نفت در روزنامه های امروز/ تهدید روسی فروش آرامکو



🔻امروز چهارشنبه 22 آبان، روزنامه دنیای اقتصاد در گزاری به تبعات عدم کاهش تولیدات اوپک‌پلاس پرداخته و نوشته: دسامبر ماه سرنوشت‌ساز برای عرضه اولیه آرامکو و بازار نفت خواهد بود. عربستان سعودی در حالی در ماه آینده میلادی معامله ۵/ ۰ درصد از سهام آرامکو را در بورس داخلی این کشور کلید می‌زند که در همین ماه، با برگزاری پنجمین نشست رسمی اوپک‌پلاس، سرنوشت توافق کاهش اوپک نیز مشخص خواهد شد. تلاقی این دو اتفاق، یعنی عرضه اولیه سهام آرامکو و نشست اوپک در حالی است که ریاض برای به‌دست آوردن بهترین قیمت برای سهام آرامکو، باید کاری برای متوقف کردن تضعیف بیش از حد قیمت نفت انجام دهد. با این حال مسیر رسیدن به قیمت‌های بالاتر برای نفت خام، از عراق و بیش از آن، از روسیه می‌گذرد.

🔻در ادامه این گزارش آمده است: عربستان‌سعودی سرانجام پس از گذشت سه سال، عرضه اولیه سهام آرامکو را نهایی کرد. اما در پی این تصمیم، با اقدامی عجیب، عرضه سهام غول نفتی سعودی به معامله‌گران بورس تداول درست در روزی انجام خواهد شد که نشست رسمی اوپک در آن برگزار می‌شود. طبق آنچه آرامکو سعودی اعلام کرده است، ثبت دفتری سهام آرامکو از روز ۱۷ نوامبر شروع و در روز ۴ دسامبر بسته می‌شود. در روز ۵ دسامبر نیز با قیمت مشخص شده، سهام آرامکو در بورس عربستان معامله می‌شود. پنجم دسامبر تاریخ برگزاری نشست ۱۷۷ اوپک در وین نیز است و فردای این روز نیز نشست رسمی اوپک‌پلاس با حضور وزرای کشورهای غیرعضو اوپک برگزار می‌شود تا تصمیم نهایی در رابطه با توافق کاهش تولید ۲/ ۱ میلیون بشکه‌ای اتخاذ شود. علت این تلاقی تاریخی هرچه باشد، واقعیت این است که عربستان برای به‌دست آوردن بهترین نتیجه از عرضه اولیه سهام آرامکو، به قیمت‌های بالاتر نفت نیاز دارد. با این حال این خواسته سعودی‌ها، تا حد زیادی به‌نظر مثبت روسیه و عراق بستگی دارد. اما این دو کشور تاکنون ترجیح داده‌اند بار کاهش تولید را بر دوش عربستان و متحدانش از جمله کویت و امارات بگذارند. همچنین تاکنون چراغ سبزی از سوی این دو کشور مبنی بر حمایت از کاهش تولید مشاهده نشده است. این در حالی است که روسیه ثابت کرده به‌عنوان رهبر کشورهای غیرعضو اوپک، نقشی کلیدی در تداوم اجرای توافق اوپک‌پلاس دارد.

🔻 پادشاهی و بانکداران عربستان در وضعیتی دشوار قرار دارند. آنها تلاش دارند سرمایه‌گذاران بالقوه آرامکو را متقاعد کنند که این شرکت نقش چندان پررنگی در کاهش تولید ندارد. یکی از نقاط ضعفی که پیش از این برای آرامکو عنوان شده بود، تحت‌فشار بودن این شرکت از جانب دولت و پادشاهی عربستان برای ایفای نقش جدی در اوپک و کاهش تولید بود.این نقطه ضعف با برگزاری نشست اوپک و اتخاذ تصمیم احتمالی در جهت کاهش تولید بیشتر، تبدیل به وضعیتی بغرنج‌تر نیز خواهد شد. به این ترتیب که اگرچه آرامکو بسیار علاقه‌مند است یک کف زیر قیمت‌ نفت خام قرار دهد تا از افول بیشتر آن جلوگیری کند، نیازمند این نیز هست که نشان دهد شرکت نیاز یا اجباری به کاهش تولید ندارد. این شرایط در حالی وجود دارد که مسکو و بغداد کاملا از فشاری که برای سرپا نگه داشتن قیمت نفت روی پادشاهی عربستان وجود دارد تا IPO را با موفقیت بیشتری انجام دهند، آگاه هستند. بنابراین اگر در نشست پیش‌رو از همراهی با این خواسته عربستان خودداری کنند، این ریاض است که باید کارهای بیشتری انجام دهد.

🔻دنیای اقتصاد در ادامه مینویسد: آنچه تاکنون مشخص شده این است که عربستان سعودی بیش از دوبرابر میزانی که متعهد شده بود، تولیداتش را کم کرده در حالی که روسیه تاکنون به سقف تعیین شده برای کاهش تولیداتش پایبند نبوده است. کشورهای دیگر مانند عراق نیز با افزایش تولیداتی که داشته‌اند، عملا پایبندی چندانی به کاهش تولید نداشته‌اند. با وجود این شرایط، دبیرکل اوپک اخیرا ابراز امیدواری کرده است که سال آینده چشم‌انداز روشنی دارد؛ زیرا اخبار حمایتی از قیمت نفت به گوش می‌رسد. به عقیده محمد بارکیندو، این پتانسیل صعودی ممکن است بازار را غافلگیر کند. احتمالا اشاره بارکیندو به مذاکرات تجاری آمریکا و چین و احتمال به‌دست آمدن یک توافق است. در عین حال به‌نظر می‌رسد نسبت به کند شدن رشد تولیدات شیل آمریکا نیز خوش‌بینی وجود دارد.

🔻 ابراز امیدواری بارکیندو نسبت به بهتر شدن شرایط بازار نفت در سال آینده در حالی می‌تواند سیگنالی از عدم توافق بر سر کاهش تولید در نشست پیش‌روی اوپک‌پلاس باشد که نگاهی به واکنش‌های روسیه به‌عنوان یکی از ستون‌های اصلی این توافق نیز چنین برداشتی به‌دست می‌دهد. به این ترتیب در شرایطی که IPO آرامکو دستان عربستان را برای بر عهده گرفتن بار بیشتر کاهش تولیدات بسته است، صنعت نفت روسیه نیز نشان داده است که در مقابل کاهش تولید بیشتر مقاومت خواهد کرد.
۲۲ آبان ۱۳۹۸ ۰۸:۵۴
تعداد بازدید : ۳۵۳