تحریم های آمریکا روابط گازی ایران و روسیه را تقویت می کند

معاون وزیر نفت در امور گاز، مواضع آمریکا را زمینه ای برای افزایش اتحاد بین ایران و روسیه خواند و عنوان کرد که ایران راه های مختلفی برای مقابله با تحریم ها دارد و روسیه نیز با اتخاذ مواضعی محکم اعلام کرد که سرمایه گذاری در ایران را ادامه می دهد.
حمیدرضا عراقی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در سفر به مسکو در همایش «هفته انرژی روسیه» در مصاحبه با خبرگزاری اسپوتنیک، به بحث درباره چالش ها و چشم اندازهای تاثیرگذاری تحریم های آمریکا علیه صنعت نفت ایران پرداخت و گفت: تهدیدهای ترامپ و موضع گیری آمریکا علیه ایران و روسیه، چشم اندازهای توسعه در بخش انرژی بین ایران و روسیه را فراهم می آورد.

وی در خصوص همکاری ایران و روسیه در صنعت گاز گفت: ایران و روسیه دو کشوری هستند که بزرگ ترین مخازن گاز دنیا را دارند. در بعضی از آمارهای سالانه که توسط شرکت انگلیسی بی پی منتشر می شود، می بینیم که روسیه از نظر ذخایر گاز با ۳۵ تریلیون مترمکعب مقام نخست را دارد و در بعضی از سال ها ایران با داشتن ۳۴ تریلیون مترمکعب گاز در رتبه نخست قرار می گیرد. طبیعی است که وجود این دو مخزن بزرگ گاز سبب نمی شود کشورهای ما رقابت گازی داشته باشند. این واقعیت به تشکیل مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی یی سی اف) انجامید، البته برخی به اشتباه از کلمه «اوپک گازی» استفاده می کنند که درست نیست، زیرا این مجمع بر قیمت گذاری گاز تاثیر گذار نیست، بلکه این مجمع مقدمه ای بود برای آن که چشم اندازهای گاز، توسعه گاز، مصرف و تولید گاز و همچنین راهبردهای گاز در دنیا در سال های آینده مشخص شود.

این مقام مسئول ادامه داد: همکاری ایران و روسیه و تشکیل مجمع کشورهای صادرکننده گاز سبب شد تمرکز اطلاعاتی در دنیا شکل گیرد و در همایش هفته انرژی ویک روسیه نیز کمیته ای درباره آینده گاز در سال ۲۰۳۰ تشکیل شد.

عراقی در ادامه اظهار کرد: تجربه گازرسانی به شهرها و روستاها و صادرات، ایجاب می کند که در زمینه حفظ و نگهداری، اجرای خطوط انتقال، صادرات گاز و به طور کلی فناوری صنعت گاز بین ایران و روسیه همکاری وجود داشته باشد. پیش از این، استانداردهای شرکت ملی گاز ایران براساس استانداردهای API آمریکا (انجمن نفت آمریکا) بود، اما پس از انقلاب اسلامی، به مرور سلسله تغییرهایی به وجود آمد.

وی همچنین افزود: در مجموع، ایران و روسیه برای عملیات کنونی می دانند چه کار باید بکنند، اما برای فناوری های پیشرفته، نوآوری ها و دانش فنی گاز این رابطه بین بخش های خصوصی ایران و روسیه که اکنون زیرمجموعه گازپروم قرار گرفته اند، نیز انجام می شود. ما چشم اندازهای خوبی برای این همکاری ها داریم. پنج کمیته ای که بین ایران و گازپروم قرار ملاقاتی در تهران گذاشتند و صورت جلسه ها تنظیم شد، کمیته ها و اسامی مشخص شدند و اکنون رابطه بین دو کشور از لحاظ انتقال فناوری وجود دارد. شرکت گازپروم علاقه مند به سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز ایران است.

وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که آیا تحریم های جدید ترامپ می تواند بر اجرای پروژه های مشترک ایران و روسیه و بر همکاری این دو کشور تاثیر بگذارد، گفت: حدود ۴۰ سال است که آمریکا ما را تحریم می کند. این تحریم ها هم بعد سیاسی و هم بعد فرهنگی دارد. گاهی اوقات تلاش های آمریکا شدت می یابد و گاهی مثل دوران ریاست جمهوری اوباما نزدیک تر می شود. ما به این رفتار عادت کردیم. حدود هشت تا ۱۰ سال پیش، نه تنها آمریکا بلکه سازمان ملل ما را تحریم کرد، اما خوشبختانه این نوع تحریم ها برداشته شد. بعد از برجام موقعیت تغییر کرد. همه دنیا دیدند که این آمریکا بود که از برجام خارج شد و تحریم های یکطرفه را اعمال می کند.

عراقی اظهار کرد: اما ما راه های مختلفی داریم، البته آقای پوتین این را تایید نکرد و گفت که ما سرمایه گذاری خودمان را انجام می دهیم و موضع محکمی در این زمینه داشت.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: اکنون هر سه کشور ایران، روسیه و ترکیه تحریم هستند، ما در این شرایط راه حل هایی را پیدا می کنیم که آمریکا نتواند همه چیز را تحریم کند.

عراقی در خصوص حذف دلار در معاملات گازی نیز گفت: از آنجا که دلار در اقتصاد دنیا مربوط به آمریکاست و هر بانکی که با این ارز کار می کند اجازه فعالیت با این ارز را ندارد (زیرا همه اینها مرتبط با دستورهای بانک مرکزی آمریکا است)، بنابراین ما معاملات دلاری را با ارزهای دیگر انجام می دهیم. اما یک بحث مهم وجود دارد که چرا ترامپ هیچ وقت نخواهد توانست بخش صنعت گاز ایران را تحریم کند. گاز یک بحث محیط زیستی است و مانند نفت تنها یک تجارت نیست که آمریکا بتواند آن را تحریم کند. هر جا که گاز ورود می یابد به این معنی است که سوخت میان تقطیر، گازوییل، مازوت و… مصرف نمی شود. هم اکنون IGU که یک نهاد بین المللی است، به همه کشورها توصیه می کند که از سوخت های دیگر فاصله گرفته و به طرف گاز بیایید.

وی افزود: بنابراین اگر ترامپ در باره گاز هم بازی در بیاورد، یا آن را تحریم کند در این صورت برای همه دنیا مشکل ایجاد می شود، زیرا کشورها مجبورند به جای گاز، سوخت دوم مصرف کنند و هوا را آلوده سازند. به همین دلیل است که آقای اردوغان، اعلام می کند که ما (دولت ترکیه) برای مردم کار می کنیم و تابع هیچ کسی نیستیم و گازی که از ایران دریافت می کنیم برای محیط زیست و رفاه مردم است و به هیچ عنوان نمی توانیم از این تحریم ها تبعیت کنیم.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: از آنجا که ما گزینه های زیادی در ارتباط با مصرف گاز ایران داریم، بنابراین فقط صادرات گاز برای ما حیاتی نیست، بلکه کارهای مختلفی را می توانیم با گاز انجام بدهیم. نخست آنکه گاز را ذخیره می کنیم. دوم آن که گاز را به چاه های نفت تزریق می کنیم . سوم این که گاز را به صنایع کشورمان می دهیم.

عراقی افزود: کشور ما یکی از نادرترین کشورهایی است که ۱۰۰ درصد جمعیت شهری و ۹۵ درصد مردم روستایی آن از گاز بهره مند شده اند. مطابق آمار، ما در پنج سال گذشته توانسته ایم ۱۴ هزار روستا را گازدار کنیم، تعداد دیگری از روستاهای ایران مانده که امسال و سال آینده گازرسانی به آنها تمام می شود.

وی همچنین در خاتمه گفت: کشورهایی که از ما گاز دریافت می کنند، این سوخت پاک برایشان ضروری است، زیرا اگر از ما گاز دریافت نکنند باید به سوی سوخت دوم بروند که هم برایشان خیلی گران است و از نظر اقتصادی ضرر می کنند و هم محیط زیست آلوده می شود.
۱۵ مهر ۱۳۹۷ ۱۱:۵۳
تعداد بازدید : ۲۸۸