اختلاف ۲ کشور عربی بر سر گاز ایران
یک مقام مسئول اعلام کرد: مخالفت شیخنشینان امارات با عبور لوله گاز ایران از آبهای حاکمیتی این کشور، طرح صادرات گاز ایران به عمان را در بنبست قرار داده است.
به گزارش مهر، براساس یادداشت تفاهمی که سال ۲۰۱۳ میلادی بین وزیران نفت و انرژی ایران و عمان امضا شده بود، دو طرف توافق کردند که در مدت بسیار کوتاهی عملیات احداث خط لوله گاز ایران به عمان آغاز شود.
با گذشت حدود سه سال از امضای این تفاهمنامه، بالا گرفتن اختلافات بین عمان و امارات متحده عربی، پروژه صادرات گاز ترش ایران به این کشور عربی را در بنبست قرار داده است.
علیرضا کاملی با اشاره به اختلاف امارات متحده عربی و عمان بر سر تعیین مسیر ساخت خط لوله انتقال گاز طبیعی ایران به عمان، گفت: این اختلاف به مهمترین چالش فعلی صادرات گاز ایران به عمان تبدیل شده است.
مدیر عامل شرکت ملی صادرات گاز ایران با تاکید بر اینکه تاکنون امارات با درخواست عمان به منظور احداث بخشی از خط لوله انتقال گاز ایران به این کشور مخالفت کرده است، تصریح کرد: امارات معتقد است که بخشی از خط لوله گاز از آبهای حاکمیتی این کشور عبور میکند و از این رو خواستار تغییر مسیر ساخت خط لوله انتقال گاز شده است.
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی عمان یک گزینه جدید را برای تغییر مسیر ساخت خط لوله انتقال گاز ایران پیشنهاد داده است، اظهار داشت: عمان خواستار تغییر مسیر خط لوله از آبهای حاکمیتی امارات به آبهای عمیقتر در منطقه دریای عمان و خلیجفارس شده است.
وی با بیان اینکه انتقال مسیر ساخت خط لوله انتقال گاز به آبهای عمیق هزینههای ساخت این خط لوله را بهشدت افزایش میدهد، تاکید کرد: علاوه بر این در صورت ساخت خط لوله در آبهای عمیق در سالهای آینده انجام عملیات تعمیرات این خط لوله هم مشکل خواهد شد.
کاملی با اشاره به ادامه مذاکرات با عمان برای تعیین اقتصادیترین مسیر ساخت خط لوله انتقال گاز، خاطرنشان کرد: امیدواریم توافق بین امارات و عمان برای عبور بخشی از خط لوله انتقال گاز ایران حاصل شود.
طرح ساخت خط لوله انتقال گاز ایران به عمان شامل دو قطعه خط لوله گاز خشکی و دریایی است، بر این اساس قرار است انشعابی به طول تقریبی ۲۰۰ کیلومتر از خط لوله هفتم سراسری (خط لوله صادرات گاز ایران به پاکستان) از منطقه عسلویه به «کوه مبارک» بندرعباس کشیده شود.
ساخت تاسیسات تقویت فشار و اندازهگیری گاز در منطقه کوه مبارک بندرعباس و احداث یک قطعه ۲۰۰ کیلومتری برای انتقال گاز از بستر دریای عمان به بندر صحار کشور عمان هم از دیگر مراحل ساخت این خط لوله انتقال گاز به شمار میرود.
محمد اکبرزاده، مدیر پروژه مطالعات ساخت خط لوله صادرات گاز ایران به عمان اخیرا با تاکید بر اینکه براساس آخرین اعلام شرکت ملی نفت، ظرفیت انتقال گاز این خط لوله از یک به حدود ۱.۵میلیارد مترمکعب گاز افزایش یافته است، گفته است: اخیرا «INTECSEA» هلند برای مشارکت در روند ساخت این خط لوله انتقال گاز، پیشنهادی رسمی ارائه کرده است.
حجم این قرارداد ۱۰میلیارد متر مکعب در سال است و قرار است خط لوله صادراتی گاز ایران از طریق رودان در استان هرمزگان به «صحرای صحار» در عمان وارد میشود و بعد به شبکه داخلی گاز عمان متصل شود.