برنامه‌ریزی صحیح و مدیریت قوی دولت لازمه حل مشکلات پس از برجام است

برنامه‌ریزی صحیح و مدیریت قوی دولت لازمه حل مشکلات پس از برجام است
رئیس مرکز تجارت جهانی ایران با بیان این که برجام خود به خود کاری را انجام نمیدهد گفت: برای موفقیت و حل مشکلات، نیازمند برنامه صحیح، مدیریت قوی و دلسوز داریم تا فارغ از منافع شخصی و مصالح حزبی و جناحی از فضای بوجود آمده استفاده کنند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمدرضا سبزعلیپور رئیس مرکز تجارت جهانی ایران و رئیس شورای سیاستگذاری اقتصاد مقاومتی و بخش خصوصی عصر دیروز (یکشنبه) طی سخنانی در گردهمایی اجرایی شدن برجام (امیدواریها و چالشها) و معرفی فرصتهای همکاری و سرمایه گذاری شرکتهای ایرانی و آلمانی در محل هتل اسپیناس تهران گفت: برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) چه کلمه و اصطلاح شیرین و خوشحال کننده ای است که غالب مردم و فعالان اقتصادی با شنیدن کلمه برجام احساس امید میکنند.
در ارتباط با برجام باید عرض کنم که بالاخره باید روزی فرا میرسید تا گفتگوها و مذاکرات بلندمدت هسته ای بین ایران و 6 کشور قدرتمند دنیا به پایان برسد و خوشبختانه این امر محقق شد و سرآغازی شد برای ورود به برجام.
اما در ارتباط با تحلیل برجام (فوائد، مضرات و چالشها) ابتدا باید عرض کنم که مردم و مخاطبین ما دوست دارند تا واقعیات را بشنوند و سخنرانان حقایق را با آنان در میان بگذارند نه اینکه یک سری تحلیل های مصلحتی و یا غیر واقعی را به آنان ارائه دهند.
از همین رو من هم دوست دارم تا چند دقیقه ای که در خدمتتان هستم تحلیلی واقعی را به شما ارائه دهم.

برجام را باید از دو بعد مورد بررسی قرار داد:
1-  فوائد
2-  مضرات و چالشها
فواید: تنها و مهمترین فایده برجام، تأثیر مثبت روانی آن بر روی افکار عموم و فعالان اقتصادی ایران و جهان بود بنحوی که فعالان اقتصادی را پس از 11 سال تحریمهای کمر شکن، به فعالیتهای آینده امیدوار کرد و ترس و قبح ارتباط بنگاهداران خارجی با شرکتهای ایرانی را ریخت. بطوریکه دیگر بعید میدانم که اوضاع به سالهای قبل از برجام برگشته و ترس ریختۀ شرکتها دوباره برگردد.

اما مضرات برجام را باید به چند قسم تقسیم و از زوایای مختلف به آن نگاه کرد:
1-  مهمترین مضرات برجام این بوده که متأسفانه دولت محترم، حل و فصل شدن تمام مشکلات ایران را به آغاز برجام منوط کرده و دولتمردان عزیز آنقدر برجام را برای مردم بزرگ کرده و از آن تعریف کرده اند که سطح توقع مردم را بالا برده اند و حالا با آغاز برجام، انتظار دارند تا تمام مشکلات کشور یک شبه حل شود و یا برجام ایران را به بهشت مبدل کند!
اما بحث اصلی اینجاست که برجام خود به خود کاری را انجام نمیدهد بلکه برجام زمینه و فضای جدیدی را برای ایران مهیا کرده و موانع و تحریمهای گذشته را تا حدودی از سر راه برداشته است. اما برای موفقیت و حل مشکلات، نیازمند برنامه صحیح، مدیریت قوی و دلسوز داریم تا فارغ از منافع شخصی و مصالح حزبی و جناحی و با دید ملی از فضایی که برجام بوجود آورده بنحو احسن بهره برداری کنیم.
مثال: درست مثل اینکه برجام، جاده را برای ما هموار کرده، اتومبیل را هم مهیا نموده است. حال آیا خودرو، خود به خود به حرکت در می آید و تمام مسیر را به خوبی و به سلامتی طی میکند؟ هرگز
پس ما برای حرکت خودرو و استفاده بهینه از جادۀ مهیا شده، نیازمند راننده مجرب و حرفه ای میباشیم تا خودرو را به درستی به حرکت درآورده و آن را بخوبی هدایت و به سلامت به مقصد برساند.  

چالشها: چالشهای متفاوتی بر سر راه تحقق برجام بوجود آمده و مهمترین آن را میتوان به موانع و جلوگیری دولت آمریکا در برابر شرکتها و بانکهای آمریکایی جهت پرهیز از ارتباط و ورود به بازار ایران دانست که همین امر ظاهراً موجب شده تا برخی از بانکهای بزرگ اروپایی نیز تضمینی از طرف آمریکا برای ورود به بازار ایران نداشته باشند.

اما موضوع مهم این است که کارشکنی آمریکا از روی دشمنی نیست بلکه از روی عشق بیش از حد به ایران است. حال شاید تعجب کنید و سوال کنید که یعنی چه؟
باید عرض کنم، همچنانکه میدانید ایران کشوری فوق العاده و دارای بازاری بزرگ میباشد که به دلیل تحریمهای سنگین و فشارهای چندین چند ساله، اقتصاد آن رشد لازمه را نکرده و آماده تحولات وسیع اقتصادی میباشد، از همین رو همه کشورهای دنیا، علی الخصوص قدرتهای صنعتی جهان چشم به ثروت سرشار این کشور دوخته اند.
حال با آغاز برجام، درخت اقتصاد ایران سر سبز شده و در حال پر و بال کشیدن است، از همین رو آمریکا دوست دارد که میوه نوبرانه این درخت را اول خودش بچیند و اصلاً دوست ندارد که کشورهای اروپایی از آمریکا پیشی گرفته و این میوه ها را اول آنها بچینند، پس به همین خاطر بر سر راه ارتباط ایران با اروپا و سایر کشورهای قدرتمند دنیا، با زیرکی خاص مانع ایجاد میکند و تا شرکتهای آمریکایی وارد بازار ایران نشوند و سهم خود را از این بازار بدست نیاورند، همین کارشکنی ها کم و بیش ادامه خواهد داشت.
چالش مهم دوم: سوءمدیریت برخی از مسئولین کشور خودمان میباشد که با دید ملی به مسائل عنایت ندارند و همه کارها را به اختلافات سیاسی، حزبی و جناحی گره زده اند و بعضاً بر سر را برجام و تحقق آن کار شکنی میکنند و برخی دیگر از آقایان که در ایام تحریمها، سودهای میلیاردی میبردند و به اصطلاح (کاسبان تحریم) نام داشته و دارند، اصلی و ابدا دوست ندارند که تحقق برجام و شکوفایی اقتصاد ایران، منافع شان قطع شود. پس بر سر راه برجام مانع ایجاد میکنند. که امیدوارم خداوند یکتا یا این آقایان را به راه راست هدایت شان کند و یا اینکه هرچه سریعتر شر آنها از سر راه ایران و ایرانی کم کند.
   
و اما فرصتهای همکاری شرکتهای ایرانی و آلمانی

پیشینۀ روابط ایران و آلمان:
روابط ایران و آلمان تاریخی طولانی دارد. بطوریکه گوته شاعر شهیر آلمانی در سال 1819 با تأثیر پذیری عمیق از حافظ شاعر بزرگ ایرانی و اشعار وی، دیوان «غربی- شرقی» خود را به وی تقدیم کرد؛ اثری که تا به امروز بعنوان مرجعی در خصوص تفاهم و درک شرق و غرب از یکدیگر مورد استناد قرار می گیرد. و پس از گوته به نیچه نیز میتوان اشاره کرد.

روابط اقتصادی ایران و آلمان:
بازار ایران از قدیم الایام تا به امروز برای شرکتهای آلمانی مهمترین بازار در تمام منطقۀ خاور میانه و خاور نزدیک به شمار میرود و به لحاظ اقتصادی نیز سالیان طولانی، مبادلات تجاری دو کشور روندی رو به رشد داشته است. بطوریکه در سال 2004 (یعنی پیش از آغاز تحریمهای اقتصادی شورای امنیت و کشورهای غربی برعلیه ایران) آلمانی ها کالاهائی به ارزش 5/3 میلیارد یورو به ایران صادر میکردند که به لحاظ حجمی دو برابر کالاهای صادر شده توسط این کشور به ایران در سال پیش از آن بود. مهمترین کالاهای صادراتی آلمان به ایران در طول این مدت و از جمله در سال 2004 عبارت بوده اند از:
ماشین آلات،کامیون ها و قطعات آنها،تولیدات آهنی، فولادی و شیمیائی و.... دهها مورد دیگر


صادرات کشورمان به آلمان نیز در سال 2004 به لحاظ ارزشی 35% افزایش یافت. مهمترین اقلام صادراتی کشورمان به آلمان شامل:
فرش،مواد غذائی و پسته، نفت و چند مورد دیگر بوده است. همچنین مبنای سرمایه گذاری شرکتهای آلمانی در ایران بواسطۀ تصویب قانون سرمایه گذاری و قرارداد دوجانبۀ ترویج و حمایت از سرمایه گذاری، روندی رو به رشد داشته است.

* روابط ایران و آلمان بسیار راهبردی است و هم برای هر دو کشور گسترش مناسبات اقتصادی بسیار مهم است.
* ایران و آلمان علاقمند به توسعه گسترش همکاری ها در تمامی سطوح و حوزه ها هستند.
* تا پیش از تحریم ها آلمان بزرگترین شریک اقتصادی ایران در دنیا بود و اینک مجدداً این عزم و اراده در میان دولتمردان دو کشور وجود دارد که سطح روابط و مناسبات را به پیش از‌ آغاز تحریم ها و حتی فراتر از آن برسانند.
* با آغاز تحریم ها حجم مبادلات فیمابین تا 5/2 میلیارد دلار کاهش یافت. اما با توجه به اسناد آماده شده و توافقات صورت گرفته پیش بینی میشود سطح این همکاریها بزودی به میزان قابل ملاحظه ای افزایش یابد.
* در این میان باید به نقش بیمه هرمس در پوشش بیمه ای و تامین مالی طرحها و صنایع در ایران اشاره کرد و گفت: بیمه هرمس نقش مهمی در این زمینه داشته و تا چند سال قبل حدود 5/5 میلیارد دلار پوشش بیمه ای برای ایران فراهم کرده بود که با اجرای تحریم ها این پوشش متوقف و یا به صفر رسید.
* پیش بینی میشود حجم همکاری ها با بیمه هرمس در صورتیکه که مقدمات آن فراهم شود به بیش از 7 میلیارد یورو برسد.
* از نظر مقامات ایران تمام زمینه ها برای تجدید قویتر روابط اقتصادی بین دو کشور فراهم است و این آمادگی نیز وجود دارد تا در حوزه فاینانس و تأمین مالی همچنین پوشش های ضمانتی برای سرمایه گذاران آلمانی در ایران راهکارهایی فراهم شود.
* با توجه به علاقه زیادی که در صنعت ایران برای همکاری با صنعت آلمان و همچنین وجود ظرفیتهایی همچون جمعیت بالا و بازار بزرگ منطقه، منابع عظیم انرژی ارزان، زمینه گسترش همکاری ها وجود دارد و این نوید بخش آینده ای خوب در روابط دو کشور است.

در ادامه، وی اظهار داشت:
پس از آغاز برجام هیأتهای بسیاری از اروپا و کشورهای مختلف جهان وارد ایران شده اند تا هم بازار را ارزیابی کنند و هم بتوانند طرفهای تجاری خود را پیدا کنند که در این راستا، کشور آلمان پرچم دار هیأتهای خارجی بوده و اولین هیأت بزرگ را وارد ایران نمود و پس از آن هیأتهای مختلف کوچک و بزرگی وارد ایران شده اند که رهبری این هیأتها را غالباً مقامات ارشد دولتی آلمان عهده دار بوده اند که امروز نیز در خدمت مقامات وزارت اقتصاد آلمان هستیم و همین رفت و آمدها منجربه آغاز همکاری فیمابین خواهد شد.
ضمن اینکه از شرکتها و فعالان اقتصادی آلمانی درخواست میکنم تا جدای از سرمایه گذاری در ایران، نسبت به ورود تکنولوژی و مدیریت آلمانی به بازار ایران نیز اقدام کنند.
از طرف دیگر متقابلاً از دولت ایران و دوستان دولتمرد خودم خواهش میکنم تا برای آوردن شرکتهای خارجی از جمله شرکتهای آلمانی، مبادا اول فرش قرمز زیر پای آنان بیاندازیم و با آنان خوش روئی و خوش رفتاری بکنیم و در کل بقول معروف در باغ سبز به آنان نشان بدهیم تا آن شرکتها را وارد ایران بکنیم و پس از اینکه در کشورمان سرمایه گذاری کردند و کارشان را شروع کردند، پشت شان را خالی کنیم و دیگر خبری از خوش روئی و خوش رفتاری ها نباشد و خدایی ناخواسته آنان را در دنیایی از مشکلات و فضایی پرتلاطم و نا امن رها کنیم که در این صورت دوباره اقتصاد ایران دچار مشکلات عدیده ای خواهد شد.

در خاتمه خدمت همه فعالان خارجی علاقمند به حضور در بازار ایران علی الخصوص میهمانان عزیز آلمانی حاضر در این نشست عرض میکنم که اینجانب و مرکز تجارت جهانی ایران آمادگی همه گونه حمایت و پشتیبانی از شرکتهای خارجی را داریم و بستر لازمه را برای فعالیت ایشان فراهم و از هیچ قدمی در جهت فعالیت سالم این عزیزان در بازار ایران کوتاهی نمی کنیم. برای اعتلای ایران و رشد و شگوفایی اقتصاد کشورمان، همیشه در خدمتتان هستیم.

۱۰ خرداد ۱۳۹۵ ۱۴:۴۹
تعداد بازدید : ۵۱۳