وضعیت بازار نفت به حالت کاهشی برگشته و سرمایه گذاران هیچ عکس العمل مثبتی به توافق ماه گذشته برای تمدید ۹ ماهه توافق کاهش تولید نشان نداده اند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از بلومبرگ، وضعیت بازار نفت به حالت کاهشی برگشته و سرمایه گذاران هیچ عکس العمل مثبتی به توافق ماه گذشته برای تمدید 99 ماهه توافق کاهش تولید نشان نداده اند. در این وضعیت به نظر می رسد که اوپک و متحدانش ابزارهای چندانی برای افزایش قیمت ها در اختیار ندارند.
در حالی که عربستان، روسیه و متحدانشان تولید خود را کاهش می دهند، آن بخش از عرضه نفت که خارج از کنترل آنهاست همچنان در حال افزایش است. لیبی و نیجریه، دو عضو اوپک که از توافق مستثنی شده اند و همچنین تولید کنندگان نفت شیل آمریکا افزایش تولید خود را شتاب بخشیده اند و موجب تضعیف تلاش ها برای مهار مازاد عرضه موجود در بازار شده اند. قیمت ها مجددا به پایین تر از زمانی بازگشته اند که اوپک سال گذشته برای اولین بار توافق کاهش تولید را منعقد کرد.
کاهش بیشتر تولید، یعنی همان ایده ای که همین یک ماه پیش رد شد نیز همچنان بعید به نظر می رسد. حداقل فعلا به نظر می رسد این قول وزیر انرژی عربستان مبنی بر اینکه «هر کار لازم باشد» برای تثبیت قیمت ها انجام خواهیم داد، ثمر چندانی نداشته است.
بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران گفته، کاهش بیشتر تولید ممکن است ضروری به نظر برسد، اما دستیابی به اجماعی در این زمینه دشوار خواهد بود. به گفته منابع آگاه، در نشست این هفته یک کمیته نظارت بر توافق کاهش تولید، تنها توجهی غیرجدی به امکان کاهش بیشتر تولید شده و در عوض روی مشکل افزایش تولید لیبی و نیجریه تمرکز شده است. به گفته یک منبع آگاه، روسیه هم به کرات این سیگنال را ارسال کرده که مخالف کاهش تولید بیشتر است.
در این شرایط، دستیابی به هرگونه توافق جدید به دلیل تغییرات سیاسی و دیپلماتیک رخ داده، دشوار تر به نظر می رسد. دو واسطه اصلی ای که به حل اختلافات میان ایران و عربستان و انعقاد توافق کاهش تولید کمک کرده بودند، دیگر قدرت تاثیرگذاری ندارند. وزیر نفت الجزایر که از پایه گذاران اصلی توافق بود از سمت خود برکنار شده و قطر نیز که به اتهام نزدیکی با ایران با تحریم های کشورهای عربی و به ویژه عربستان مواجه شده، دیگر قدرت چانه زنی ندارد.