روزانه بیش از 5 میلیون لیتر سوخت هوایی در کشور توزیع می شود

روزانه بیش از 5 میلیون لیتر سوخت هوایی در کشور توزیع می شود
رئیس اداره کل سوخت گیری هواپیمایی کشور با بیان این که روزانه بیش از پنج میلیون لیتر سوخت هوایی در سراسر کشور توزیع می شود، گفت: در زمان تحریم با توجه به اینکه سازندگان اصلی خارجی در فروش لوازم و تجهیزات مانع تراشی می کردند، به ناچار برخی تجهیزات ضروری از واسطه ها با قیمت های بیشتری تامین می شد که این موضوع اکنون برطرف و روند تامین آنها تسهیل شده است.
عملیات سوخت گیری هواپیمایی از زمانی که هواپیماها با «حلب» سوخت گیری می شد تا امروز که سوخت گیری آنها با سیستم های پیچیده ای چون «هایدرانت» و واحدهای عظیم سوخت رسان با ظرفیت های مختلف تا حجم 80هزار لیتر انجام می شود، تحولات زیادی داشته است. 
تغییرات مداوم در نحوه سوخت گیری هواپیماها، لزوم کنترل بیشتر در کیفیت سوخت، همچنین نقل و انتقال فرآورده هوایی، معلول توسعه تکنیک هواپیماسازی بوده که بر این اساس و با گسترش دامنه احتیاجات سوخت گیری هواپیماهای جدید، تجهیزات و وسایل لازم برای عملیات سوخت رسانی و نیز مقررات و دستورالعملهای مرتبط با آن همگام با صنعت هواپیماسازی تکوین یافته و مقررات و روش های مربوطه آن نیز توسعه و به روزرسانی شده و می شود.
 اداره کل سوخت گیری هواپیمایی کشور به عنوان یکی از واحدهای زیر مجموعه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، تنها مسئول و متولی سوخت گیری هواپیمایی در کشور بوده که با به کارگیری حداکثر توان فنی و عملیاتی خود از امکانات و دانش فنی و کارشناسی موجود در جهت رعایت استانداردهای بین المللی برای حفظ حداکثر ایمنی پرواز و به حداقل رساندن هزینه های تعمیرات و عملکرد صحیح و دراز مدت موتور هواپیما می کوشد. هفته نامه مشعل گفتوگویی با مرتضی عابدینی، رئیس اداره کل سوخت گیری هواپیمایی کشور انجام داده است:

** روزانه چه مقدار سوخت هوایی در سراسر کشور توزیع می شود؟
به طور متوسط روزانه افزون بر پنج میلیون لیتر سوخت هوایی در سراسر کشور توزیع می شود که در این میان مرکز سوخت گیری هواپیمایی مهرآباد، یکی از مهمترین مراکز سوخت گیری به شمار میرود زیرا بیشترین حجم عملیات را از نظر تعداد پرواز به خود اختصاص داده است.
این مرکز در 24 ساعت کاری به طور متوسط تامین سوخت 250 پرواز را با نزدیک به یک میلیون و 2000 هزار لیتر فرآورده به خود اختصاص می دهد.
 اما از نظر حجم لیتراژ تامین فرآورده، مرکز سوخت گیری، فرودگاه بین المللی امام خمینی(ره) است که به طور متوسط روزانه بالغ بر یک میلیون و 500 تا یک میلیون و600 هزار لیتر سوخت هوایی را به حدود 70 فروند هواپیما عرضه می کند.

** کمترین و بیشترین سوختی که به هواپیماها تحویل داده می شود، چقدر است؟
کمترین یا بیشترین بستگی به درخواست خلبان دارد که برمبنای آن سوخت تحویل می دهیم به طور مثال کمترین میزان را در اراک داشتیم که 550 لیتر بود و بیشترین را در مهرآباد به مقدار 64 هزار و 100 لیتر تحویل داده ایم، ضمن اینکه در مشهد 42 هزار و 811 لیتر و در اصفهان 27 هزار 90 لیتر حداکثر سوخت دریافتی در یک مرحله بوده است.

** مدت زمان سوخت گیری چند دقیقه برآورد شده است؟
با توجه به نوع پرواز و از زمانی که به عملیات سوخت گیری اعلام نیاز سوخت می دهد، مدت زمان سوخت گیری بین 20 تا 30 دقیقه متغیر خواهد بود.

**سیستم سوخت گیری در زمان تحریم با چه مشکلاتی روبرو بوده که اکنون توانسته آن را رفع کند؟
تجهیزات مورد نیاز در اختیار این اداره از خارج تامین می شد. اما با استفاده از توان بخش خصوصی و مهندسی معکوس در سالهای گذشته اقدام به ساخت داخل آنها شد. اکنون نه تنها نیازهای این اداره را رفع می کنند بلکه سایر متقاضیان نیز از تجهیزات ساخت داخل استفاده می کنند.

** آیا ایرلاینهای خارجی در زمان تحریم از شما سوخت میگرفتند؟ 
همه هواپیماهایی که در کشور پرواز داشته اند، در صورت نیاز درخواست سوخت کرده و به آنها سوخت تحویل شده است.

**کیفیت سوخت رنکینگ جهانی دارد؟
مشخصات سوخت هوایی با هماهنگی های سازندگان موتور هواپیما توسط سازمان های بین المللی تدوین می شود و پالایشگاه ها نیز براساس آن مشخصات، مبادرت به تولید می کنند. سوخت تولیدی در پالایشگاه های کشور با توجه به آزمایشات مستمری که انجام می شود، کاملا منطبق با استانداردهاست.

**سوخت خود را چگونه تامین می کنید؟
چهار مرکز سوخت گیری مهرآباد، مشهد، اصفهان و امام خمینی(ره) سوخت خود را به وسیله خط لوله تحویل و تامین می کنند اما سایر مراکز سوخت گیری کشور از طریق نفتکش های جاده پیما اقدام به تامین سوخت می کنند.

** آیا کمبود و کسری در سوخت گیری کشور داریم؟
با توجه به مشکلاتی که در تامین نقدینگی وجود داشته است، شرکت ملی پخش نیازهای ما را تامین کرده و در زمانی که تحت تحریم بودیم، تعدادی از تجهیزات مورد نیاز را که باید از خارج تامین می شد مثل فیلترها، لوله های لاستیکی و ... از تامین کننده های دست دوم و سوم با هزینه های بالاتری خریداری می شد که در حال حاضر مشکل مذکور نیز برطرف شده است.

** بعد از برجام در چه زمینه هایی افزایش امکانات داشته اید؟
در زمان تحریم با توجه به اینکه سازندگان اصلی خارجی در فروش لوازم و تجهیزات مانع تراشی و به بهانه های مختلف از فروش مستقیم تجهیزات مورد نیاز صنعت سوخت رسانی جلوگیری می کردند، به ناچار برخی تجهیزات ضروری از واسطه ها با قیمت های بیشتری تامین می شد که این موضوع اکنون برطرف و روند تامین آنها تسهیل شده است. همچنین امکان برگزاری دوره های آموزشی از سوی کارشناسان چه در داخل و چه در خارج فراهم شده است.
از مجموع حدود 90 فرودگاه در کشور 50 فرودگاه مجهز به مرکز سوخت گیری شده اند که براساس برنامه ریزی آن فرودگاه ها بعضی مراکز به صورت 24 ساعته فعال است در بعضی از مراکز 12 ساعته و بعضی هشت ساعته البته در فرودگاه های کوچک برای پروازهای خارج از برنامه نیز با هماهنگی، سرویس داده می شود. 

** نحوه رعایت مسائل ایمنی و اچاسای در مجموعه مراکز سوخت گیری کشور چگونه است؟ 
اکنون شرایط بسیار مطلوبی در استانداردها و تجهیزات ایمنی در صنعت سوخت هوایی داریم، ضمن اینکه با توجه به مجموعه دستورالعملها و مقرراتی که در شرکت ملی پخش وجود دارد مانورهای ایمنی و آتشنشانی حداقل سالی یک نوبت در تمام تاسیسات شرکت ملی پخش انجام می شود که خوشبختانه مراکز سوخت گیری ما نیز از این قاعده مستثنی نیستند. 

** موضوع پرداخت هزینه های سوخت به کجا رسیده و اکنون هزینه سوختی را که به ایرلاینها می دهید چگونه دریافت می کنید؟
ما واحدهای عملیاتی هستیم و با مسائل مالی زیاد ارتباط نداریم؛ وظیفه ما این است که در پایان هر نوبت کاری، عملیاتی را که انجام داده ایم و میزان سوختی را که به ایرلاینها تحویل داده شده است، برابر حواله ها و فهرست های استاندارد به امور مالی ستاد شرکت ملی پخش منعکس کنیم تا در آنجا براساس توافقات و قراردادهایی که با ایرلاینها دارند و عدد لیتر فرآورده ای که توسط خلبان تایید شده، صورت حساب ها براساس نرخ های قانونی صادر شود.
براساس توافقاتی که میان مسئولان ارشد شرکت ملی پخش و مسئولان ارشد هواپیمایی به وجود آمده است، در حال حاضر پرداخت ها شرایط مطلوب تری پیدا کرده است. 
................................
*منبع: نشریه وزارت نفت(مشعل)
۲۱ فروردین ۱۳۹۶ ۰۸:۵۶
تعداد بازدید : ۴۱۷