شرایط مناسب ژئولوژیک ایران موجب می شود استخراج نفت در این کشور ارزان تمام شود. همچنین شرایط سیاسی نسبتا با ثبات ایران و دسترسی مستقیم به آبراه های بین المللی موجب خواهد شد تا بازار انرژی ایران برای سرمایه گذاران خارجی جذاب شود. به علاوه، جذاب تر شدن قرارداد های جدید نفتی ایران نقش مهمی در جذب بیشتر سرمایه گذاری خارجی خواهد داشت.
۵ دی ۱۳۹۴ ۱۵:۴۲
تعداد بازدید : ۴۴۵