🔻امروز دوشنبه چهارم شهریور، در روزی که اغلب روزنامه ها نشست گروه هفت در پاریس و سفر ناگهانی محمدجواد ظریف به محل برگزاری اجلاس را پوشش داده اند و تحلیل های نفتی هم در روزنامه ها بسیار کم بود، روزنامه "دنیای اقتصاد" گزارشی از هشت موسسه بین المللی درباره قیمت نفت منتشر کرد. در این گزارش آمده است: از آنجا که اوجگیری مداوم جنگ تجاری ایالاتمتحده آمریکا و چین نگرانیهایی در مورد آینده رشد تقاضای نفت ایجاد کرده است، تحلیلگران بازار نفت پیشبینی قیمتی خود را برای سال ۲۰۲۰ کاهش دادهاند. آنطور که بررسیهای موسسه آرگوس در نظرسنجی از هشت بانک بینالمللی نشان میدهد، تحلیلگران انتظار دارند که قیمت آتی نفت دریای شمال (برنت) سال آینده نزدیک به ۶۵ دلار در هر بشکه قرار گیرد که این رقم بیش از ۵/ ۴ دلار در بشکه کمتر از پیشبینی قبلی آنها است که در ماه آوریل یعنی حدود ۴ماه پیش ارائه شده است. آنها همچنین با کاهش ۲/ ۴ دلاری برآورد خود از متوسط قیمت نفتخام آمریکا در سال ۲۰۲۰ آن را به ۸/ ۵۷ دلار بر بشکه رساندند. با وجود این کاهش پیشبینی که عامل اصلی آن نگرانی از رشد تقاضا به دلیل ضعف اقتصاد جهانی عنوان شده، برخی موسسات بر این باورند که نگرانی از کاهش رشد تقاضا اغراق شده است و عواملی چون ریسکهای سمت عرضه همچنان از بازار نفت حمایت میکند.
🔻در این گزارش آمده است: تنشهای تجاری از هفته گذشته با افزایش تعرفه بر واردات ۷۵ میلیارد دلار کالای آمریکایی از جمله نفتخام توسط چین، وارد فاز جدیدی شد و حال کمتر کسی انتظار دارد که تنشهای بین دو کشور در کوتاهمدت حل شود. همچنین کارشناسان بر این باورند که حتی در صورت توافق بین دو طرف، نمیتوان جلوی آثار مخرب جنگ تجاری بر اقتصاد جهانی را در سالجاری و حتی سال آینده میلادی گرفت. همین برآوردها از آینده رشد اقتصاد جهانی و احتمال رکود در بازارها موجب شده که تحلیلگران برآورد خود از قیمت نفت را کاهش دهند. متوسط برآورد ۸موسسه مالی بینالمللی از بهای نفت برنت در سال آینده ۵/ ۴ دلار کاهش یافته و به ۲/ ۶۵ دلار بر بشکه رسیده است. این در حالی است که آنها متوسط قیمت برنت در ۲۰۱۹ را ۶۷ دلار بر بشکه برآورد کردهاند، بنابراین پیشبینی میشود که متوسط قیمت برنت در سال ۲۰۲۰ به کمتر از سالجاری برسد. این در حالی است که در پیشبینی قبلی این موسسات انتظار داشتند متوسط سالانه قیمت نفت در ۲۰۲۰ افزایش یابد.
🔻بانک آمریکایی مریل لینچ که برآورد خود از قیمت برنت را در سال ۲۰۲۰ حدود ۵ دلار بر بشکه کاهش داده و به ۶۰ دلار رسانده است، نگرانی از کاهش رشد تقاضا را مهمترین عامل این تغییر در برآوردهای قیمتی خود میداند. کارشناسان این بانک بر این باورند که رشد جهانی مصرف نفت نزدیک به پایینترین سطح طی یک دهه گذشته قرار دارد و حتی اختلالات در میزان تقاضا ممکن است بیشتر نیز شود. فرانسیسکو برانچیک، رئیس بخش تحقیقات بازارهای کالایی در مریل لینچ میگوید: «ما تخمین میزنیم که افزایش تعرفه واردات بر ۳۰۰ میلیارد دلار کالا از چین که به زودی اعمال خواهد شد، میتواند سطح تقاضا برای نفت را ۲۵۰ تا ۵۰۰ هزار بشکه در روز تضعیف کند.» تحلیلگران این بانک همچنین اعلام میکنند که چین ممکن است تحریمهای ایالاتمتحده علیه ایران را نقض کند و با خرید نفتخام از ایران اهداف سیاسی آمریکا را به چالش بکشد. به گفته این تحلیلگران در صورت رخ دادن چنین اتفاقی قیمت نفت ممکن است ۲۰ تا ۳۰ دلار در هر بشکه کاهش یابد.
🔻در پایان گزارش دنیای اقتصاد آمده است: تحلیلگران موافق هستند که توافق گروه اوپکپلاس برای گسترش توافق کاهش تولید تا پایان سه ماه اول ۲۰۲۰ از قیمتها حمایت کرده است. با این حال بهنظر میرسد نگرانی از کاهش سرعت رشد اقتصادی جهانی با سرعت بیشتری در حال گسترش است. در این میان برخی بانکها سعی دارند این استدلال که تقاضای نفت با مشکل روبهرو است، رد کنند. بهطور مثال دیمین کوروالین و کالوم بروس تحلیلگران گلدمن ساکس پس از کاهش قیمت نفت در ماه جاری میلادی گفتهاند، عوامل بنیادی بازار نفت کاهش شدید قیمت نفت را توجیه نمیکند. آنها «شاخصهای کلان فعالیتهای اقتصادی»، «نشانههایی از کاهش سرعت رشد عرضه نفت آمریکا» و «کاهش صادرات نفت از ایران و در مجموع اوپک» را عواملی میدانند که بازگشت مازاد عرضه به بازار نفت را تایید نمیکند.