با وجود کاهش عرضه های پلی پروپیلن پتروشیمی مارون، اما روز گذشته شاهد معاملاتی آرام و بدون التهاب برای پلی پروپیلن ها بودیم.
به گزارش «پتروتحلیل»، اخذ مالیات بر ارزش افزوده از سوی تمامی پلی پروپیلن سازها سبب شده تا بازار پلی پروپیلن ها از التهاب موجود در بازار پلی اتیلن ها مصون بماند.
به این ترتیب تنها محصولات پتروشیمی مارون روز گذشته با تقاضایی بیشتر از عرضه روبه رو شد. این در حالی است که ظرفیت بهین یاب خریداران پلی پروپیلن ها نیز پیش تر به دلیل کنترل بازار این کالاها کاهش یافته بود، از این رو برخی از کارشناسان بازار، آرامش معاملات پلی پروپیلن ها را به این موضوع نیز مرتبط می دانند.
با این حال به جز مارون در گروه پلی پروپیلن سازها، پتروشیمی جم و شازند در گروه پلی اتیلن سازها با رقابت از سوی معامله گران روبه رو شدند. عدم دریافت مالیات بر ارزش افزوده از سوی پتروشیمی جم، یکی از دلایل اقبال محصولات این مجتمع در شرایط فعلی که مصرف افزایش نیافته به شمار می رود.
البته برخی از کارشناسان بازار به معاملات مچینگ پلی پروپیلن ها اشاره کرده و می گویند: حجم خرید پلی پروپیلن ها در زمان مچینگ توسط معامله گران قابل توجه و پی گیری است؛ چرا که این موضوع نشان از تغییر روند بازار به وسیله نوسان گیران در آینده دارد. از این رو احتمال دارد در بازار پلی پروپیلن ها در آینده شاهد انتشار شایعاتی از سوی نوسان گیران باشیم.
به این ترتیب پلی پروپیلن نساجی C30Sپتروشیمی مارون هم ۲۲۰ تن عرضه و ۳۰۸ تن تقاضا داشت، قیمت پایه آن ۳ هزار و ۱۴۵ تومان و میانگین قیمت خرید آن هم ۳ هزار و ۱۶۴ تومان بود. همچنین عرضه ۱۰۱۲ تنی پلی پروپیلن شیمیایی MR230C مارون با حجم ۱۴۵۲ تن تقاضا روبه رو شد، قیمت پایه آن ۳ هزار و ۷۳۷ تومان میانگین قیمت خرید آن هم ۳ هزار و ۷۶۰ تومان رقم خورد.
پلی پروپیلن نساجی Z30Sهم ۱۰۱۲ تن عرضه و ۱۱۸۸ تن تقاضا داشت، قیمت پایه آن ۳ هزار و ۱۴۵ تومان و میانگین قیمت خرید آن هم ۳ هزار و ۱۵۶ تومان رقم خورد.
اما مابقی پلی پروپیلن سازها، مانند پلی پروپیلن جم، پلی نار و نویدزرشیمی شرایطی مانند هفته گذشته داشتند، به طوری که پلی پروپیلن نساجی HP552R جم ۸۸۰ تن عرضه و ۲۲۰ تن تقاضا داشت و با قیمت پایه ۳ هزار و ۱۴۵ تومان به فروش رسید.
پلی پروپیلن شیمیایی EP440Lو پلی پروپیلن شیمیایی EP548R این مجتمع هم به ترتیب با حجم ۲۲ و ۱۵۴ تن با قیمت پایه ۳ هزار و ۷۳۷ تومان مورد معامله قرار گرفتند.
در همین حال پلی نار هم روز آرامی داشت، به طوری که پلی پروپیلن نساجی SF060 به میزان عرضه یعنی ۷۰۰ تن تقاضا داشت و با قیمت پایه ۳ هزار و ۱۴۵ تومان خریداری شد. پلی پروپیلن نساجی PYI250 این مجتمع هم با حجم ۸۴ تن و قیمت ۳هزار و ۱۴۵ تومان فروخته شد.
البته در گروه پلی اتیلن سازها، «ایکس تری» پتروشیمی شازند و bl3 و «ایکس فایو» پتروشیمی جم هم با رقابت از سوی معامله گران روبه رو شدند. این در حالی است که bl3 پتروشیمی مارون با نرخ پایه خریداری شد.
به این ترتیب در کل ۱۵ هزار و ۵۵۲ تن پلیمر که عمده آن پلی پروپیلن بود در بورس کالای ایران مورد معامله قرار گرفت.
البته برای عرضه های روز سه شنبه هفته جاری نیز عرضه اولیه پی وی سی پتروشیمی بندرامام به دلیل التهاب در بازار این کالاها تا تناژ ۲۴۲ تن کاهش یافت، افزایش عرضه این کالا ۴۷۰۰ تن گزارش شده است. این در حالی است که هفته گذشته نیز برای کنترل بیشتر بازار پی وی سی، عرضه اولیه پتروشیمی غدیر کاهش یافت.
رسول علی محمدی، مدیرکالایی کارگزاری کالای خاورمیانه در این باره به خبرنگار «پتروتحلیل»، گفت: کاهش عرضه اولیه می تواند در کوتاه مدت بر بازار تاثیر مثبت داشته باشد و از التهاب این بازار بکاهد، اما در بلندمدت جوابگوی بازار نخواهد بود.
وی در ادامه افزود: با توجه به اینکه کدهای معاف از مالیات در بازار مشکلات فراوانی ایجاد کرده اند و در هفته های اخیر سبب حساسیت شده اند، به نظر می رسد در آینده ای نزدیک فکری برای کنترل آنها اندیشیده شود.