تغییر راهبرد کلان ایران: تغییر فاز از خام فروشی نفت به سمت تولید فرآورده‌های نفتی

تغییر راهبرد کلان ایران: تغییر فاز از خام فروشی نفت به سمت تولید فرآورده‌های نفتی
تحریم نفتی اروپا و امریکا، طرحی که طرف غربی آنرا برگ برنده خود در مقابله با ایران عنوان می‌کرد با خروج از حالت یک طرح «کوتاه مدت» به پروژه‌ای «میان مدت» تدریجا به یک سیاست مضر برای منافع امریکا و اروپا تبدیل شده است، امری که با انتشار اخباری مبنی بر آزادسازی ذخایر استراتژیک غرب و امریکا برای تنظیم قیمت در بازار نفت و جبران کسری بازار علنی شد، و امروز با اظهارات وزیر نفت جمهوری اسلامی مبنی بر احتمال قطع صادرات نفت از سوی ایران، وارد فاز جدیدی شد، تا هزینه‌های طرح «میان مدت» تحریم نفتی ایران بیش از پیش به امنیت بازار انرژی جهان تحمیل شود.
به گزارش رجانیوز، رستم قاسمی وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران که در جمع خبرنگاران در دوبی سخن می گفت، با اشاره به تهیه طرحی برای اداره کشور بدون درآمدهای نفتی خطاب به غرب هشدار داد:«اگر به تشدید تحریم ها ادامه دهید صادرات نفت خود به جهان را قطع خواهیم کرد».
 
 قاسمی در ادامه افزود: ما طرحی را برای دوره بدون درآمدهای نفتی تهیه کرده ایم. تاکنون هیچ مشکل مهمی نداشته ایم اما اگر تحریم ها تشدید شود، ما طرح خود را به اجرا می گذاریم.
 
قاسمی با رد کاهش تولید نفت ایران به 2.7 میلیون بشکه در روز گفت: تولید فعلی نفت ایران 4 میلیون بشکه در روز است. ایران در حال حاضر با ظرفیت کامل و معادل 4 میلیون بشکه در روز نفت تولید می کند.
 
وی ظرفیت پالایش نفت ایران را 2 میلیون بشکه در روز اعلام کرد و گفت تا پایان سال 1391 حدود 200 هزار بشکه در روز به این رقم افزوده می شود.
 
قاسمی تاکید کرد که به لطف افزایش ظرفیت پالایش نفت، این کشور در حال حاضر مقادیر بیشتری از نفت تولیدی خود را پالایش می کند.
 
وزیر نفت تاکید کرد: افزایش ظرفیت پالایش به نیاز ایران به واردات سوخت پایان داده و می تواند به زودی به رشد شدید صادرات منجر شود.
 
وی در این باره گفت: مصرف روزانه بنزین ایران 90 میلیون لیتر است. پیش تر بخش بزرگی از این رقم از محل واردات تامین می شد اما در حال حاضر چنین محصولاتی را وارد نمی کنیم. در حال حاضر ما نه تنها سوخت وارد نمی کنیم بلکه هم اکنون در حال صادرات هستیم.
 
تغییر راهبرد کلان ایران در حوزه انرژی و تغییر فاز از خام فروشی نفت به سمت تولید فرآورده‌های نفتی، که امروز وزیر نفت از آن رونمایی کرد، نه تنها یکی از ثمرات تحریم‌های تحمیلی غرب برای ایران به شمار می‌رود، بلکه می‌تواند مناقشه تحریم نفت ایران در عرصه بین‌المللی را وارد فاز جدیدی کند.
 
حذف بیش از دو میلیون بشکه نفت ایران از بازار جهانی انرژی، به معنای زلزله‌ای غیر قابل جبران در بازار متزلزل انرژی و ضربه اساسی به اقتصاد رنجور غرب و خصوصا اروپا خواهد بود.
 
امری که بی‌شک گریبان اقتصادهایی همچون چین، ژاپن، کره و هند را نیز خواهد گرفت و حتی موضوع را به درگیری سیاسی و یا نظامی با مسبب ناامنی و آشفتگی در بازار جهانی انرژی خواهد کشاند، موضوعی که هم اکنون و با وجود حضور نفت ایران در بازار انرژی، باز هم انتقادات شدید چین از امریکا را بدنبال داشته است.
 
این در حالی است که تولیدکنندگانی همچون عربستان سعودی که غرب چشم امید خود را به افزایش تولید آنها در شرایط بحرانی دوخته است، نه تنها در جنگ لیبی و حذف یک میلیون بشکه نفت این کشور از بازار انرژی بلکه در شرایط حاضر تحریم ایران نیز نتوانسته‌اند کمبود بازار را تامین کنند، به نحوی که برخی گزارش‌ها از گشودن مخزن‌های استراتژیک امریکا و اروپا برای تنظیم قیمت جهانی نفت در بازار حکایت دارد، هرچند این ترفند نیز نتوانسته است مانع از افزایش قیمت نفت در ماه‌های اخیر باشد.
 
به نظر می‌رسد پروژه تحریم‌ها علیه  ایران، با گذشت زمان و طولانی شدن دوره مقاومت ایران، در حال ورود به مرحله جدیدی است که این پروژه را از برگ برنده‌ای در دستان غرب، به برگ برنده ایران برای تاثیر گذاری بر بازار جهانی انرژی تبدیل می‌کند. موضوعی که پیش از این رهبر معظم انقلاب در دیدار کارگزاران نظام اینگونه به آن اشاره فرموده بودند: «یک واقعیت دیگر هم این است که اگر کشور در مقابل فشارهاى دشمن - از جمله در مقابل همین تحریمها و از این چیزها - مقاومت مدبرانه بکند، نه فقط این حربه کُند خواهد شد، بلکه در آینده هم امکان تکرار چنین چیزهائى دیگر وجود نخواهد داشت؛ چون این یک گذرگاه است، این یک برهه است؛ کشور از این برهه عبور خواهد کرد.
این چیزهائى که الان آنها تهدید میکنند، تحریم میکنند، جز آمریکا و جز رژیم صهیونیستى، هیچ کس ذى‌نفع از این تحریمها نیست. دیگران را با زور و با فشار و با رودربایستى و با این چیزها وارد میدان کردند. خب، پیداست که زور و فشار و رودربایستى نمیتواند خیلى ادامه پیدا کند - یک مدتى است - شاهدش هم این است که مجبور شدند بیست تا کشور را از همین تحریمهاى نفتى و امثال اینها استثناء کنند! دیگرانى هم که استثناء نشدند، خودشان مایل نیستند، و بیش از آنچه که ما بخواهیم یا همان اندازه که ما میخواهیم، آنها دنبال راه‌حل میگردند. بنابراین بایستى مقاومت کرد. خب، اینها واقعیتهاى ملموس است. اینهائى که عرض کردم، هیچکدامش تحلیل نبود، ذهنى نبود؛ چیزهائى است که مشاهده میکنیم.»
 
این در حالی است که تجربه تحریم بنزین ایران موجب تبدیل شدن ایران به یک صادرکننده بنزین در منطقه شد و به نظر می رسد در ماه‌های آینده و با ادامه روند اخلال در فروش نفت خام، ایران با صرف نظر از خام فروشی به یک تولید کننده جدی فرآورده‌های نفتی تبدیل شود.
۳ آبان ۱۳۹۱ ۱۰:۱۰
تعداد بازدید : ۱,۳۱۰