سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی با بیان اینکه ارادهای برای ایجاد نظام رگولاتوری وجود ندارد، گفت: این در شرایطی است که ایجاد نهاد رگولاتوری برای کاهش فشار نوسانات قیمت بر بخش خصوصی ضروری است.
«سید حمید حسینی» در نشستی خبری که امروز سه شنبه برگزار شد با اشاره به اینکه در یک ماه گذشته بازار نفت دچار نوسانات قیمتی فراوانی بوده که بر روی صنایع پاییندستی اثر داشته است، ادامه داد: این شرایط تا آنجا پیش رفت که در برخی محصولات در دو روز قیمتها تا 40 دلار در هر تن افزایش قیمت را تجربه کرد.
وی با بیان اینکه این نوسانات میطلبد فکر دیگری کنیم، افزود: با روشهای جاری قیمتگذاری خوراک پاییندستی، نمیتوان به فعالیت ادامه داد زیرا به طور مثال در وکیوم باتوم 44 درصد قیمتها بالا رفته و این در شرایطی است که بازار، اجازه افزایش قیمت صادراتی را نمیدهد.
حسینی گفت: با راهحل فعلی همواره مشکل وجود خواهد داشت زیرا ارادهای برای ایجاد نظام رگولاتوری وجود ندارد.
به گفته حسینی ایجاد نهاد رگولاتوری برای کاهش فشار نوسانات قیمت بر بخش خصوصی ضروری است چون بعد از واگذاری پالایشگاهها وزارت نفت خود را از قیمتگذاری خوراک صنایعپایین دستی کنار کشیده و انجمن صنفی پالایشی قیمت را تعیین میکند.
ابهام پالایشگاهها در قیمتگذاری خوراک
وی با اشاره به اینکه پالایشگاهها نیز در فرمول قیمتگذاری نفت خام ابهام دارند، ادامه داد: اگر قیمتهای واقعی فروش برای صادرات را در فرمول فروش نفت خام به پالایشگاهها در نظر بگیرند، تخفیف بیشتری شامل حال صنایع پاییندستی خواهد شد.
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی تاکید کرد: باید بحث رگولاتوری راهاندازی شود و شورای رقابت برای ایجاد این نهاد اقدام کند تا با نوسانات بازار نفت، فشار به بخش خصوصی نیاید زیرا باعث میشود بازار از بین برود تا آنجا که اکنون در بازار قیر در ترکیه، عراق در حال تصاحب بازار ایران است.
وی افزود: از ابتدای سال آینده میلادی این مشکل بیشتر میشود زیرا در فروش نفت کوره به دلیل گوگرد بالا با مشکل روبرو میشویم و این باعث خواهد شد به دلیل انباشت برخی فرآوردهها، تولید پالایشگاهها نیز کاهش پیدا کند.
حسینی با تاکید بر اینکه برای تغییر رابطه مالی دولت با پالایشگاه راه حل این است که قرارداد کارگزاری با پالایشگاهها بسته شود، گفت: در این قالب پالایشگاه در قبال هر بشکه نفتی که پالایش میکند، کارمزد میگیرد و نفعی در قیمت نفت ندارد.
به گفته سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی، تفکیک نفت از بودجه جاری اتفاق جدیدی نیست بلکه تنها درآمد نفت به بودجه عمرانی اختصاص پیدا میکند و بودجه جاری از سایر درآمدها تامین میشود.
رگولاتوری منحصر به یک صنف نیست
در ادامه این نشست، فرزان گلچین، نایب رییس هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی نیز با بیان اینکه رگولاتوری تنها منحصر به یک صنف نیست، گفت: تصمیمات آنی و خارج از نظام رگولاتوری تولید را با مشکل مواجه میکند و این در شرایطی است که امسال به نام رونق تولید نامگذاری شده است.
وی ادامه داد: رونق تولید به معنای رونق صادرات است و میتواند ارز مورد نیاز کشور را تامین کند.
گلچین با اشاره به اینکه در یکسال و نیم اخیر نوسانات در بخشهای مختلف از ارز گرفته تا قیمت نفت رخ داده، افزود: مشکلات زیادی برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان پیش آمده است.
وی تاکید کرد: تقاضای بخش خصوصی کاهش نظارت دولت است و به دنبال آن هستیم تا تفاوتی بین قیمتگذاری فروش نفت برای مصرفکننده داخلی و خارجی وجود داشته باشد.
نایب رییس هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی گفت: فرمول قیمتگذاری برای فروش خوراک تغییر نکرده اما قیمت محاسبه ارز در فرمول افزایش پیدا کرده است و با توجه به این مهم انباشت کالا را در پالایشگاه خواهیم داشت که میتواند تولید را با مشکل مواجه کند.