به گزارش گروه انرژی نفت خبر به نقل از رویترز، آژانس بین الملل انرژی در گزارشی با عنوان «خالص (کربن) صفر تا سال ۲۰۵۰» ضمن هشدار جدی نسبت به ادامه استفاده از سوخت های فسیلی اعلام کرد، اگر جهان می خواهد تا اواسط قرن حاضر به هدف خود یعنی سطح تولید کربن خنثی دست یابد، سرمایه گذاران باید تامین مالی پروژه های جدید تولید نفت، گاز و زغال سنگ را متوقف کنند.
درخواست برای ایجاد تغییرات جدی و گسترده در صنعت انرژی در حالی از سوی آژانس بین المللی انرژی جهان مطرح می شود که هرگونه توقف ناگهانی سرمایه گذاری در پروژه های جدید نفت و گاز تا سال آینده همچنان بعید به نظر می رسد زیرا طرح های سرمایه گذاری شرکت های بزرگ انرژی همچنان تا حد بسیار زیادی بر روی منابع هیدروکربوری متمرکز است.
فاتح بیرول، مدیر آژانس بین المللی انرژی به رویترز گفت: «مسیر دستیابی به سطح کربن خنثی باریک اما همچنان دست یافتنی است. اگر می خواهیم تا سال ۲۰۵۰ خالص تولید کربن جهان به صفر برسد دیگر نباید در پروژه های جدید نفت، گاز و زغال سنگ سرمایه گذاری کنیم.» وی افزود: «این بستگی به سرمایه گذاران دارد که انتخاب کنند کدام پروژه ها را برای سرمایه گذاری ترجیح می دهند، البته در این میان ریسک ها و مزیت هایی نیز وجود دارد.»
فرانچسکو استاراس، مدیر اجرایی شرکت انل ایتالیا که بزرگترین شرکت خصوصی فعال در زمینه انرژی های تجدیدپذیر است در این باره گفت: «این (گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی) یک مطالعه بسیار هیجان انگیز است که یک مسیر امیدوارکننده را ترسیم می کند.»
در گزارش «خالص (کربن) صفر تا سال ۲۰۵۰» آژانس بین المللی انرژی تصریح شده، تعداد کشورهایی که متعهد به دستیابی به سطح خالص (کربن) صفر شده اند افزایش یافته، اما حتی اگر تعهدات این کشورها نیز به طور کامل محقق شود، در سال ۲۰۵۰ همچنان ۲۲ میلیارد تن دی اکسید کربن در سطح جهان تولید خواهد شد که منجر به افزایش ۲.۱ درجه ای دمای کره زمین تا سال ۲۱۰۰ میلادی خواهد شد.
این در حالی است که بر اساس توافق آب و هوایی پاریس کشورهای جهان برای اجتناب از تاثیرات مخرب تغییرات اقلیمی باید تلاش کنند تا حد امکان دمای کره زمین بیش از ۱.۵ درجه سلسیوس افزایش نیابد.
آژانس بین المللی انرژی در گزارش جدید خود بیش از ۴۰۰ گام اساسی را برای دستیابی به سطح کربن خالص صفر تعیین کرده که هدف آن ترسیم نقشه راه دور بعدی گفتگوهای زیست محیطی در ماه نوامبر است که قرار است در اسکاتلند برگزار شود.
دیو جونز، مدیر ارشد اندیشکده امبر در این باره گفت: «این گزارش یک ضربه بزرگ به صنعت سوخت های فسیلی است. این گزارش روند چرخش آژانس از سوخت های فسیلی (به سمت انرژی های پاک) را که از ۵ سال قبل آغاز شده بود تکمیل می کند.»
بر اساس گزارش آژانس بین المللی انرژی، برای دستیابی به سطح کربن خالص صفر، سرمایه گذاری جهانی در زمینه تولید سوخت های فسیلی باید از رقم سالانه ۵۷۵ میلیارد دلاری ۵ سال گذشته به رقم ۱۱۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۵۰ کاهش یابد. همچنین سرمایه گذاری در پروژه های بالادستی سوخت های فسیلی باید محدود به حفظ سطح تولید در میادین فعلی نفت و گاز طبیعی شود.
جینا مک کارتی، مشاور محیط زیست داخلی کاخ سفید در پاسخ به سوالی در مورد محتوای گزارش جدید آژانس بین المللی انرژی گفت: «من فکر می کنم این گزارش یکی از چیزهایی است که ما باید در مورد آن فکر کنیم و با آن کشمکش داشته باشیم.»
آژانس در این گزارش همچنین اضافه کرده که تا سال ۲۰۴۰ میلادی باید فروش خودروهای دارای موتور های درون سوز متوقف شود و صنعت برق جهان به سطح کربن خالص صفر دست یابد.
در ادامه این گزارش تصریح شده که برای دستیابی به سطح کربن خنثی، سرمایه گذاری ها در بخش انرژی باید تا سال ۲۰۳۰ میلادی از سالانه ۲ تریلیون دلار فعلی به ۵ تریلیون دلار افزایش یابد که موجب افزایش رشد تولید ناخالص داخلی جهان خواهد شد.
این گزارش بر تغییر رفتار مصرف کنندگان نیز اشاره کرده و گفته سفرهای ریلی منطقه ای باید جای خود را به سفرهای هوایی بدهد و در طراحی ساختمان ها از روش های بهینه تر مصرف انرژی استفاده شود.