در پی افتتاح فازهای جدید، کارشناسان از چشم انداز توسعه صنایع پتروشیمی و صادرات گاز گفتند / تولید بی سابقه در پارس جنوبی

افزایش بی سابقه تولید گاز پارس جنوبی در سال جاری موجب شده تا نیاز کشور به گاز تامین شود، در عین حال با توجه به این افزایش این سوال مطرح می شود که برنامه وزارت نفت برای این افزایش تولید چیست؟ کارشناسان بر این باورند که ایران باید بتواند بازارهای جدیدی برای صادرات گاز شناسایی کند.

در آینده نزدیک پنج فاز جدید پارس جنوبی شامل فازهای 17، 18، 19، 20 و 21 راه اندازی خواهد شد تا مجموع ظرفیت تولید گاز ایران از پارس جنوبی به رقم بی سابقه 550 تا 570میلیون مترمکعب در روز افزایش یابد. با تلاش های صورت گرفته نیاز کشور برای تامین گاز مصرفی در مصارف خانگی و صنعتی تامین خواهد شد، همچنین می توان امیدوار بود که صنعت پتروشیمی با حداکثر ظرفیت و توان فعالیت داشته باشد که به خودی خود موجب افزایش تولید محصولات پتروشیمی خواهد شد.

مهران امیر معینی، رئیس پژوهشکده اقتصاد انرژی موسسه مطالعات بین‎المللی انرژی در این باره به «فرصت امروز» می گوید: اقدامات توسعه ای برای افزایش تولید گاز در پارس جنوبی توسط دولت قابل تقدیر است و نباید این زحمات را نادیده گرفت، در عین حال نکته مهم و اساسی این است که برنامه ای برای چگونگی استفاده از افزایش تولید گاز طراحی و پیش بینی شود.

وی با بیان اینکه بسیاری از کشورها علاقه مند هستند تا گاز ایران را وارد کنند، می افزاید: صادرات گاز ایران می تواند به طریق های مختلف از جمله از لوله، ال ان جی و حتی ال پی جی باشد، هم  اکنون کشور اندونزی علاقه مندی خود را برای افزایش واردات گاز مایع از ایران اعلام کرده و این نشانه  خوبی است.

این کارشناس بر این باور است که در صورت عدم شناسایی بازارهای جدید خطر جدی متوجه صنعت گاز خواهد شد، از این رو ضروری است برای صادرات آن برنامه ریزی شود.

براساس اطلاعات موجود در هر فاز پارس جنوبی ۵۰۰ هزار تن LPG و گاز مایع تولید می شود که باید صادر شود زیرا مصرف داخلی ما تا توسعه گازرسانی در بخش LPG تقریبا به صفر می رسد، بنابراین اندونزی یک بازار غیرقابل چشم پوشی برای تولیدکنندگان نفت و فرآورده های نفتی محسوب می شود.

مرتضی بهروزی فرد، عضو موسسه مطالعات بین المللی انرژی نیز با بیان اینکه ایران دومین دارنده ذخایر گازی دنیا است، به «فرصت امروز»، می گوید: بزرگ ترین مخزن گازی دنیا بین ایران و قطر است، خوشبختانه در حال حاضر با اقدامات صورت گرفته شاهد برابری تولید گاز از این میدان هستیم و باید برای این افزایش تولید برنامه ریزی منسجمی برای مصرف و صادرات داشته باشیم.

وی با بیان اینکه کشور قطر برای تولید خود از میدان گازی مشترک به تولید ال ان جی آن هم به میزان قابل توجهی پرداخته است، می افزاید: در چند دهه گذشته توسعه میدان گازی برنامه جدی کشور بوده است، اما برای چگونگی استفاده از آن کمتر برنامه ریزی صورت گرفته از این رو یکی از دغدغه های جدی برای افزایش تولید چگونگی مصرف و حتی برنامه ریزی برای صادرات است، البته ناگفته نماند با توجه به جمعیت بالای کشور و وجود صنایع مختلف از جمله نیروگاه ها و پتروشیمی ها مازاد مصرف گاز کمتری داریم و بیشتر خود مصرف کننده گاز تولیدی کشورمان هستیم.

وی با بیان اینکه باید صنعت پتروشیمی بیش از اکنون توسعه یابد، گفت: باید نیم نگاهی به بازارهای صادراتی دنیا داشته باشیم و در گام نخست نیز کشورهای منطقه را در اولویت قرار دهیم و اگر شرایط برای صادرات گاز به کشورهای دورتر در آسیای شرقی و حتی اروپا به روش مختلف فراهم شد از آن استفاده کنیم. البته توسعه ال ان جی باید به عنوان یکی از گزینه های اصلی متناسب با افزایش تولید باشد. با این وجود با افزایش تولید گاز، ایران چاره ای جز صادرات ندارد و برای این منظور نیز پیش از این بازاریابی های مورد نیاز را در دستور کار خود قرار می داد.

متاسفانه ایران با وجود دارا بودن ذخایر غنی گاز، کمتر در صنعت صادرات گاز ورود داشته است، به طوری که تنها موفق شده به کشور ترکیه صادرات گاز از طریق خط لوله داشته باشد، البته صادرات گاز به کشورعراق نیز درآستانه اجرایی شدن است و در آینده نیز قرار است به کشور عمان صادرات گاز داشته باشیم تا کارخانه ال ان جی کشور عمان با گاز ایران فعال شود.

با این وجود با افتتاح فازهای جدید در پارس جنوبی میزان تولید گاز ایران به طور قابل توجهی افزایش خواهد یافت و باید هرچه سریع تر برنامه ریزی منسجمی برای شناسایی بازارهای جدید برای صادرات داشته باشیم.

۲۱ اسفند ۱۳۹۵ ۱۰:۳۳
تعداد بازدید : ۸۵۲