موج افزایش عرضه جلو روند رشد قیمت نفت را می‌گیرد

روند ۲ ساله افزایش قیمت نفت اکنون با یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های خود در چند ماه اخیر، یعنی موج عرضه نفت و افزایش نگرانی‌ها درباره تأثیر منفی ضعف اقتصادی بر تقاضای نفت در جهان، رو‌به‌رو شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اوپکس به نقل از خبرگزاری رویترز، قیمت ۲ شاخص نفت خام دبلیو‌تی‌آی آمریکا و برنت پس از رسیدن به ترتیب به ۷۵ و ۸۵ دلار در یک ماه گذشته، اکنون با موج افسارگسیخته فروش رو‌به‌رو شده است. برای مدتی، قیمت‌ها به دلیل گمانه‌زنی درباره تأثیر منفی تحریم‌های آمریکا بر عرضه نفت ایران، افزایش یافته بود.

این مسئله، هفته گذشته تغییر کرد. سه تولیدکننده بزرگ نفت جهان، یعنی روسیه، عربستان و آمریکا، همگی نشان دادند که نزدیک به سطحی بی‌سابقه تولید می‌کنند و همچنین، آمریکا اعلام کرد معافیت‌هایی ارائه می‌کند که به خریداران امکان می‌دهد به واردات نفت از ایران ادامه دهند و این مسئله، خطر کمبود عرضه را کمتر می‌کند.

این عوامل، در کنار گزارش‌های اخیر درباره ضعف اقتصادی چین و دیگر بازارهای نوظهور، بحث‌ها را به نگرانی‌ها درباره عرضه مازاد کشانده و قیمت نفت در بازار آمریکا را به حدی پایین آورده که از ماه آوریل امسال تاکنون مشاهده نشده و روند افزایشی قیمت نفت را مختل کرده است.

نمودار معاملات قیمت شاخص نفت خام آمریکا در چند ماه نشان‌دهنده انتظارها برای محدودیت عرضه بود، اما اکنون معاملات نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاران فکر می‌کنند بازارها می‌توانند در ماه‌های آینده مملو از نفت شوند.

جیم ریتربوش، کارشناس نفتی آمریکایی گفت: گستردگی موج اخیر فروش نشان می‌دهد که در نتیجه اختلاف‌های تعرفه‌ای، به‌ویژه میان آمریکا و چین، تقاضای جهانی نفت ضعیف‌تر از انتظارهاست.

در میان سفته‌بازان نیز یک کوچ وجود داشته است. در دو هفته گذشته، شمار سفارش‌های مبتنی بر افزایش قیمت نفت به پایین‌ترین حد خود در یک سال اخیر رسیده است. پس از آن که قیمت نفت آمریکا در هفته گذشته به کمتر از ۶۵ دلار رسید، فروش نفت شتاب چشمگیرتری یافت.

با افزایش انتظارها برای وضع دوباره تحریم‌های آمریکا ضد ایران و همچنین به دلیل نگرانی از این که افزایش عرضه از سوی دیگر تولیدکنندگان، همچون عربستان، برای جبران کمبود نفت ایران کافی نخواهد بود، قیمت نفت در هفته گذشته افزایش یافت.

با این همه، دولت آمریکا روز جمعه (۱۱ آبان‌ماه) اعلام کرد که به‌طور موقت به چند کشور، از جمله کره جنوبی و ترکیه، اجازه می‌دهد به واردات نفت از ایران ادامه دهند و آنها را از خطر مجازات‌های اقتصادی آمریکا معاف کرد.

با این همه، برخی تحلیلگران باور دارند که افت کنونی قیمت نفت بیش از حد و پیش از موعد اتفاق افتاده است. تولیدکنندگان عمده سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) نخواهند توانست در صورت لزوم عرضه بیشتری داشته باشند، به‌ویژه با توجه به این که تولید نفت ایران، ونزوئلا و لیبی همچنان در خطر است.

تحلیلگران مؤسسه برنشتاین اعلام کردند: از دست رفتن عرضه روزانه یک میلیون بشکه نفت ایران، کاهش بیشتر تولید نفت ونزوئلا در کنار اختلال‌های ژئوپولیتیک در لیبی و نیجریه می‌تواند به راحتی ظرفیت مازاد ناچیزی را که برای ما باقی مانده است، از میان ببرد.

تولید نفت اوپک، با پیشتازی عربستان، به بالاترین حد خود در ۲ سال اخیر رسیده است. تولید نفت آمریکا نیز در ماه اوت امسال به ۱۱ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز و تولید نفت روسیه به ۱۱ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز رسید که بالاترین حد پس از فروپاشی شوروی است.

فواد رزاق‌زاده، تحلیلگر مؤسسه forex.com، اعلام کرد بازه قیمت مورد انتظار برای شاخص نفت خام آمریکا ۶۴ دلار و ۴۵ سنت تا ۶۴ دلار و ۸۰ سنت است.

وی اعلام کرد اگر قیمت نفت به پایین‌تر از این حد برسد، باید انتظار ادامه روند افت را داشت.

تحلیلگر مؤسسه فارکس همچنین اعلام کرد بازه مورد انتظار قیمت شاخص نفت خام برنت، ۶۹ دلار و ۵۰ سنت تا ۶۹ دلار و ۶۰ سنت است و اگر قیمت‌ها به کمتر از این سطح برسند، در این مورد نیز شاهد افتی شدیدتر خواهیم بود.
۱۳ آبان ۱۳۹۷ ۱۶:۲۶
تعداد بازدید : ۲۸۲