سه‌راهی رئیس‌جمهور آینده

سه‌راهی رئیس‌جمهور آینده
دکتر مسعود نیلی اقتصاددان با تحلیل وضعیت کنونی اقتصاد ایران، گزینه‌های اقتصادی روی میز رئیس‌جمهور آینده را معرفی کرد.
گزینه نخست‌ روی میز، «اصلاحات ساختاری» است. در سال‌های گذشته، سیاستگذار استقلال را معادل تعارض با نظام بین‌الملل و ایجاد عدالت را صرفا مساوی با مصرف ارزان دولتی به‌حساب می‌آورد. سیاستگذار اگر می‌خواهد دست به اصلاحات ساختاری بزند، باید تعریف جدیدی برای این دو راهبرد داشته باشد.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: گزینه دوم روی میز رئیس‌جمهور «اصلاحات سیاستی» است. در این شکل از اصلاحات، سیاستگذار راهبردهای خود را تغییر نمی‌دهد؛ اما از ابزاراها و تکنیک‌های جدید برای حل چالش‌های اقتصادی بهره می‌برد؛ نمونه آن استفاده از اوراق بدهی در بودجه سال ۹۹ است.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: گزینه سوم سیاستگذار این است که «هیچ‌کدام» از دو گزینه نخست را مدنظر قرار ندهد. این به آن معناست که نه در راهبردها و نه در ابزار تغییری ایجاد نمی‌شود. این اقتصاددان معتقد است که فقط گزینه اول باعث بهبود ملموس اوضاع اقتصادی می‌شود و دو سال اول دولت آینده زمان طلایی انجام اصلاحات ساختاری است.

:diamond_shape_with_a_dot_inside:انتظار بروز تحولات بزرگ در اقتصاد ایران غیر‌واقع‌بینانه است

:o: رشد اقتصادی باید از درون اقتصاد ایران حاصل شود که این هم در گرو اصلاحات ساختاری است که درحال‌حاضر ظرفیت سیاسی و ظرفیت اجتماعی برای این اصلاحات وجود ندارد.

:o: اما باید در نظر داشت که وقتی اقتصاد رشد نکند، ساختار سیاسی دارد فقر را توزیع می‌کند. وقتی در طول ۱۰ سال اقتصاد ما رشد نکرده، یعنی درآمدی به این اقتصاد اضافه نشده. و اگر وضع افرادی خوب شده، به این معنی است که وضع عده دیگری بدتر شده است.

:o: پس به گمانم مهم است که همه ما انتظارات خود را درباره اقتصاد ایران تعدیل کنیم. انتظار بروز تحولات بزرگ در اقتصاد ایران غیر‌واقع‌بینانه است. این اقتصاد با این شرایط عمومی که توضیح دادم و در چارچوب فروض سیاسی ذکر‌شده، رشد اقتصادی بیش از ۲ درصد و تورم کمتر از ۲۰ درصد برایش غیرواقع‌بینانه است. انتظار تحولات بزرگ نداشته باشیم. سعی کنیم به سیاست‌های اقتصادی‌ کمتر بد و نه سیاست‌های خوب قانع باشیم.
۲ خرداد ۱۴۰۰ ۰۹:۳۱
تعداد بازدید : ۵۳۵