نفت در روزنامه‌های امروز/ رمزگشایی از قیمت پایین نفت



🔻 امروز چهارشنبه سوم اردیبهشت روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی با عنوان رمزگشایی از قیمت نفت منفی نفت خام نوشت: قیمت نفت خام آمریکا دوشنبه شب صفر و حتی تا منفی ۴۰ دلار نیز سقوط کرد. این رویداد که در تاریخ بازار جهانی طلای سیاه بی‌سابقه بود، پرسش‌های زیادی را برانگیخت. مثلا چطور ممکن است قیمت یک کالای ارزشمند منفی شود؟ نکته اینجاست که وقتی در بازار، محصولی تولید شده که نه مشتری و نه امکانی برای ذخیره‌سازی دارد، تولیدکننده حاضر است حتی پولی هم پرداخت کند تا فقط از شر این ماده بدبو خلاص شود. این اتفاق برای قرارداد نزدیک به سررسید نفت آمریکا رخ داد که نشان می‌دهد در بازار نقدی این کشور به دلیل نبود تقاضای واقعی و مشکلات حمل و نقل و انبارسازی، مازاد عرضه نفت به شدت بر قیمت‌ها فشار آورده است.

🔻 در ادامه این مطلب آمده: بازار نفت اتفاقاتی را در شامگاه دوشنبه به خود دید که هرگز در تاریخ این کالای استراتژیک رخ نداده است. با گذر از رکورد کمترین قیمت نفت از سال ۱۹۹۸ در قیمت ۱۱ دلار، بهای نفت خام آمریکا همچنان به سقوط بی‌سابقه ادامه داد تا آنجا که به صفر و سپس به زیر صفر رسید. اتفاقی که پیش از این در گزارش روز یکشنبه «دنیای‌اقتصاد» با عنوان «قیمت نفت صفر می‌شود؟» پیش‌بینی شده بود. در حالی قیمت نفت خام آمریکا برای تحویل در ماه مه که سررسید آن سه‌شنبه به پایان می‌رسید به سطح باورنکردنی منفی ۴۰ دلار در هربشکه رسید که روز را با قیمت بیش از ۱۷ دلار بر بشکه آغاز کرده بود و در نهایت در قیمت منفی ۶۳/ ۳۷ دلار به کار خود پایان داد که حکایتگر کاهش ۵۵ دلاری این نفت معادل سقوطی برابر با ۳۰۵ درصد فقط در یک روز بود. این ریزش روزانه بزرگ‌ترین سقوط تاریخ نفت نیز شد. منفی شدن قیمت نفت به این معناست که فروشنده حاضر است علاوه بر نفتش پولی نیز به خریدار بدهد تا از شر آن راحت شود. این در حالی بود که در همین روز قیمت نفت سررسید ماه بعد از آن یعنی ژوئن بیش از ۲۰دلار بر بشکه قیمت‌گذاری شد و نفت برنت نیز از این شوک مصون ماند تا با قیمت نزدیک به ۲۲ دلار بسته شود. کارشناسان دلایل زیادی برای این اتفاق نادر عنوان کرده‌اند که برخی از آن‌ها از هفته‌ها قبل در حال وقوع بود.

🔻 اعتماد هم در یادداشتی با همین مضمون نوشت: برای اولین‌بار در تاریخ صنعت نفت مشاهده شده که در آن قیمت برای معاملات ماه خاصی (مه) برای شاخص نفتی WTI تا منفی 40 دلار نیز پسروی کرد. شرایط دو بازار معاملات آتی از نوع نفت مورد مبادله تا سرمایه‌گذاران متفاوت است؛ اما مهم‌ترین تفاوت این دو بازار در سررسید قراردادهای آتی نفت و اجبار خریداران به تحویل گرفتن محموله‌های فیزیکی نفت است. به بیان دیگر خریداران قراردادهای آتی در امریکا در پایان زمان قرارداد خود باید نفت را تحویل گرفته و هزینه‌های مربوط به نگهداری آن را بپردازند. مهم‌ترین مساله‌ای که نفت امریکا با آن دست ‌به ‌گریبان است‌، افزایش میزان ذخایر نفتی در اوکلاهاما و جایی به نام کوشینگ است. در واقع کوشینگ مهم‌ترین تقاطع خطوط لوله نفتی دنیاست که ظرفیتی بیش از 70 میلیون برای ذخیره نفت دارند که طبق آمارهای ارایه شده ظرفیت عمده آن پر شده است. اگر دارندگان قراردادهای آتی جایی برای ذخیره نداشته باشند‌، درصدد فروش آن بر می‌آیند. به همین خاطر است که دارندگان قراردادهای آتی، برای فروش و تحویل نفت در ماه آینده میلادی‌، قیمت‌های‌شان را تا منفی 40 دلار نیز کاهش دادند؛ اما به نظر می‌رسد قیمت‌های منفی برای معاملات آتی نفت دیگر اتفاق نیفتد، چراکه بر اساس آمارها قیمت پیشنهادی برای محموله‌های دریافتی در ماه ژوئن به میزان 20 دلار نیز برسد. بنابراین اگر کسی توانسته باشد نفت با قیمت منفی 40 دلار را بخرد و هزینه‌های نگهداری آن را بدهد‌، می‌تواند با قیمت‌های بالای 15 دلار برای تحویل در ژوئن به فروش رساند. موضوع دیگری که می‌خواهم به آن اشاره کنم، افت‌های شدید قیمتی در تاریخ صنعت نفت امریکاست.
۳ اردیبهشت ۱۳۹۹ ۱۰:۲۰
تعداد بازدید : ۳۷۸