پدرام سلطانی، نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: با توجه به اینکه قراردادهای جدید نفتی مالکیت را به شرکت خارجی منتقل نمیکند، منعی نیست که یک شرکت خارجی بتواند در ایران فعالیت داشته باشد.
سلطانی در گفتوگو با ایلنا با بیان اینکه قراردادهای جدید نفتی قانون اساسی و اصل 44 قانون اساسی را نقض نمیکند، افزود: قبل از این هم شرکتهای خارجی در حوزههای نفتی ایران فعالیت داشتهاند. الان فقط مدل فعالیت عوض شده به نحوی که انگیزه بیشتری برای افزایش بهرهوری و «تولید صیانتی» داشته و حضورشان را در پروژههای ما طولانی مدتتر نگاه میکنند و به همین دلیل سعی میکنند با بهترین فناوری کار استخراج را انجام دهند و طبیعتا بقیه الزامات حضور درازمدت را هم مدنظر داشته باشند از جمله اینکه در حفظ و بهبود روابط کشور ما با سایر کشورها نقش آفرینی میکنند.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران خاطرنشان کرد: قراردادهای درازمدت ابزارهایی هستند که ما در آینده مجددا دستخوش بحرانهایی مثل تحریمهای گذشته نشویم چرا که هر قدر به جامعه جهانی پیوند بخوریم لطمه تحریم به شرکتهای خارجی و این کشورها بیشتر خواهد بود لذا این شرکتها مراقبت میکنند که اتفاقی برای کشور ما نیفتد. وی یادآور شد: این قراردادها انگیزه مشارکت شرکتهای خارجی را برای بهرهبرداری افزایش میدهد، لذا همانگونه که در زمان کاهش قیمت نفت درآمدشان کم میشود با بالا رفتن قیمت نفت هم سود شرکت توسعهدهنده افزایش مییابد.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه اجرای این قراردادها عین عدالت است، اظهار داشت: ما نباید به این فکر کنیم که شرکتهای خارجی در توسعه میادین ما حضور دارند یا شرکت داخلی، فرض کنیم اگر یک روز بخشخصوصی داخلی بتواند پروژهها را انجام دهد حتما خواستار این است که وقتی قیمتها و بازار مناسبتر باشد بهره بیشتری ببرد چون موجب افزایش انگیزه برای تولید بیشتر میشود.
وی با بیان اینکه سهم شرکتهای خارجی در فروش و عواید حاصل از فروش کمتر از شرکت ملی نفت است، ادامه داد: اکنون با کاهش قیمت نفت و حاشیه سود کم اگر شرکت سرمایهگذار خارجی حداقل نرخ بازگشت سرمایهای که در دیگر کشورها بهدست میآورد در ایران بهدست نیاورد دلیلی ندارد که وارد کشور ما شود ضمن اینکه نباید فراموش کنیم که باید بتوانیم باکشورهای منطقه و دیگر حوزههای نفتی دنیا در جذب سرمایهگذار رقابت کنیم.
سلطانی با بیان اینکه صحبت کردن از سود بیشتر در شرایط قرنطینه مغلطه است، تأکید کرد: نباید تصور کنیم که در شرایط نابرابر و شرایطی که جذابیت پروژههای ما پایین است باز هم ما را ترجیح دهند. وی افزود: باید در نظر بگیریم که این شرکتها در پروژههای دیگر کشورها چه عوایدی نصیبشان میشود، همچنین باید در نظر داشته باشیم که رقبای ما در حاشیه خلیجفارس از جمله عربستان از ایجاد هیچ انگیزهای در کشورشان دریغ نمیکنند برای اینکه نگذارند سرمایهگذار خارجی به پروژههای ما نزدیک شود.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: در این شرایط رقابت سخت که عربستان و شرکای منطقهای این کشور در خلیجفارس بهدنبال محدود کردن و کنار نگه داشتن ایران از بازار نفت هستند اگر خودمان نیز بخواهیم نگاه آرمانگرایانه به قراردادها داشته باشیم یک خطای فاحش است.