🔻امروز چهارشنبه 24 مهرماه، در روز کم خبر نفت در رسانه ها، "دنیای اقتصاد" در گزارشی به موضوع عرضه سهام شرکت آرامکو پرداخته و نوشته: سه سال بعد از آنکه ولیعهد جوان سعودی طرح فروش پنج درصد از سهام آرامکو را مطرح کرد، به نظر میرسد برنامههای مربوط به عرضه اولیه سهام بزرگترین شرکت دنیا هفته آینده بهطور رسمی نهایی شود. آنطور که منابع آگاه اعلام کردهاند، ۲۰ اکتبر(۲۷مهرماه) زمانی است که به احتمال قوی، مقدمات انجام بخشی از این عرضه اولیه در بورس داخلی عربستان نهایی خواهد شد. همچنین یاسر الرومیان، مدیرعامل شرکت آرامکو سعودی، روز دوشنبه اعلام کرد که «عرضه اولیه آرامکو بسیار زودتر از آنچه فکر کنید اتفاق خواهد افتاد.» با وجود اینکه عربستان با اقدام برای انجام بخشی از عرضه اولیه آرامکو در بازار بورس داخلی این کشور یک گام به اجرایی کردن بزرگترین عرضه اولیه دنیا نزدیکتر خواهد شد و با وجود مدتزمان سه ساله که بر این تصمیم گذشته است؛ اما چالشهایی که بر سر راه این عرضه اولیه وجود داشت نه تنها کمتر نشده بلکه با وضعیت فعلی قیمت نفت و حملات اخیر به تاسیسات نفتی عربستان، به تعداد آنها افزوده شده است. با این حال تغییر مدیرعامل آرامکو و وزیر نفت عربستان و انتصاب افرادی نزدیک به بنسلمان و خاندان سلطنتی برای این پستها، نشان میدهد شاهزاده جوان سعودی تحمل خود برای اجرایی کردن عرضه اولیه بزرگترین شرکت دنیا را از دست داده است.
🔻به گزارش فایننشال تایمز، ریاض به دنبال این است که با فرا رسیدن نوامبر سه درصد از سهام آرامکو را در بورس داخلی «تداول» عرضه کند. انجام این عرضه اولیه در داخل پادشاهی سعودی در حالحاضر یکی از اولویتهای این کشور است. بانکداران محلی عقیده دارند تقاضای داخلی زیادی برای خرید سهام آرامکو وجود دارد. آنها همچنین تاکید دارند خرید سهام آرامکو در داخل عربستان حالا به نوعی وظیفه میهنپرستانه تبدیل شده است، زیرا مردم احساس میکنند با خرید این سهام میتوانند در ثروت ایجاد شده توسط آرامکو شریک باشند. با این حال، این تنها مردم عادی نیستند که برای سهامداری آرامکو آماده میشوند. پیش از این و با موج دستگیری شاهزادگان و افراد سرشناس خانوادههای متمول در سال ۲۰۱۷ به بهانه مبارزه با فساد در عربستان؛ بسیاری از این افراد تحت فشار قرار گرفتند تا همزمان با عرضه اولیه سهام آرامکو مشارکت بالایی در خرید آن داشته باشند تا موفقیت این عرضه اولیه با ثروت آنان تضمین شود. اما این اشتیاق و اجبار داخلی تضمینی برای دست یافتن محمد بنسلمان به خواستههایش در رابطه با آرامکو نیست.
🔻 "دنیای اقتصاد" در ادامه با اشاره به تداوم تردید بر سر ارزش آرامکو به نقل از فایننشال تایمز می نویسد: با وجود تاکید بانکداران محلی به اشتیاق خریداران خرد در عربستان سعودی، هنوز مشخص نیست آیا شاهزاده جوان سعودی خواهد توانست ارزش ۲ هزار میلیارد دلاری که پیش از این برای آرامکو اعلام کرده بود را تضمین کند یا خیر. پیش از این تحلیلگران و موسسات بینالمللی تاکید داشتند که تعیین رقم دو هزار میلیارد دلار برای ارزش آرامکو، بسیار بیشتر از ارزش واقعی این شرکت است. ولیعهد سعودیها همواره بر رقم بیش از دو هزار میلیارد دلار برای ارزش آرامکو تاکید داشته است. این میزان تقریبا دوبرابر ارزش بازار شرکت مایکروسافت و شرکت اپل است که بهعنوان ارزشمندترین شرکتهای دنیا شناخته میشوند. آرامکو توان تولید روزانه ۱۰ میلیون بشکه نفت را دارد که بیش از دو برابر بیشتر از تولیدات رقیب آمریکاییاش یعنی اکسون موبیل است. همچنین این شرکت در سال گذشته سود سالانه ۱۱۱ میلیارد دلاری را به ثبت رساند. اما با این حال رقم ۲ هزار میلیارد دلار بهعنوان ارزش این شرکت، همچنان بسیار بالا به نظر میرسد.
🔻در ادامه این گزارش آمده است: این ارزشگذاری به خصوص از دو ناحیه زیر سوال میرود. نخست نگرانیهایی از احتمال دخالت دولت در تعیین استراتژیهای آرامکو با وجود تلاش برای خصوصیسازی آن وجود دارد و دوم یک نگرانی بزرگتر که اخیرا به لیست نگرانیها اضافه شده است؛ یعنی نگرانی که پس از حملات پهپادی گسترده اخیر به زیرساختهای نفتی عربستان ایجاد شد. این نگرانی بر ریسک اختلال در تولیدات عربستان بر اثر حملات مشابه تاکید دارد. این نگرانیها میتوانند بر ارزش آرامکو که به «الماس سعودی» معروف است و ۱۰ درصد از کل عرضه جهانی نفت را تامین میکند، سایه بیفکنند.