تنها ۱۰۰۰ وارد کننده، از ارز دونرخی بهره می‌برند

تنها ۱۰۰۰ وارد کننده، از ارز دونرخی بهره می‌برند
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: از شرایط رانتی ایجاد شده در تجارت خارجی ایران، حداکثر ۱۰۰۰ واردکننده بهره‌مند می‌شوند و مردم نفعی از این وضعیت نمی‌برند.

محمد حسن نژاد نماینده مرند در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم گفت: سالیانه 30هزار میلیارد در اقتصاد به واردات یارانه داده می شود که این موضوع یکی از مشکلات اساسی اقتصاد کشور است.

وی ادامه داد، سالیانه 60میلیارد دلار واردات انجام می‌شود، نرخ دلار بانکی 3100تومان و نرخ دلار آزاد 3600 تومان است، اختلاف این عدد 500تومان به ازای هر دلار است، اگر یک وارد کننده لوازم خانگی در مقایسه با یک تولید کننده در این صنعت  را در نظر بگیریم، او برای واردات یک رقم را می‌پردازد و برای فروش رقم دیگری را در نظر می‌گیرد و از همین جا تنها 18 درصد سود بدست می‌آورد.

حسن نژاد افزود، این نوع سودها امروز اقتصاد ایران را زمین گیر کرده است، چرا که به واسطه این نوع رانتها افراد صاحب منابع مالی و سرمایه‌ در  ورود به حوزه تولید بی تمایل می‌شوند.

این نماینده مجلس تصریح کرد، متاسفانه دولتها برای فضاسازیهای انتخاباتی نرخ ارز را پایین نگه می‌دارند، اما زمانی که فنر این نرخ رها شود با بحرانهای ارزی هم رو به رو می‌شویم.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: با توجه به اختلاف نرخ تورم در ایران و کشورهای دیگر سالیانه باید نرخ دلار به صورت میانگین  18 درصد افزایش یابد نه پنج درصد. سالهای زیادی در کشور نرخ ارزی به صورت دستوری و مصنوعی پایین نگه داشته شده بود، از این طریق دلالان سرمایه‌دار شدند و اقتصاد تولید زمین خورد.

وی افزود، از شرایط رانتی ایجاد شده در تجارت خارجی ایران، حداکثر 1000 واردکننده بهره‌مند می‌شوند و مردم نفعی از این وضعیت نمی‌برند.

حسن نژاد با اشاره به موضوع رانت در سود بانکی گفت: اگر فردی که به صورت کلان وام کم بهره دریافت کرده، می‌تواند مبالغ دریافتی را در مجاری دیگری به غیر از تولید وارد کند و بعد از چند سال اعلام ورشکستی کند، براساس محاسبه نرخ سود مرکب و درنظر گرفتن تورم، یک سود بسیار بالا بدست می‌اورد که اینها نمونه ای از حفره‌هایی است که تولید را با چالش رو به رو کرده است.

این عضو کمیسیون اقتصادی  با اشاره به راهکارهایی که می‌تواند روند تجارت خارجی را به نفع تولید کشور تغییر دهد گفت: باید به  نرخ بازار ارز جهت واردات اختصاص داده شود.  وقتی تولید کننده بفهمد که تولید سود آور است و می‌تواند به کار خود ادامه دهد میتوان معافیتهای مالیاتی چند ساله برای او در نظر گرفت.

وی افزود، در واقع بعد از تولید باید یارانه تعلق بگیرد نه قبل از تولید محصول، همانطور که اشاره شد موارد بسیاری دیده می‌شود که به اسم تولید وامهای کلان گرفته می‌شود اما در نهایت شاهد هستیم که سرمایه گذاری در حوزههای واقعی تولید انجام نمی‌شود.

حسن نژاد ادامه داد، حتی از محل هزینه‌ای که برای کاهش نرخ سود بانکی صرف می‌شود، می‌توانند حمایتهای پس از تولید را انجام دهد. حتی روند حمایتی می‌تواند به صورت پلکانی افزایش  یابد و بدین ترتیب روند انگیزشی برای تولید در فضای اقتصادی کشور شکل می‌گیرد.

۲ شهریور ۱۳۹۵ ۱۴:۵۹
تعداد بازدید : ۴۵۵