نماینده مجلس: توافق اخیر اوپک از مهمترین توافق های پسا برجام است

عضو کمیسیون انرژی و نماینده مردم ایلام، چرداول، ایوان، مهران، ملکشاهی و سیروان در مجلس شورای اسلامی گفت: توافق هفته گذشته اوپک یکی از مهمترین و محسوس ترین توافق های پسا برجامی برای کشورمان است.
جلال میرزایی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: در این توافق سهم تولید نفت چند کشور نزدیک به چهار درصد کاهش یافت، اما سهم ایران افزایش یافت و به دوران پیش از تحریم ها بازگشت.
وی افزود: این رخداد نشان داد که دیپلماسی نفتی جمهوری اسلامی ایران در دولت یازدهم با مدیریت بیژن نامدار زنگنه بسیار کارآمد و تاثیرگذار است به گونه ای که سبب شد در توافق هفته گذشته اوپک روح تازه ای به کالبد این سازمان نفتی دمیده شود.
این عضو شورای مرکزی فراکسیون امید تاکید کرد: مدیریت مناسب و خوب ایران در نشست هفته گذشته باعث شد که دیگر اعضای سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) نیز با کاهش تولید موافقت کنند که این موضوع ضمن اثرگذاری نقش و جایگاه ایران در اوپک بیانگر توان و ظرفیت بالای جمهوری اسلامی برای افزایش تولید نفت است.
میرزایی یادآور شد: این نهاد تاثیرگذار و تصمیم گیر نفتی باید با توجه به افزایش سهم تولید کشورهای غیر عضو اوپک به فکر چاره اندیشی و یافتن راهکارهایی برای همکاری با تولیدکنندگان غیر اوپکی هم باشد. 
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به نقش تاثیرگذار جمهوری اسلامی ایران در تعیین دبیرکل اوپک و بازگشت اقتدار نسبی به این نهاد مهم نفتی اضافه کرد: تجربه سه سال گذشته نشان داد که اختلاف میان اعضای اوپک و پرداختن به مسائل حاشیه ای مانع دستیابی به توافق مشترک شده بود.
وی با بیان اینکه اختلاف و چند دستگی به زیان همه اعضای این سازمان است، گفت: تصمیم به مذاکره و توافق جدید سبب شد اوپک بار دیگر در کانون توجه ها قرار گیرد و به جایگاه اصلی خود باز گردد.
نماینده مردم حوزه شمال استان ایلام در مجلس شورای اسلامی افزود: سازمان کشورهای صادر کننده نفت باید جایگاه خود را در بازار حفظ کند زیرا کاهش جایگاه این نهاد نفتی سبب نامشخص شدن سقف تولید و در نتیجه کاهش قیمت نفت خواهد شد که این موضوع به همه کشورهای تولید کننده آسیب وارد می کند.
به گفته وی، با توجه به افزایش سهم تولید اعضای غیر اوپک، این سازمان تصمیم گذار نفتی باید به فکر راهکارهایی برای همکاری تولیدکنندگان غیر اوپکی باشد تا تصمیم های اتخاذ شده قابلیت اجرا داشته باشد.
میرزایی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران در ماه های گذشته برای بازگشت به سهم تولید پیش از تحریم ها بسیار تلاش و پافشاری کرد، یادآور شد: سرانجام پس از ماه ها مذاکره فشرده که حتی اوپک را تا آستانه فروپاشی برد با تلاش های دبیرکل جدید، وزیر نفت ایران و درک شرایط موجود از سوی دیگر اعضا از جمله عربستان، ایران توانست جایگاه و حقانیت خود را برای به دست آوردن سهم خود در بازار پیش از اعمال تحریم ها ثابت کند.
به گزارش ایرنا، 14 عضو اوپک اواخر هفته گذشته توافق کردند تولید نفت خود را به میزان یک میلیون و 200 هزار بشکه در روز کاهش دهند. 
بر اساس این توافق به جز لیبی و نیجریه که کاهش تولید نخواهند داشت، تنها ایران می‌تواند در 6 ماه اجرای این توافق تا 90 هزار بشکه در روز تولید خود را افزایش دهد و بقیه اعضا مجبورند تولید خود را کاهش دهند که بیشترین سهم کاهش با 486 هزار بشکه در روز متعلق به عربستان سعودی است.
همچنین قرار است کشورهای غیر عضو اوپک نیز 600 هزار بشکه تولید نفت خود را کاهش دهند که سهم روسیه از این مقدار به تنهایی 300 هزار بشکه در روز است.
سازمان کشورهای صادر کننده نفت با نام اختصاری اوپک (OPEC) یک کارتل بین‌المللی نفتی است که متشکل از کشورهای الجزایر، ایران، عراق، کویت، لیبی، نیجریه، قطر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اکوادور، آنگولا، ونزوئلا، گابون و اندونزی است. 
مقر بین‌ المللی اوپک از بدو راه اندازی در سال 1339 در ژنو سوئیس بود اما در سال 1344 به شهر وین در کشور اتریش انتقال یافت.
12 سپتامبر 1960 کشورهای صادر کننده نفت با هدف محافظت از منافع خود اقدام به ایجاد سازمان واحدی کردند که به اختصار «اوپک» نامیده شد. 
هدف اصلی این سازمان، آن چنان که در اساسنامه آن بیان شده هماهنگی و یکپارچه سازی سیاست‌ های نفت کشورهای عضو و تعیین بهترین راه برای تامین منافع جمعی یا فردی آنها، طراحی شیوه ‌هایی برای تضمین ثبات قیمت نفت در بازار نفت بین‌المللی به منظور از بین بردن نوسان های زیان ده و غیر ضروری، توجه ویژه به کشورهای تولید کننده نفت و عنایت خاص به ضرورت فراهم کردن درآمد ثابت برای کشورهای تولید کننده نفت، تامین نفت کشورهای مصرف کننده به صورت کارآمد، مقرون به صرفه و همیشگی است. 
کارشناسان پیش بینی کرده اند با توافق جدید اوپک قیمت هر بشکه نفت خام در بازارهای جهانی دستکم در شش ماه آینده بین 50 تا 60 دلار در نوسان خواهد بود.
به دنبال توافق اوپک، قیمت نفت در سه روز گذشته 14 درصد افزایش یافت به گونه ای که تنها در جمعه گذشته به بشکه ای 51.68 دلار رسید که این بیشترین قیمت در 17 ماه گذشته است.
انتظارها برای توافق اوپک از روز پیش از نشست بازار را تکان داد به طوری که در یک هفته قیمت نفت 12 درصد افزایش یافت که این رشد قیمت هفتگی از سال 2011 بی سابقه بوده است. 
۱۵ آذر ۱۳۹۵ ۰۹:۳۵
تعداد بازدید : ۴۹۳