در ملاقاتی که میان رئیس اتاق تهران و نماینده بریتانیا در پارلمان اتحادیه اروپا صورت گرفت، مسعود خوانساری به طور صریح، مراتب اعتراض بخش خصوصی ایران را به تعلل بانکهای اروپایی در همکاری با بانکهای ایرانی اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از پایگاه اطلاع رسانی اتاق بازرگانی تهران، در ملاقاتی که میان رئیس اتاق تهران و نماینده بریتانیا در پارلمان اتحادیه اروپا صورت گرفت، مسعود خوانساری به طور صریح، مراتب اعتراض بخش خصوصی ایران را به تعلل بانکهای اروپایی در همکاری با بانکهای ایرانی اعلام کرد.
در این نشست که در اتاق تهران برگزار شد، رئیس اتاق تهران، ضمن ابراز این گلایه، از ریچارد هویت (Richard Howit) خواست که برای رفع مشکلاتی که مانع همکاری اقتصادی میان ایران و کشورهای عضو اتحادیه اروپا شده است، تلاش کند.
خوانساری، در ابتدای این جلسه، سخنان خود را با اشارهای به روابط ایران و انگلیس در طول دهههای گذشته آغاز کرد و گفت: اگرچه مناسبات دو کشور طی100 سال با فراز و نشیبهای بسیاری همراه بوده اما روابط تجاری ایران و انگلستان ظرف این دوره کماکان حفظ شده است؛ چنانکه تا پیش از لغو تحریمها، حجم مبادلات تجاری ایران و انگلیس در سطح 2 میلیارد و500 میلیون دلار قرار داشت اما پس از آن، این رقم به 450 میلون دلار کاهش یافت.
رئیس اتاق تهران گفت: من فکر میکنم، اکنون با اجرایی شدن برجام، فضای مناسبی برای ارتقای سطح مناسبات تجاری دو کشور فراهم شده است. نکته دیگری که حائز اهمیت به نظر میرسد، آن است که در گذشته، تجارت ایران و انگلستان، روی خرید و فروش کالا معطوف بود اما در شرایط جدید انتظار این است که همکاریها با محوریت سرمایهگذاریهای مشترک انجام گیرد.
خوانساری با اشاره به برخی زمینههای همکاری از جمله نفت و پتروشیمی گفت: در حال حاضر، فرصت مناسبی برای رفع مشکلاتی که بر سر راه سرمایهگذاری مشترک وجود دارد، فراهم است و انتظار میرود این مشکلات که عمدتاً در حوزه بانکی است، هرچه سریعتر برطرف شود.
رئیس اتاق تهران با اشاره به اینکه ریچارد هویت به عنوان نماینده انگلستان، حداقل تا دو سال آینده که خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا به طور رسمی اجرا شود، در پارلمان اتحادیه اروپا حضور دارد، از او خواست برای رفع این مشکلات تلاش کند.
اتحادیه اروپا حامی لغو تحریم هاست
در ادامه این جلسه، هوئیت نماینده بریتانیا در پارلمان اتحادیه اروپا به ایراد سخن پرداخت و گفت: مایل هستم اعلام کنم که اتحادیه اروپا، از آمادگی کافی برای حمایت از توافق (برجام) به عمل آمده برخوردار است تا تحریمها از میان برداشته شود.
وی افزود: من با صداقت تمام در این جلسه حضور یافتهام و به دنبال راهکارهای عملی برای توسعه روابط هستم. اما در این ملاقات از ابراز حسننیت صرف پرهیز میکنم و از شما خواهش دارم که زمینههای بالقوه همکاری را معرفی کنید تا زمانی که من به بروکسل بازمیگردم بتوانم پروژههای اجرایی را دنبال کنم.
هوئیت با اشاره به مشکلاتی که مانع روانسازی مبادلات بانکی شده است، گفت: ما این مشکلات را درک میکنیم. اما باید پذیرفت که در سالهای گذشته، تغییراتی در قواعد بانکی بینالمللی ایجاد شده که عادیسازی روابط بانکی ایران با سیستم بانکی بینالمللی را دشوار کرده است و این مسالهای نیست که به سرعت قابل حل باشد. در واقع میخواهم بگویم این تعلل به اتحادیه اروپا باز نمیگردد.
هوئیت با اشاره به مذاکراتی که اکنون میان بانکهای ایرانی و کارشناسان بانکی اروپایی بر سر مسایل فنی بانکی در جریان است، گفت: این انتظار وجود دارد که بانکهای ایراني، آمادگی خود را برای پاسخگویی به پرسشها یا ابهامات ارتقا دهند.
این نماینده خطاب به خوانساری گفت: با وجود آنکه ما نسبت به رفع این موانع اهتمام داریم اما اگر شما هم پیشنهادی برای حل این مسایل دارید ارائه کنید.
وی ادامه داد: تاکنون بیش از 80 هیات از اتحادیه اروپا به ایران سفر کردهاند و ملاقاتهایی را با سیاسیون و تجار ایرانی داشتهاند. اعزام این هیاتها، نشانهای از تمایل اروپا برای همکاری با ایران است. من با تعدادی از وزرای اتحادیه اروپا مذاکراتی داشتهام. همه اظهار میکنند که به دنبال رفع مشکلات هستند تا روابط به حالت اولیه بازگردد.
در همین حال رئیس اتاق تهران گفت: اما متاسفانه به نظر میرسد سرعت رفع موانع کُند است و نتیجه مورد نظر هنوز به دست نیامده است. برای ما جای تعجب دارد که چگونه 27 کشور اروپایی با چنین قدرتی نمیتوانند بدون نظر آمریکا تصمیم بگیرند.
مسعود خوانساری ادامه داد: شرکتهای اروپایی در رابطه با ایران آزادی عمل ندارند. در حالی که در گذشته، شرکتهای بسیاری از اروپا با شرکتهای ایرانی همکاری میکردند. مشکل اصلی نیز تبادل پول است. اگر این مانع از سر راه برداشته شود، همکاریها از سر گرفته میشود.
خوانساری گفت: بانکهای اروپایی تحت تاثیر آمریکا هستند و از جریمه شدن توسط آمریکا نگرانی دارند. او ادامه داد: اگر شرکتها و بانکهای اروپایی وارد همکاری با ایران نشوند، ایران میتواند، مانند آنچه در زمان اعمال تحریمها به وقوع پیوست، همکاریهای خود را با شرق توسعه دهد اما مناسب نیست که دو طرف از بهرهگیری از این فرصت باز بمانند.
هوئیت نیز در پاسخ به این سخنان خوانساری گفت: من زمانی که به بروکسل بازگردم این مسایل را مورد پیگیری قرار خواهم داد. البته مساله کمی دارای پیچیدگی است. در عین حال، ما در این مسیر زندانی برخی ذهنیتها و عدم اعتماد هستیم و در فضای جدید باید سعی کنیم اعتماد و حسننیت ایجاد کنیم. من از طرف اتحادیه اروپا میتوانم بگویم ما دارای عزم و اراده جدی برای عادیسازی روابط هستیم.
وی گفت: باید تاکید کنم که ما از ایالات متحده آمریکا مستقل هستیم. اما همانگونه که به توسعه روابط با ایران علاقه داریم خواهان تداوم ارتباطات خود با آمریکا نیز هستیم. او با اشاره به رای کنگره آمریکا برای عدم اجرایی شدن قرارداد ایران برای خرید هواپیما از شرکتهای ایرباس و بویینگ گفت: بهرغم آنچه در کنگره به تصویب رسید، ما در تلاش هستیم که توافق خرید هواپیما با این دو شرکت به طور کامل اجرایی شود.
وی با بیان اینکه اتاق تهران میتواند نقش حائز اهمیتی را در عادیسازی روابط ایران با اروپا ایفا کند، گفت: برخی از مشکلات نیز در درون ایران باید حل شود. به بیان دیگر، طرف ایرانی نیز باید سعی کند، شفافسازی کرده و اعتماد ایجاد کند تا فضای بهتری برای همکاری فراهم شود.