رویترز: بخش خصوصی وارد عمل شد

رویترز: بخش خصوصی وارد عمل شد
مجلس شورای اسلامی در ماه می قانونی را به تصویب رساند که از طریق آن برای نخستین بار ورود بخش خصوصی به بازار صادرات نفت آزاد اعلام شد. برخی کارشناسان بر این باورند این مصوبه زمینه را برای دور زدن تحریم هایی که به منظور فشار بر تهران طراحی شده ، فراهم کرده است.
با گذشت یک هفته از اعمال تحریم های نفتی اتحادیه اروپا علیه ایران، مقامات در تهران از باز شدن در بازار صادرات نفتی به روز بخش خصوصی خبر می دهند. اقدامی که در واکنش به تشدید تحریم ها و محدودیت ها علیه تولیدات نفتی ایران صورت می گیرد.

گزارش ها حاکی از آن است که یک کنسرسیوم ایرانی شامل شرکت های خصوصی 20 درصد صادرات نفتی ایران را به بازار های جهانی انتقال می دهد و کشور های اروپایی نیز هدف این صادرات خواهند بود. این در حالی است که به موجب تحریم های مصوب اتحادیه اروپا خرید نفت از ایران برای کشور های اروپایی ممنوع اعلام شده و از سوی دیگر بیمه تانکر های حامل نفت ایران نیز توسط شرکت های اروپایی انجام نمی شود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این قرارداد بین بانک مرکزی جمهوری اسلامی، وزارت نفت و گروهی از صادر کنندگان مشتقات نفتی منعقد شده است و حجم صادرات روزانه این گروه 400 تا 500 هزار بشکه در روز برآورد می شود. این حجم از صادرات دقیقا همان صادرات نفتی به اروپاست که به موجب تحریم ها متوقف شده است. اما مشخص نیست باوجود تحریم بانک مرکزی جمهوری اسلامی از سوی ایالات متحده و تحریم نفتی اتحادیه اروپا اجرای این قرارداد تا چه اندازه موفقیت آمیز خواهد بود.

حسن خسروجردی، مدیر کنسرسیوم صادرات نفتی در این زمینه اظهار داشت برای اجرای این طرح کنسرسیومی از صادر کنندگان مشهور ساماندهی شده است و نخستین قرارداد این گروه نیز این هفته امضاء می شود.

احتمال می رود در صورت موفقیت این قرارداد، شرکت ملی نفت ایران محدودیت در حجم نفت صادراتی از طریق بخش خصوصی را لغو کند. از سوی دیگر خسروجردی خاطرنشان کرده است که برخی مذاکرات با پالایشگاه های اروپایی انجام شده و قراردادی نیز منعقد شده است.

این در حالی است که مجلس شورای اسلامی در ماه می قانونی را به تصویب رساند که از طریق آن برای نخستین بار ورود بخش خصوصی به بازار صادرات نفت آزاد اعلام شد.

برخی کارشناسان بر این باورند مصوبه مجلس در ماه می زمینه را برای دور زدن تحریم هایی که به منظور فشار بر تهران طراحی شده ، فراهم کرده است. خسروجردی نیز این نکته را خاطرنشان کرده است که ایران می تواند از طریق این کنسرسیوم ممنوعیت بیمه تانکر های حامل نفت ایران را دور بزند. البته هنوز مشخص نشده این کنسرسیوم نفتی با کدام یک از پالایشگاه های اروپا رایزنی کرده است و تهران چگونه می تواند تحریم بیمه تانکری اتحادیه اروپا را دور بزند.

کارشناسان می گویند هرچند شرکت ملی نفت ایران به طور سنتی مسئولیت فروش و بازاریابی نفت را بر عهده داشته است اما تحریم های اعمالی علیه ایران تغییراتی در ایفای این نقش ایجاد کرده اند.

به گزارش رویترز، با توجه به اعمال تحریم های نفتی اتحادیه اروپا علیه ایران، صادرات نفتی ایران در ماه جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل، 50 درصد کاهش می یابد که برای دولت میلیارد ها دلار هزینه خواهد داشت.
ترجمه: تحریریه دیپلماسی ایرانی

۱۸ تیر ۱۳۹۱ ۱۵:۲۵
دیپلماسی ایرانی |
تعداد بازدید : ۱,۰۰۹