تداوم نقش آفرینیهای پارس جنوبی در صنعت نفت

تداوم نقش آفرینیهای پارس جنوبی در صنعت نفت
نصب سکوی ١٨B پارس جنوبی، تصویب شرایط عمومی، ساختار و الگوی مدل جدید قراردادهای نفتی در هیئت دولت و خبرهایی که از مراسم پنجاهمین سالگرد تاسیس شرکت ملی گاز ایران روی خروجی خبرگزاریها قرار گرفت، سرخط خبرهای نفت در هفته گذشته بود.
به گزارش خبرنگار شانا، ١١ مردادماه امسال به واسطه برگزاری پنجاهمین سالگرد تاسیس شرکت ملی گاز ایران، روز پرخبری بود. رئیس جمهوری در این مراسم با قدردانی از دست اندرکاران صنعت نفت و گاز کشور، گفت:  اینکه در سال ٥٧ جمعیت تحت پوشش شبکه گازرسانی کشور کمتر از یک درصد بوده و امروز این جمعیت به بالای ٩٠ درصد رسیده و قرار است تا سال آینده، ٩٥ درصد کشور تحت پوشش شبکه گازرسانی قرار گیرند، کار بزرگی است.

حسن روحانی افزود: امروز ٢,٥ میلیون بشکه نفت خام و میعانات گازی با توجه به شرایط کشور صادر می کنیم و فردا بر اساس مصلحت کشور هر میزان که بخواهیم تولید و صادر خواهیم کرد.

وزیر نفت نیز در این نشست، آمار قابل توجهی ارائه کرد که برنامه ریزی برای صادرات روزانه ٢٠٠ میلیون مترمکعب گاز با اولویت صادرات به کشورهای همسایه، تداوم کاهش سهم گاز مایع مصرفی نیروگاه ها، اختصاص هشت هزار میلیارد تومان اعتبار به گازرسانی روستایی در سال جاری و مهمتر از همه، افزایش٣٠٠ میلیون مترمکعبی تولید روزانه گاز از پارس جنوبی در دولت یازدهم از جمله آنها بود.

آری؛ پارس جنوبی از آغاز به کار دولت یازدهم تاکنون به واسطه اولویت بخشی به میدانهای مشترک، خبرساز بوده است. روندی که هفته گذشته نیز ادامه یافت و عملیات نصب سکوی ٢ هزار و ٣٠٠ تنی ١٨B پارس جنوبی که از ساعت ٢٠ روز ١١ مردادماه با شناور اوشنیک پنج هزار آغاز شده بود، ساعت ١٢و٣٠ دقیقه روز ١٢ مردادماه با موفقیت به پایان رسید و به دنبال آن، عملیات نصب پل رابط، سازه مشعل و مشعل در دستور کار قرار گرفت و سرانجام این سکو که با احتساب جکت چهارپایه، جکت سه پایه مشعل، پل و مشعل حدود ٦ هزار و ٦٥٠ تن وزن داشت، در موقعیت مدنظر نصب شد. فرخ علیخانی، جانشین مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، پس از نصب سکو در جمع خبرنگاران ابراز امیدواری کرد که برداشت گاز از این سکو، در آذرماه امسال آغاز شود و حسن بویری، مجری طرح توسعه فازهای ١٧ و ١٨ پارس جنوبی نیز اعلام کرد: همه فعالیتهای مربوط به مدیریت، مهندسی و اجرای ساخت و نصب سکوی  ١٨B  از سوی متخصصان داخلی انجام شده است. همزمان با نصب سکوی ١٨B، از پارس جنوبی خبر رسید که مشعل فاز ٢١ نیز روشن شده است. سکوی فاز ٢١ پارس جنوبی با وزن ٢ هزار و ٧٠٠ تن، هشتم مردادماه امسال با شناور اوشنیک پنج هزار در موقعیت خود نصب شده بود.

در حالی که عملیات نصب سکوی ١٨B در حال انجام بود، این سو وزیر نفت پس از پایان مذاکرات خود با وزیر انرژی و استخراج زغالسنگ اوکراین، از مطرح شدن چارچوب قراردادهای جدید نفتی در جلسه روز چهارشنبه (١٣ مردادماه) هیئت دولت خبر داد و ابراز امیدواری کرد که در این نشست، شرایط عمومی، ساختار و الگوی مدل جدید قراردادهای نفتی به تصویب برسد؛ خبری که محقق و به سرخط خبرهای ١٣ مردادماه امسال بدل شد.  

پیگیری مذاکرات نفتی در سطوح بین المللی

اما در نشست مشترک بیژن زنگنه، وزیر نفت کشورمان و ایگور تاسالیک، وزیر انرژی و استخراج زغالسنگ اوکراین چه گذشت؟

 زنگنه،١١ مرداد ماه پس از برگزاری این نشست، در جمع خبرنگاران از علاقمندی اوکراین به ترانزیت نفت و گاز ایران به کشورهای شرق اروپا خبر داد و گفت: پیشنهاد ایران برای آغاز همکاری با این کشور، تامین نفت این کشور است، البته نیاز آنها محدود است.

اما گفتگو از مذاکرات ایران در سطوح بین المللی، محدود به صحبتهای وزیر نفت درباره نشست با اوکراینیها نبود. سید محسن قمصری، مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران نیز هفته گذشته از فروش ٢ میلیون بشکه نفت ایران به پالایشگران مستقل چینی خبرداد و گفت: در حال رایزنی با شرکت ترافیگورا برای ارسال محموله های نفتی ایران به پالایشگران مستقل چینی هستیم و اگر این شرکت در این زمینه موفق عمل کند، فروش نفت به پالایشگران چینی از طریق آن انجام خواهد شد.

علیرضا کاملی، مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران نیز از امضای قرارداد صادرات گاز ایران با شرکت جی آی ای سی گرجستان خبرداد و گفت: بر اساس این قرارداد که به صورت آزمایشی امضا شده، حجم گاز ارسالی برای یک دوره چهارماهه ٤٠ میلیون مترمکعب است و اجرایی شدن این قرارداد منوط به دریافت مجوزهای لازم از ارمنستان است.

وی همچنین درباره پــروژه خط لوله انتقال گاز ایران به عمان عنوان کرد: به محض اعلام نتایج مطالعاتی این پروژه، نسبت به انجام مناقصه و انتخاب پیمانکار اقدام می شود.

امیرحسین زمانی نیا، معاون وزیر نفت در امور بین الملل و بازرگانی نیز در هفته ای که گذشت، درباره توافق با ژاپنیها صحبت کرد و گفت: ژاپنیها قصد دارند در بخشهای مختلف صنعت نفت از جمله پتروشیمی، پالایشگاه و ال ان جی سرمایه گذاری کنند؛ آنها اکنون در حال ارزیابی شرایط بسر می برند تا نحوه سرمایه گذاری خود در صنعت نفت ایران را مشخص کنند.

گشایشهایی از جنس پسابرجام

رویدادهای نفتی هفته گذشته، موید گشایشهای پسابرجام بود.  

گذشته از آنکه رئیس جمهوری، شامگاه سه شنبه (١٢ مردادماه) در گفتگوی زنده تلویزیونی خود با مردم، به افزایش فروش و صادرات نفت خام در پسابرجام اشاره کرد و دسترسی به پول حاصل از فروش نفت خام و میعانات گازی و تسهیل مراودات بانکی را از جمله دستاوردهای برجام عنوان کرد، علی اکبر شعبانپور، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس نیز در گفتگویی، به تشریح جزئیات آزادسازی تجهیزات بلوکه شده پارس جنوبی به واسطه ورود کشور به فضای پسابرجام پرداخت؛ شرحی که پاسخ مبرهنی بود به آنان که معتقدند برجام، گشایشی به دنبال نداشته است.

علی کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز در حاشیه مراسم پنجاهمین سالگرد تاسیس شرکت ملی گاز ایران، در جمع خبرنگاران اعلام کرد: این شرکت با توجه به بهبود فضای رقابتی و مناسب شدن قیمتها در پسابرجام، در تصمیم گیری برای همکاری با شرکتهای بین المللی، سختگیرتر شده است و شرکتهای معتبر و تکنیکی در اولویت همکاری قرار دارند.

کاردر در صحبتهایش به منافع حاصل از امضای یادداشت تفاهمهای مطالعاتی با شرکتهای معتبر بین المللی نیز اشاره کرد. اتفاقا هفته گذشته در همین راستا، نمایندگان شرکت زاروبژنفت روسیه که تیرماه امسال، یادداشت تفاهمی را با شرکت ملی نفت ایران امضا کرده بودند، با غلامرضا منوچهری، معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور مهندسی و توسعه درباره نحوه همکاریهای فیمابین در مطالعه میدانهای آبان و پایدار غرب به گفتگو نشستند. زاروبژنفت باید پس از انجام مطالعات، شیوه هایی راهبردی برای افزایش برداشت نفت از این دو میدان مشترک کشورمان ارائه دهد. صنعت نفت با جدیت در صدد انتقال فناوری است.

هفته گذشته از سوی مدیرکل بنادر و دریانوردی استان بوشهر نیز اعلام شد: برای نخستین بار پس از برجام، نفتکشها با پرچم کشورهای مختلف وارد بندر خارک شدند و پس از بارگیری به مقاصد مورد نظر حرکت می‌کنند.

تکرار حادثه، تاکید بر ایمنی  

در ادامه حوادثی که این روزها دست از سر صنعت نفت برنمی دارد، دهم مردادماه امسال، آتش سوزی مختصری در اتاق کنترل سازمان بنادر و دریانوردی مستقر در مجتمع بندری پارس عسلویه روی داد که البته به سرعت مهار شد. مقامهای حمل و نقل سنگاپور اعلام کردند یک نفتکش ایرانی با یک کشتی کانتینر بر در تنگه سنگاپور برخورد کرد، اما این برخورد با وجود آسیب، سبب آلودگی آبهای منطقه نشده است. آخرین روز هفته گذشته نیز با حادثه ای همراه شد و نفتکش دریم ٢ وابسته به شرکت ملی نفتکش ایران و کشتی کانتینربر ام.اس.سی الکساندرا وابسته به دومین شرکت بزرگ کانینربر جهان در سوئیس برخوردی داشتند که بر اثر آن، تعدادی از کانتینرها در دریا و تعدادی نیز بر روی عرشه نفتکش ایرانی سقوط کرد.

پیش از این وزیر نفت در حاشیه پنجاهمین سالگرد تاسیس شرکت ملی گاز ایران در جمع خبرنگاران اعلام کرده بود: شرکتهای خصوصی باید سرمایه گذاری در حوزه اچ اس ای را جدی تر بگیرند.

وی همچنین یازدهم مردادماه امسال، با ابلاغ "ضوابط و دستورالعمل اجرای الزامات و رویه های مدیریت اچ اس یی" و "جایگزینی ماده ٢٨ الزامات و رویه های مدیریت اچ اس یی" از معاونت مهندسی، شرکتهای اصلی، فرعی و تابعه صنعت نفت خواست ضمن تخصیص منابع لازم نسبت به تدوین و بازنگری اسناد و مدارک فنی و قراردادی و رویه های اجرایی مرتبط اقدام و مفاد این شیوه نامه را به دقت اجرایی کنند.

توسعه فعالیتهای پیمانکاران در پروژه ها و تاسیسات صنعت نفت، توجه به مسائل مربوط به اچ اس یی را ضروری کرده است و وزیر نفت بر این موضوع و توجه به مسائل اچ اس یی بیش از هر بخشی دیگر در صنعت نفت تاکید دارد.
۱۸ مرداد ۱۳۹۵ ۱۱:۵۲
تعداد بازدید : ۵۰۵