بزرگ ترین چالش عرضه محصولات نفتی در بورس / موانع دست و پاگیر ضمانت نامه های صادراتی

بزرگ ترین چالش عرضه محصولات نفتی در بورس / موانع دست و پاگیر ضمانت نامه های صادراتی

رئیس بورس انرژی ایران تأکید کرد که باید در کنار رفع مشکلات تأمین خوراک مورد نیاز شرکت ها در تولید و صادرات فرآورده های نفتی، موانع خاص صادرات این فرآورده ها نیز برطرف شود، از این رو این مسئله با جدیت پیگیری خواهد شد.

به گزارش «فرصت امروز»، قیمت گذاری خوراک عرضه شده پتروشیمی و پالایشگاه ها در بورس انرژی همواره یکی از چالش های اساسی شرکت های پتروشیمی است. این مسئله موجب شده شرکت هایی که خوراک خود را از بورس تهیه می کنند، دغدغه هایی جدی داشته باشند.

برای نمونه نوسان قیمت حلا ل ها در بازار و میزان نظارت بورس به این مسئله، عرضه خوراک در یک روز با سه قیمت، نبود نظارت قیمتی بر خوراک ضایعاتی، نحوه صدور ضمانت ها، یک طرفه بودن شرایط بورس در عرضه فرآورده های نفتی، عدم پرداخت 5درصد عوارض خطوط لوله به شرکت ها و نگرانی از عدم عرضه میعانات گازی پارس جنوبی از جمله مسائلی هستند که وقتی پای درد و دل فعالان فرآورده های پتروشیمی می نشینیم،  می شنویم.

اما سیدعلی حسینی، رئیس بورس انرژی ایران در جلسه هم اندیشی با فعالان بخش خصوصی در فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی، درباره مشکلات موجود با بیان اینکه میانگین 2.5 برابر مصرف شرکت های پتروشیمی خوراک به بورس عرضه می شود، تأکید کرد: در آذر سال 92 شاهد عرضه هفتگی هزار تن حامل های انرژی در بورس انرژی بوده ایم، اما در حال حاضر حامل ها به بیش از 22هزار تن در هفته افزایش یافته است.

وی با بیان اینکه برخی پالایشگاه ها از جمله کرمانشاه به دلیل تغییرات مدیریتی با چالش مواجه شده اند که موقتی است، اظهار کرد: با وجود واگذاری پالایشگاه ها به بخش خصوصی، همچنان قیمت گذاری پایه محصولات توسط شرکت پالایش و پخش صورت می گیرد. متأسفانه بورس ابزار اجرایی چندانی ندارد اما متغیر بودن قیمت برخی خوراک ها به دلیل این است که برخی از محصولات لوکال  (منطقه ای) قیمت گذاری می شود با این وجود عرضه کنندگان خوراک و محصول به بورس با 5درصد نوسان می توانند محصولات شان را عرضه کنند و بورس در این زمینه نظارت می کند.

حسینی با اشاره به اینکه برخی شرکت ها خارج از بورس محصولات مورد نیاز خود را از پالایشگاه ها تأمین می کنند، افزود: پیشنهاد ما این است که عرضه تمامی محموله ها اعم از کوچک و بزرگ وزارت نفت در بورس انرژی صورت پذیرد و باید فضای بورس رقابتی باشد. بورس توان بالایی دارد برای نمونه به تازگی سومین محموله 35 هزار تنی نفت کوره در بورس معامله شده است. 

وی با بیان اینکه در حال حاضر ابزارهای صادراتی بخش خصوصی مورد توجه قرار گرفته است، اعلام کرد: به همین دلیل وزارت نفت پیشنهاد کرده است تا خریداران کوچک، متوسط و بزرگ کنسرسیومی را تشکیل دهند و محموله هایی را خریداری کنند، البته من نیز پیشنهادی به شما دارم، یک دست صدا ندارد، اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی باید زبانی گویا و بلندتر بدون نگرانی برای پیگیری مطالبات و انتظارات خود از وزارت نفت داشته باشد و در این مسیر می تواند از ظرفیت های نمایندگان مجلس یا معاونان وزیر مسائل را پیگیری کند.

حسینی در پایان صحبت های خود خطاب به فعالان بخش خصوصی گفت: مشکلات شما در جلسات هم اندیشی با دولت قابل حل است اما نکته مهم این است که نمی توان برای اینکه شرکت های شما متضرر نشوند از شرکت های بزرگ همچون پالایپگاه جی بخواهیم برای توسعه شان کاری نکنند. باید روی بازارهای خاص سرمایه گذاری کنید.

در این نشسست، فرزان گلچین، رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی با بیان اینکه نامه ای به وزیر نفت از عملکرد اتحادیه ارسال شده است، تأکید کرد: ظرفیت اسمی ورودی خوراک اتحادیه 80 تا 100 هزار تن ماهانه است که این ظرفیت با تلاش شرکت های زیرمجموعه اتحادیه قابل افزایش است.

۱ اسفند ۱۳۹۵ ۱۰:۴۲
تعداد بازدید : ۶۶۶