بهای نفت طی معاملات روز جمعه بازارهای جهانی به علت افزایش موجودی نفت خام آمریکا و همچنین اعلام عدم کمتر شدن تولید نفت از سوی عربستان سعودی با کاهش روبرو شد. با اینکه ذخیره سازی نفت خام ایالات متحده آمریکا در هفته گذشته کمتر از پیشبینیهای انجام شده، افزایش یافته بود، اما چون به بالاترین سطح خود از ۱۹۳۰ تاکنون رسید، تأثیر منفی بر قیمت نفت برجای گذاشت.
وضعیت موجودیهای نفتی آمریکا در هفته منتهی به ۱۲ فوریه ۲۰۱۶
EIA در روز پنجشنبه گزارش کرد که در هفته منتهی به ۱۲ فوریه ۲/۱۵ میلیون بشکه بر حجم موجودی نفت آمریکا افزوده شده و به ۵۰۴/۱ میلیون بشکه رسیده است و در همین حال ذخیره سازی نفت در منطقه کوشینگ اوکلاهما نیز به ۶۴/۷ میلیون بشکه بالغ گردیده در حالی که ظرفیت مخازن در این منطقه ۷۳ میلیون بشکه می باشد. نگرانی در این خصوص به این علت است که با آغاز فصل تعمیرات بهاره پالایشگاه ها شاهدحجم بیشتری از انباشت نفت و بالا رفتن هر چه بیشتر موجودی های نفتی خواهیم بود. تأثیر این خبر به حدی بود که بازار روز جمعه نیز به تبعیت از معاملات روز پنجشنبه با کاهش بها مواجه شد و حتی اثربخشی خبر توافق کشورهای بزرگ تولید کننده نفت را مبنی بر حفظ سطح کنونی تولید خنثی نموده و تحت الشعاع خود قرار داد.
در هفته قبل، عربستان سعودی به همراه قطر و ونزوئلا مذاکراتی را با روسیه در دوحه به منظور ثابت نگهداشتن میزان تولید نفت خود در سطح تولید ماه ژانویه انجام دادند. با اینکه مؤسسه خدمات نفتی Baker Hughes اعلام کرد که در هفته منتهی به ۱۹ فوریه تعداد ۲۶ دکل حفاری نفتی دیگر نیز غیرفعال شده و مجموع دکل های حفاری فعال به ۴۱۳ واحد رسیده است، باز هم قیمت نفت روند کاهشی خود را ادامه داد.
رخدادهای هفته گذشته سبب شد تا قیمت نفت نوسانات زیادی را تجربه نماید چرا که هر کدام در خلاف جهت یکدیگر در شکل گیری قیمت مؤثر بودند. همانطور که اشاره شد، چهار کشور عربستان، روسیه، قطر و ونزوئلا روزسهشنبه طرح فریز کردن تولید نفت خود را مشروط به اینکه دیگر کشورهای بزرگ تولیدکننده نیز همین تدبیر را اتخاذ نمایند، اعلام کردند که افزایش قیمت نفت را در پی داشت. اما پس از آن، عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربستان سعودی روز پنجشنبه اظهار داشت: اگر دیگر تولیدکنندهها بخواهند تولید خود را محدود کنند یا در مورد نگه داشتن آن در سطح کنونی توافق کنند، این کار می تواند بر بازار تأثیر بگذارد اما عربستان سعودی حاضر نیست تولید خود را کاهش دهد.
بنابراین پیش بینی برخی از تحلیل گران مبنی بر اینکه عربستان حاضر به از دست دادن سهم خود از بازار نیست، تحقق یافت کما اینکه برخی از آنان گفته بودند که هیچکس به طور جدی باور ندارد که از گفتگوهای روسیه و اوپک نتیجه مفیدی حاصل شود. ایران نیز با اینکه از این طرح استقبال نمود، اما تعهدی به کاهش تولید نداده و در تلاش برای بازگرداندن تولید خود به سطح قبل از شروع تحریم ها می باشد. علاوه بر آن، عراق نیز اعلام کرد برای توقف روند نزولی قیمت نفت آمادگی دارد که عرضه خود را در سطح تولید نفت ماه ژانویه محدود کند، اما این اقدام مشروط به این است که دیگر تولیدکنندگان عضو و غیر عضو اوپک نیز بپذیرند که سطح تولید خود را افزایش ندهند. وزیر نفت عراق گفت؛ کاهش قیمت نفت هم اکنون به طور مستقیم بر اقتصاد جهان تأثیر گذاشته و وظیفه تاریخی تولیدکنندگان مستلزم این است که در چاره جویی برای بهبود قیمت نفت همکاری کنند. با اینحال، کارشناسان بر این باورند که این توافق موجب شد تا قیمت نفت کف خود را پیدا کند.
بنابراین افزایش موجودی نفت آمریکا و نگرانی درباره افزایش مجدد مازاد عرضه نفت سبب شد تا قیمت نفت خام برنت در بازار ICE لندن برای تحویل در ماه آوریل طی دادوستد روز ۱۹ فوریه ۱/۲۷ دلار (۳/۷ درصد) کاهش یافته و در سطح بشکه ای ۳۳/۰۱ دلار به تثبیت برسد. برنت در هفته گذشته ۱/۱ درصد کاهش قیمت داشت. همچنین بهای نفت خام WTI در بازار نایمکس نیویورک برای تحویل در ماه مارس نیز با ۱/۱۳ دلار (۳/۶۷ درصد) کاهش به هر بشکه ۲۹/۶۴ دلار رسید. این نفت خام در هفته قبل افزایش ۰/۷ درصدی را تجربه نمود.