در حالی حجم عرضه پی وی سی سازها به ۴ هزارتن پی وی سی در هر هفته رسیده است که همواره مصرف این کالا در شهریورماه هزارتن به صورت روزانه است.
به گزارش «پتروتحلیل»، امروز حجم عرضه پی وی سی سازها در کل ۴ هزار و ۶۳۴ تن و تقاضا نیز ۶۲ هزار و ۸۸۴ تن بود. این در حالی است که عرضه کنندگان پی وی سی تنها اروند و غدیر بودند.
عرضه غدیر ۲ هزار تن و به صورت سلف بود که با سقف قیمت ۲ هزار و ۸۶۲ تومان مورد معامله قرار گرفت، عرضه اروند نیز به صورت نقدی و سلف بود، این کالاها هم با سقف قیمت توسط معامله گران خریداری شد.
گرید ۶۸۳۴ اروند نیز که با حجم ۸۸ تن عرضه شده بود، به میزان ۴۴ تن و با قیمت ۲ هزار و ۸۱۰ تومان معامله شد.
جواد ایرانی، کارشناس بازار پی وی سی در گفت و گو با خبرنگار «پتروتحلیل»، گفت: تا زمانی که تغییری در حجم عرضه پی وی سی رخ ندهد، بازار به تعادل نخواهد رسید.
وی در ادامه افزود: مصرف بازار، عرضه ۸ هزارتن پی وی سی به صورت هفتگی است.
وی با اشاره به واردات پی وی سی گفت: برخی از مصرف کنندگان پی وی سی اقدام به واردات برای نیازهای خود کرده اند و تناژ نیز در بازار داخل عرضه شده است، اما کفاف نیاز بازار را نمی دهد.
این در حالی است که قیمت پی وی سی ۶۵ بندرامام و غدیر در بازار داخل به رقم ۴۰۵۰ تومان و اروند به ۴۰۳۰ تومان رسیده است که با نرخ های جهانی فاصله زیادی دارد.
از سوی دیگر بندرامام در حال حاضر ۱۳ تا ۱۴ هزارتن تعهد به خریداران دارد و به دلیل تعهدات گرید ۶۰، باید خط خود را تغییر دهد، همچنین مخزن EDC این مجتمع هم هفته گذشته دچار آتش سوزی شد، از این رو برخی از منابع خبری نزدیک به این شرکت می گویند: باید تولید پی وی سی در این مجتمع را تا ماهها فراموش کرد.
با این حال عدم عرضه پی وی سی و کمبود تولید این کالا، نرخ پی وی سی را یک هزارتومان بالاتر از نرخ واقعی آن نگهداشته است. این در حالی است که در بازار جنوب شرق آسیا، تامین کنندگان پی وی سی، نرخ های پیشنهادی خود را به مقصد ایران ۵۰ تا ۶۰ دلار بالاتر از هند پیشنهاد می دهند. برای خریداران ایرانی نرخ پی وی سی در محدوده ۹۸۰ تا ۱۰۰۰ دلار در هر تن و برای خریداران هندی ۹۱۵ تا ۹۲۵ دلار در هر تن پیشنهاد می شود.
از سوی دیگر پتروشیمی آبادان از یک ماه پیش عرضه ای در بازار نداشته است، بندرامام هم پی وی سی خود را تا ماه آبان به صورت سلف فروخته است و اروند هم بعید به نظر می رسد تا آذرماه بتواند با ظرفیت کامل خود پی وی سی تولید کند.
از این رو و با وجود مشکلات عدیده پی وی سی سازها، به نظر می رسد تقاضا در همین حد باقی بماند. این در حالی است که تعداد زیادی از واحدهای تولیدی به دلیل مقرون به صرفه نبودن خرید پی وی سی با نرخ های فعلی، تولید خود را متوقف کرده اند.
البته برخی از منابع خبری نزدیک به پتروشیمی اروند از افزایش تولید در این مجتمع با همان کمپرسور ابزار دقیق قدیمی خبر می دهند که نگران کننده است؛ چرا که احتمال توقف تولید با توجه به فشار زیاد بر کمپرسور ابزار دقیق وجود دارد. با این حال در حال حاضر اروند ۲۰۰ تن پی وی سی به صورت روزانه تولید می کند.
در همین حال قیمت پی وی سی در جنوب شرق آسیا در تاریخ ۱۹ آگوست با ۵۵ دلار افزایش به رقم ۸۵۰ تا ۸۶۰ دلار در هر تن سی اف آر رسید، همچنین قیمت این کالا در شمال شرق آسیا نیز با ۳۵ دلار رشد به رقم ۸۲۰ تا ۸۸۰ دلار در هر تن فوب رسید.
آمار معاملات پی وی سی در روز گذشته