🔻 امروز شنبه ۲۶ بهمن ماه روزنامه تعادل در گزارشی با عنوان به دنبال مقاصد صادرات گازی باشیم نوشت: اگر ما در شرایط تحریم، به جای دو مقصد صادراتی، ۱۰ مقصد صادرات گاز داشتیم، مسلما در این بخش، درآمدهای پایداری داشتیم که امریکا نمیتوانست آن را تحت تأثیر تحریمها قرار دهد.جواد سلیمانپور، کارشناس انرژی در گفتوگو با تسنیم با اشاره به تاثیر تحریمها بر صادرات نفتی اظهار داشت: در حالی که در دو دوره تحریم نفتی، صادرات نفت ما متأثر از تحریمها شد، صادرات فرآوردههای نفتی ما نهتنها کاهش نیافت بلکه افزایش پیدا کرد و نشان از این است که پتانسیل بالایی در صادرات فرآورده داریم که تحریمپذیریاش نسبت به نفت خام بهشدت کمتر است، چون بازار نفت زیرساخت تحریمش وجود دارد، چون محمولههای نفتی عمدتا بزرگ است و مقصدها معمولا مشخص و محدودند و تقریبا 40 تا 50 پالایشگاه با ایران کار میکنند، این مسائل همه باعث میشود که زیرساخت تحریم و رصد صادرات نفت ایران ممکن باشد؛ اما فرآوردههای نفتی بازار خُردی دارد و متنوع و گسترده هستند و تراکنشهای مالی نیز در این بازار به همان نسبت خرد است و پتانسیل بالایی نیز در منطقه ما وجود دارد.وی ادامه داد: یک راهکار میان مدت این است که نفت خام را با احداث پالایشگاه در زنجیره ارزش به فرآوردههای نفتی تبدیل کنیم، ضمن اینکه اگر حجم قابل توجهی از سوخت یک کشور را تأمین کنیم، میتوانیم بگوییم یک شریان حیاتی از آن کشور در اختیار ماست و هر ساله حجم قالب توجهی پول در گردش داریم که میتوانیم اقتصاد آن کشور را تحت تأثیر قرار دهیم و در بحث افزایش ارزش افزوده نیز میتوانیم نفتایی که در پالایشگاهها تولید میشود را به پتروشیمیها ببریم و به محصول با ارزش افزوده بیشتر تبدیل کنیم.وی افزود: عمده گازطبیعی را داریم در داخل کشور مصرف میکنیم و ارزش افزوده قابل توجهی از این محل، عاید کشور نمیشود و بیشترین درآمدی که از انرژی به دست میآوریم از محل صادرات نفت خام است.
🔻 در ادامه این مطلب می خوانیم: سلیمانپور با تأکید بر اینکه «باید سراغ بازارهایی برویم که چنین ویژگیهایی را کمتر داشته باشد»، گفت: ما تجربه دو دوره تحریم را در بازار صادرات گاز داریم؛ در دوره اول تحریمها ما صادرات گاز به ترکیه داشتیم و در دوره دوم نیز صادرات گاز به ترکیه و عراق را داشتیم که در هیچکدام از این دورهها، صادرات گاز به این کشورها تحت تأثیر تحریمها نبود؛ نهاینکه امریکا نخواهد صادرات گاز ایران را تحریم کند، بلکه در بازار گاز امکان جایگزینی به راحتی وجود ندارد.وی افزود: وقتی از اردوغان در سازمان ملل سوال شد که چرا واردات گاز از ایران را به خاطر تحریمهای امریکا قطع نمیکنید، گفت «نمیتوانم در اوج سرما خانههای مردمم را بدون سوخت بگذارم» و این نشان میدهد که چقدر صادرات گاز میتواند استراتژیک باشد که حتی کشورها تعاملات سیاسی شان را هم بر اساس آن تغییر دهند.
🔻 دنیای اقتصاد هم در گزارشی با موضوع قیمت جهانی نفت نوشت: برای اولینبار از ابتدای سالجاری میلادی بهای نفت برای چهار روز پیاپی رشد کرد و اولین رشد هفتگی آن در این بازه زمانی رقم خورد. پس از آنکه نفت دوشنبه هفته گذشته بدترین روز خود را در ۱۳ ماه تجربه کرد، با بروز امیدواری درباره کاهش تاثیر ویروس کرونا بر بازارها، روندی صعودی به خود گرفت. سرمایهگذاران در بازار نفت اکنون معاملات خود را بر فرض کوتاهمدت بودن شیوع کرونا مبتنی کردهاند که با کاهش موارد ابتلای روزانه به این ویروس کشنده همخوانی دارد.
🔻 در بخش دیگری از این گزارش می خوانیم: علاوه بر این، گزارشهایی درباره افزایش خرید نفت از سوی برخی پالایشگران مستقل چینی که به تیپات مشهورند، در بازار نقدی منتشر شده است. به عقیده تحلیلگران این میتواند نشانهای از انتظار خریداران چینی از بهبود قیمت نفت در آینده نزدیک باشد. همچنین، بخشی از رشد قیمتی در چند روز گذشته بهدلیل فضای مثبت بهوجود آمده برای اعمال کاهش بیشتر تولید اعضای اوپکپلاس در نشستی فوقالعاده یا عادی بوده است. مدیران نفتی روسیه روز چهارشنبه جلسهای با وزیر انرژی این کشور، الکساندر نواک داشتند و در مورد وضعیت بازار نفت و واکنش احتمالی در قالب اوپکپلاس به بحث پرداختند. گرچه گزارشی از نتیجه نهایی به منابع خبری درز نکرد اما فضای عمومی بر این است که روسیه برای کاهش تولید با عربستان همکاری خواهد کرد. تا لحظه تنظیم این گزارش (ساعت ۱۷ به وقت تهران) بهای نفت برنت با ۸۴ سنت افزایش معادل ۴۹/ ۱درصد به سطح دیده نشده از دو هفته قبل یعنی ۱۸/ ۵۷ دلار بر بشکه رسید.