پتروتحلیل- بهای نفت خام طی معاملات روزر سه شنبه بازارهای جهانی با افزایش مواجه شد. پیش بینی کاهش ذخیره سازی نفت آمریکا به همراه تردید در خصوص کاهش عرضه جهانی نفت پس از وقوع حملات پی در پی به تأسیسات نفتی نیجریه موجب شد تا قیمت نفت WTI به بالاترین سطح از ژوئیه گذشته تاکنون و همچنین برنت به بیشترین مقدار از اکتبر برسد.
شبه نظامیان دلتای نیجر که از جمله گروههای مخالف دولت نیجریه محسوب میشوند، حملات مکرری به زیرساختها و تأسیسات نفتی نیجریه داشته اند که موجب شده که تولید نفت خام سبک Bonny کاهش روزانه ۱۷۰ هزار بشکه داشته باشد و کل تولید نفت نیجریه را نیز بسیار متزلزل ساخته است. شورشیان ادعا می کنند که در صدد هستند بهزودی صادرات نفت خام این کشور را به صفر برسانند. حملات پیاپی به خطوط لوله انتقال نفت منجر به توقف عملیات روزمره این صنعت شده و امیدی به بهبود شرایط وجود ندارد. هرچند که دولت در پی گفتگو با نیروهای مخالف و آرام کردن آنهاست. عرضه نفت نیجریه با نوسانات زیادی روبرو بوده و معضلات سیاسی و اجتماعی قطع شدن جریان نفت را مستمر نموده است.
دست اندرکاران بازار نفت نگران اختلالات برنامه ریزی نشده عرضه نفت هستند که از تنش در لیبی آغاز شده و با آتش سوزی در مناطق نفت خیز کانادا و شدت گرفتن ناآرامی در نیجریه رو به افزایش گذاشت.
یک تحلیلگر بازار نفت گفت: با باقی ماندن نفت برنت در بالای ۵۰ دلار، از سرگیری فعالیت پالایشگاه های فرانسوی که به دلیل اعتصاب تعطیل بودند و همچنین حملات به خطوط انتقال نفت در نیجریه، قیمت نفت در مسیر افزایشی قرار گرفته است. همچنین، هرچند که اوپک پنجشنبه گذشته نتوانست بر سر یک استراتژی تولید مشخص به توافق برسد، اما معامله گران معتقدند که وعده عربستان مبنی بر سرازیر نکردن مقادیر زیادی نفت به بازار موجب تقویت قیمت ها شده است.
از سوی دیگر، کارشناسان تخمین می زنند که ۳/۵ میلیون بشکه از حجم موجودی نفت خام آمریکا در هفته منتهی به سوم ژوئن کاسته شده باشد و در همین راستا انجمن نفت آمریکا (API) نیز اعلام نمود که ذخیره سازی نفت خام ایالات متحده در دوره مذکور کاهش ۳/۶ میلیون بشکه ای داشته اما بر حجم موجودی بنزین و فرآورده های میان تقطیر به ترتیب ۷۰۰ و ۲۷۰ هزار بشکه افزوده شده است. در همین حال اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA) گزارش کرد که تولید نفت این کشور در ماه مه نسبت به آوریل ۲۵۰ هزار بشکه در روز تقلیل یافته است. EIA در آخرین گزارش خود آورده که تولید نفت آمریکا در سال ۲۰۱۶ با کاهش روزانه ۸۳۰ هزار بشکه نسبت به سال قبل به ۸/۶ میلیون بشکه در روز رسیده و در سال ۲۰۱۷ نیز ۴۱۰ هزار بشکه در روز کمتر شده و به ۸/۱۹ میلیون بشکه در روز خواهد رسید. ملاحظه می شود که به طور کلی طی شش تا هشت هفته اخیر عوامل بنیادین در جهت افزایش قیمت عمل نموده اند.
به علاوه، کاهش ارزش دلار آمریکا نیز در بالا رفتن قیمت نفت مؤثر واقع گردید به طوریکه شاخص دلار وال استریت ۰/۴ درصد کاهش نشان داد.
بدین ترتیب، قیمت نفت خام WTI در بازار نایمکس نیویورک برای تحویل در ماه ژوئیه طی معاملات روز هفتم ژوئن ۶۷ سنت (۱/۴ درصد) افزایش یافته و به هر بشکه ۵۰/۳۶ دلار بالغ گردید. همچنین بهای نفت خام برنت در بازار ICE لندن برای تحویل در ماه اوت با ۸۹ سنت (۱/۸ درصد) افزایش در سطح بشکه ای ۵۱/۴۴ دلار به تثبیت رسید.
فواد رزاقزاده، تحلیلگر تکنیکال فارکس در این زمینه گفت: مهمترین دلیل تحول قیمت نفت، پیش بینی درباره کاهش عرضه در بازارهای جهانی در نیمه دوم سال جاری میلادی است. معامله گران تمرکز خود را روی طرف عرضه متمرکز کرده اند در حالیکه تمایلات تقاضا نیز رو به افزایش است. رزاقزاده قیمت WTI و برنت را در سال جاری ۵۵ و ۵۶ دلار در هر بشکه برآورد می نماید.
روند قیمت نفت خامهای شاخص بازار جهانی نفت