رییس کنفدراسیون صادرات ایران اظهار داشت: طبق آمار منتشره گمرک، تراز تجاری کشور کماکان منفی است، البته رقم بزرگی نیست و به نظر میرسد با توجه به رشد 65 درصدی صادرات در مقابل رشد 35 درصدی واردات، در صورت ادامه این روند، در ماههای آینده قطعا تراز تجاری نیز مثبت خواهد شد.
محمد لاهوتی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا در مورد آمار منتشره گمرک مبنی بر افزایش 65 درصدی صادرات در چهار ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته اظهار کرد: سال گذشته به دلیل شرایط کرونایی در 4 ماهه نخست سال صادرات تقریبا متوقف شده بود، بنابراین بخشی از رشد صادرات امسال به علت مشکلات کرونایی در سال گذشته است.
وی افزود: از طرف دیگر مصوبات اخیر در جهت بازگشت ارز حاصل از صادرات کمی دغدغه صادرکنندگان در این بخش را مرتفع کرد. البته هنوز در اجرا با مشکلاتی روبرو است یا به کندی انجام میشود اما به هرحال همراهی با صادرکنندگان در رفع تعهدات ارزی سالهای 97، 98 و 99 و همچنین تعیین تکلیف تعهدات ارزی 1400 سیگنال مثبتی بود که به حوزه صادرات داده شد.
لاهوتی با اشاره به منفی بودن تراز تجاری کشور گفت: طبق آمار منتشره گمرک، تراز تجاری کشور کماکان منفی است. البته رقم بزرگی نیست و به نظر میرسد با توجه به رشد 65 درصدی صادرات در مقابل رشد 35 درصدی واردات -در صورت ادامه این روند- در ماههای آینده قطعا تراز تجاری نیز مثبت خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: نوسانات نرخ ارز طی چند روز گذشته، میتواند عامل محرکی برای صادرات بیشتر باشد. بنابراین پیشبینی میشود روند صادراتی کشور رو به رشد خواهد بود و اگر حمایتهای لازم صورت بگیرد، قطعا میتواند کمک کننده و افزایش دهنده باشد.
رییس کنفدراسیون صادرات ایران تصریح کرد: با توجه به بازارهای هدف صادراتی و وارداتی اعلامی، دو کشور اروپایی آلمان و سوییس به بازارهای وارداتی ما اضافه شدهاند. همچنین در بین بازارهای صادراتی، ترکیه رتبه سوم را به خود اختصاص داده است. این موارد نشان میدهد که تغییراتی در روابط رخ داده و روند واردات از کشورهای اروپایی بهتر شده است.
وی با اشاره به خروج هند از 5 شریک اول تجاری ایران بیان کرد: نکته قابل توجه دیگر، خروج هند از میان 5 کشور اول در بین شرکای تجاری ایران است. هند در سالهای گذشته جزو شرکای اول تجاری ما بود اما بعد از تحریمهای آمریکا، هند به مرور از میان 5 کشور هدف صادراتی و وارداتی ما خارج شد و ترکیه در بخش صادرات و همچنین آلمان و سوییس در بخش واردات جایگزین این کشور شدند. این موضوع میتواند نویددهنده این نکته باشد که کالاهای وارداتی از کیفیت مطلوبتری برخوردار شدهاند.
لاهوتی در ادامه افزود: رشد واردات میتواند مربوط به گشایشهای ارزی و همچنین مصوبات شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا باشد. بسیاری از کالاهایی که در گمرکات رسوب کرده بودند با این مصوبات ترخیص شدند؛ از همین روی واردات نیز رشد بیشتری داشت.
وی در پاسخ به سوالی در مورد وضعیت صادرات کشور در حوزه IT گفت: به دلیل اینکه هنوز اظهارنامههای صادراتی تعریف خاصی برای صادرات در حوزه IT وجود ندارد و از آنجا که نوع صادرات در این حوزه به شکلی است که کالایی در میان نیست و عملا صادرات خدمات صورت میگیرد، نمیتوان آمار دقیقی از صادرات در حوزه IT اعلام کرد. گرچه توافقاتی در خصوص چگونگی اظهار صادراتی فی مابین دستگاههای اجرایی و فدراسیون مربوطه در شرف انجام است.
رییس کنفدراسیون صادرات ایران همچنین در پاسخ به سوالی پیرامون تاثیر طرح صیانت از فضای مجازی بر صادرات غیرنفتی کشور توضیح داد: قطعا راههای ارتباطی جدید و ابزارهای نوین تاثیر خود را در تمام سطوح زندگی جوامع بشری به جا گذاشته است. نمیتوان منکر این موضوع شد که نبود این ابزارها میتواند چه تاثیر منفی بر نیازهای روزمره انسانها داشته باشد. ارتباط و تعامل با جهان تنها داشتن سفارتخانه، سفیر و اینگونه ارتباطات سیاسی نیست، بلکه امروزه همه این ابزارها روشهای ارتباطی بینالمللی هستند که نمیتوان برای آن هیچ حد و مرزی را در تجارت متصور بود .
وی در ادامه اضافه کرد: بخشی از این ابزارها جایگاه خود را در سطح جهانی تثبیت کردهاند، اینکه ما این ابزارها را از دسترس خارج کنیم، به نظر نمیرسد روش درستی باشد. هر گونه تصمیم شتابزده و اقدامی نه تنها بر تجارت خارجی بلکه مراودات داخلی نیز تاثیر منفی خواهد گذاشت. چراکه امروزه شاهد تجارتهای آنلاین در فضای مجازی هستیم که بخش زیادی از تجارت کشور را به خود اختصاص دادهاند. ضمن اینکه امروزه در سطح جهانی مراکز خرید و فروشگاهها نیز به مرور جای خود را به تجارت آنلاین میدهند که شرایط حاصل از همهگیری کرونا به خرید و فروش آنلاین ماندگاری و به نوعی پذیرش جامعه اعطا کرده است.
لاهوتی خاطرنشان ساخت: لذا خارج شدن ابزارهای جهانی از دسترس تاثیر منفی خود را در اشتغال، درآمد خانوار و اقتصاد کشور خواهد گذاشت. ضمن اینکه قانونی که مصوب میشود باید کارآمد باشد تا در نهایت به سرنوشت ممنوعیت ویدیو، ماهواره و غیره دچار نشود. البته باید توجه داشت که حرفهای ضد و نقیض زیادی در مورد طرح صیانت از فضای مجازی مطرح شده که شرایط را بسیار دشوار کرده است، بنابراین تشخیص و تمیز دادن واقعیات در مورد این طرح کار سادهای نیست و ممکن است پیشداوری اشتباه باشد لذا مجلس و کمیسیون مسئول باید موضوع را با شفافیت و دقت زیاد پیگیری و به سرانجام برسانند.