اگرچه شواهد حاکی از احتمال قوی تایید برنامه افزایش تولید اوپک و متحدانش برای ماه جولای در نشست سهشنبه این هفته است، هر نوع نشانهای که افکار وزرای اوپکپلاس را برای نیمهدوم سال ۲۰۲۱ اندکی روشن کند، مورد توجه فعالان این عرصه قرار خواهد گرفت چراکه مدیریت همین ائتلاف بود که توانست قیمت نفت را از کف خود در سال گذشته به مرز ۷۰ دلار بر بشکه برساند.
برای معاملهگران نفت بزرگترین سوال در بازار این است که اوپک و متحدانش در ادامه سال میلادی جاری با چه سرعتی تولیدشان را احیا خواهند کرد و ممکن است در نشست هفته جاری وزیران این گروه به نشانههایی برسند.
به گزارش «ایسنا» به نقل از بلومبرگ، نمایندگان اوپکپلاس اظهار کردند: وزیران این گروه در نشست سهشنبه هفته جاری به نهایی کردن افزایش تولید برنامهریزی در دو ماه آینده خواهند پرداخت، اما مهمتر از همه ریاض و مسکو ممکن هستند که به مرحله بعدی استراتژی خود که احیای تولید روزانه میلیونها بشکه نفت خواهد بود، اشاره کنند.
از نظر تئوری شکافی بین عرضه و تقاضا وجود دارد که با گشایش اقتصادها و افزایش تقاضا برای سوخت در نیمه دوم سال میلادی جاری باید از سوی اوپک و متحدانش پر شود. با این حال این گروه همچنان باید ریسکهای مربوط به موجهای جدید شیوع ویروسکرونا در هند و کشورهای دیگر و چشمانداز عرضه بالاتر نفت ایران را سبک و سنگین کنند. بیل فارنپرایس، مدیر شرکت تحقیقاتی انوروس و ناظر باسابقه اوپک اظهار کرد: انتظار میرود اوپک تصمیمی که اول آوریل برای افزایش تولید تا پایان ژوئیه اعلام کرده بود را دنبال کند. پس از آن عمل متوازن نگهداشتن بازار بسیار ظریف و حساس خواهد بود و حس احتیاط اوپک قطعی است.
بهبود تقاضا برای سوخت
با توجه به افزایش مصرف سوخت در آمریکا و چین و احیای آن در اروپا، نمایندگان اوپکپلاس میگویند مطمئن هستند که میتوانند حدود ۸۴۰ هزار بشکه در روز در جولای به عرضه نفت اضافه کنند. در نتیجه افزایش تولید در مدت سه ماه از مه تا جولای به بیش از ۲میلیون بشکه در روز میرسد. طبق نظرسنجی بلومبرگ، بازار به شکل گستردهای روی این اقدام حساب کرده است. منابع آگاه میگویند عربستانسعودی اذعان دارد که در حالحاضر کمبود عرضهای وجود دارد که باید تامین شود. الکساندر نواک، معاون نخستوزیر روسیه هم برآورد کرده که در حالحاضر میزان تقاضا یک میلیون بشکه در روز بالاتر از تولید است.
اگرچه اوپکپلاس امسال با تصمیماتی که گرفته بازار را غافلگیر کرده است – زمانی که بازار انتظار حفظ محدودیت عرضه را داشته است تولیدش را افزایش داده است و بالعکس – یک تصمیم سرراست در روز سهشنبه توجهات را به حرکت بعدی این گروه معطوف خواهد کرد.
هنگامیکه این افزایش تولید برنامهریزی شده در جولای کامل شود، کشورهای اوپکپلاس همچنان ظرفیت مازاد تولید قابلتوجهی دارند که به ۶ میلیون بشکه در روز معادل ۶ درصد از عرضه جهانی بالغ میشود. معاملهگران برای پیبردن به اینکه اوپکپلاس در برنامه فعلی خود تا چه حد انعطافپذیری نشان خواهد داد، منتظر شنیدن اظهارات هفتهجاری شاهزاده عبدالعزیز بنسلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی و همتای روسی وی هستند. انتظار نمیرود برای تغییر سیاست تولید پس از جولای در این نشست تصمیمی گرفته شود اما اشاراتی که وزیران مطرح میکنند به دقت تجزیه و تحلیل خواهد شد.
تداوم روند فعلی محدودیت عرضه
آژانس بینالمللی انرژی که به اقتصادهای بزرگ مشاوره میدهد بر این باور است که اوپکپلاس باید شیرهای نفت خود را در نیمه دوم سال باز کند زیرا پیشرفت برنامههای واکسیناسیون به بهبود مصرف سوخت منجر میشود.
طبق برآورد آژانس، مازاد ذخایر که در دوران پاندمی ایجاد شده بود تقریبا از میان رفته است. بدون عرضه بیشتر از سوی اوپکپلاس، سطح ذخایر نفت در نیمه دوم سال به میزانی چشمگیر و با نرخ ۶/ ۱ میلیون بشکه در روز کاهش پیدا خواهد کرد. آژانس بینالمللی انرژی در گزارش ماه مه خود اعلام کرد عرضه به سرعت کافی افزایش پیدا نمیکند تا پاسخگوی تقاضای رو به بهبود باشد.
بعضی از شرکتهای بازرگانی نفت انتظار دارند کمبود عرضه به میزان قابلتوجهی بالاتر باشد و قیمتها را صعودی کند. گروه گلدمنساکس بر این باور است که قیمت نفت به ۸۰ دلار در هر بشکه صعود خواهد کرد. اگر بازار دچار کمبود عرضه شود، جهش قیمتها روند احیای اقتصاد جهانی را بهخطر خواهد انداخت.
باب مک نالی، رئیس شرکت مشاوره راپیدان انرژی و مقام سابق کاخسفید در مصاحبه با تلویزیون بلومبرگ گفت: عرضه در نیمه دوم کاملا محدود بهنظر میرسد.
حرکت محتاطانه
به گفته منابع آگاه، ریاض از کمبود عرضهای که از سوی منابع متعددی پیشبینی شده است آگاه است اما به اهمیت حرکت محتاطانه تاکید دارد و نمایندگان میگویند ابهامات مربوط به پاندمی و ایران باید در نظر گرفته شوند.
مذاکرات میان ایران و قدرتهای جهانی برای احیای برجام ادامه دارد و به نتیجه رسیدن آن به رفع تحریمهای آمریکا علیه صادرات نفت ایران منتهی خواهد شد. تحلیلگران پیشبینی میکنند در صورت توافق، ایران میتواند صادراتش را پیش از پایان امسال به میزان ۵/ ۱ میلیون بشکه در روز افزایش دهد و ضرورت عرضه بیشتر از سوی کشورهای اوپکپلاس را محدود کند.
بهعقیده تحلیلگران شرکت انرژیاسپکتس، برای احتیاط در برابر چنین موقعیتی احتمالا سعودیها از اعضای دیگر اوپکپلاس خواهند خواست تا روشن شدن بیشتر مذاکرات ایران صبر کنند. با این حال صبر کردن طولانی برای این موضوع ممکن است اختلافات قدیمی این گروه را زنده کند. ریاض و مسکو اغلب درباره روند احیای تولید اختلافنظر دارند و در حالی که عربستانسعودی خواهان خویشتنداری است، روسیه برای افزایش حجم فروش بیصبری نشان میدهد.
اماراتمتحدهعربی که یکی دیگر از بازیگران کلیدی این گروه است، برای ازسرگیری صادراتش اشتیاق نشان داده است.
هلیما کرافت، استراتژیست ارشد کالا در شرکت آربیسی کپیتالمارکتس در اینباره گفت: اینکه بازگشت تهران به چالشی برای اوپکپلاس تبدیل شود به قوی بودن احیای تقاضا بستگی خواهد داشت. تا زمانیکه مصرف قوی بماند، بعید است اختلاف چندانی وجود داشته باشد، با این حال اگر دورنمای بازار تیره شود، میتوانیم انتظار صحبتهای پرمجادلهای را داشته باشیم.