امضا قرارداد اولیه ساخت نخستین پالایشگاه ملی گاز تا ماه آینده

امضا قرارداد اولیه ساخت نخستین پالایشگاه ملی گاز تا ماه آینده
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران از آغاز به کار طراحی و ساخت نخستین پالایشگاه ملی گاز که "امام خامنه‌ای" نامگذاری شده است خبرداد و گفت: ساخت این پالایشگاه به همراه توسعه دو میدان هالگان و سفیدباغون برای تامین گاز آن با سرمایه 1.6 میلیارد دلار همزمان انجام می شود.
 

به گزارش خبرنگار شانا، مهندس مهدی فکور صبح امروز (سه شنبه 19 دی) در یک نشست خبری اظهار داشت: در حال حاضر مطالعات پایه برای توسعه دو میدان و طراحی پالایشگاه ملی به اتمام رسیده است و در انتظار نهایی شدن قرارداد آن با قرارگاه خاتم‌الانبیا هستیم.

وی با بیان این که پژوهشگاه صنعت نفت در این پروژه ملی تامین‌کننده دانش فنی، قرارگاه خاتم‌الانبیا پیمانکار و شرکت نفت مناطق مرکزی کارفرما هستند، پیش‌بینی کرد که پیش‌نویس اولیه قرارداد با پیمانکار طرح اوایل بهمن ماه امسال نهایی شود.

مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی افزود: طبق برنامه‌ریزی انجام شده قرار است با حفاری 12 حلقه چاه در میدان‌های هالگان و سفید باغون روزانه 20 میلیون مترمکعب گاز به این پالایشگاه ارسال و فرآورش شود.

وی افزود: همچنین پیش‌بینی شده است که با توسعه میادین اقماری منطقه هالگان ظرفیت فرآورش این پالایشگاه به 50 میلیون مترمکعب در روز افزایش یابد.

فکور زمان مورد نیاز برای طراحی پالایشگاه امام خامنه‌ای و ساخت آن براساس دانش فنی بومی را حداقل 3 سال اعلام کرد و گفت: در کنار پرداختن به توسعه میادین مشترک باید به امر پژوهش و دستیابی به دانش‌های فنی مورد نیاز صنعت نیز توجه ویژه شود که کار ساخت پالایشگاه ملی گاز بنابر این ضرورت در دستور کار قرار گرفته است.

مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران دلیل انتخاب میدان‌های هالگان و سفید باغون را برای تامین گاز مورد نیاز این پالایشگاه مستقل بودن این میادین دانست و افزود: در کار توسعه میادین مستقل حساسیت‌های زمانی میادین مشترک وجود ندارد.

فکور تامین تجهیزات و قطعات مورد نیاز این پالایشگاه را یکی از دغدغه‌های اصلی در بومی‌سازی آن عنوان کرد و یادآور شد که برای رفع این دغدغه با انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت هماهنگی‌های لازم انجام شده است.

وی با تاکید بر این که بسیاری از کشورهای جهان بدون داشتن یک قطره نفت چندین پالایشگاه در کشورهای خود ساخته‌اند، تصریح کرد: همین کشورها با دریافت نفت کشورهایی چون ایران و تبدیل آن به فرآورده‌هایی با ارزش افزوده بیشتر در کنار فروش این فرآورده‌ها به کشورهای صادرکننده، دانش‌های فنی ساخت پالایشگاه‌ها را نیز به چندین برابر قیمت می‌فروشند.

برداشت روزانه 2 میلیون مترمکعب گاز از سراجه

مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران به بهره‌برداری از مخزن دخیره‌سازی گاز در میدان سراجه قم اشاره کرد و گفت: این مخزن با ذخیره اولیه بیش از 5 میلیارد مترمکعب گاز در سال 1337 کشف شد که از زمان بهره‌برداری آن تا امروز بالغ‌بر نیم قرن گذشته است.

وی با بیان این که در طول عمر این میدان 2.7 میلیارد مترمکعب گاز و 5 میلیون بشکه میعانات گازی از آن برداشت شده است، اظهار داشت: تولید میعانات گازی و افت فشار، یکی از محدودیت‌های تولید گاز از این میدان بوده است که برای جلوگیری از ایجاد چنین محدودیتی طرحی با عنوان طرح احیای میدان سراجه در سال 82 در دستور کار قرار گرفت.

فکور اضافه کرد: یکی از اهداف این طرح در کنار بازگرداندن میعانات گازی تولید شده در مخزن به حالت گاز، ذخیره‌سازی گاز در مخزن این میدان بوده است.

وی به انجام چهار مطالعه مخزنی برای بررسی رفتار پیچیده میدان سراجه قم اشاره کرد و گفت: نتیجه این بررسی‌ها پیاده‌سازی طرح، احیای مخزن در سال 88 بود با حفاری 9 حلقه چاه و ساخت مراکز تزریق و تفکیک.

فکور ادامه داد: پس از پیاده‌سازی این طرح و برداشت گاز از این میدان، شاهد افت شدید فشار مخزن و تولید 3 برابری میعانات گازی بودیم؛ به این ترتیب برنامه‌ریزی شد تا با تزریق 1.5 میلیارد مترمکعب گاز در هفت ماه ابتدای سال از افت فشار مخزن جلوگیری شود.

وی حجم برداشت کنونی از این میدان را نزدیک به 2 میلیون مترمکعب در روز دانست و تصریح کرد: در هماهنگی با شرکت ملی گاز ایران به این نتیجه رسیدیم که برای داشتن تولیدی مستمر از میدان تا پایان سال سقف تولید 2 میلیون مترمکعب در روز حفظ شود.

به گفته او هم اکنون امکان برداشت 4 میلیون مترمکعب گاز از این میدان وجود دارد ولی به دلیل رفتار پیچیده مخزن ممکن است فشار کاهش و حجم تولید میعانات افزایش یابد.

انتشار 500 میلیارد تومان اوراق مشارکت

مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران درباره روند جذب سرمایه‌های مورد نیاز این شرکت در سال‌جاری گفت: این شرکت در سال‌جاری در مجموع 3 هزار میلیارد تومان جذب اعتبار داشته که 1.2 میلیارد دلار آن از خارج صنعت و 755 میلیارد تومان از بودجه سرمایه‌ای جذب شده است.

فکور همچنین از انتشار 500 میلیارد تومان اوراق مشارکت ریالی برای طرح‌های شرکت نفت مناطق مرکزی در اوایل بهمن ماه خبر داد و گفت: عاملیت انتشار این اوراق که پیش‌بینی شده است پس از اوراق شرکت نفت فلات قاره منتظر شود، به عهده بانک ملت است.

وی همچنین به دریافت 750 میلیون دلار از بانک تجارت در قالب ماده 22 اشاره و تاکید کرد: اسناد و مدارک لازم برای دریافت این رقم به بانک عامل ارائه داده شده است.

به گفته او در فاز دوم از مجوز استفاده شرکت نفت مناطق مرکزی از ماده 22 جذب 1.5 میلیارد دلار پیش‌بینی شده است.

به گفته او در چنین فضایی دستیابی به دانش فنی ساخت پالایشگاه‌های نفت و گاز می‌تواند برای کشور دستاورد مهمی باشد که در آینده کشور را از این نظر بی نیاز و امکان صدور دانش فنی بومی را نیز فراهم می سازد.

طرح‌های توسعه نفت مناطق مرکزی در صف بهره‌برداری قرار گرفت

مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران درباره پیشرفت 121 پروژه در دست اجرای این شرکت نیز اظهار داشت: از میان این تعداد پروژه که لرزه‌نگاری، حفاری، ساخت مراکز بهره‌برداری، جمع‌آوری و تفکیک، خطوط انتقال، تاسیسات فرآورشی و پشتیبانی را شامل می‌شد 112 پروژه به اتمام رسیده است.

وی حجم سرمایه‌گذاری برای 121 پروژه این شرکت را هزار و 800 میلیارد تومان اعلام کرد و یادآور شد: 9 پروژه باقی مانده به طور متوسط بیش از 90 درصد پیشرفت دارد و در آینده نزدیک مراحل ساخت و راه‌اندازی آن‌ها به اتمام می‌رسد.

فکور واحد بهره‌برداری چشمه‌خوش را یکی از این پروژه‌ها عنوان و تاکید کرد: یکی از گلوگاه‌های فرآورش نفت مناطق مرکزی با بهره‌برداری از این واحد برطرف شده است.

وی با بیان این که واحد بهره‌برداری چشمه‌خوش در گذشته 55 هزار بشکه در روز ظرفیت فرآورش داشته است، افزود: ظرفیت این واحد در طرح توسعه به 180 هزار بشکه در روز رسیده است.

فکور یکی دیگر از گلوگاه‌های کار عملیاتی در نفت مناطق مرکزی را مربوط به حوزه انتقال دانست و گفت: با بهره‌برداری از خط لوله 192 کیلومتری به همراه هفت ایستگاه تقویت فشار آن، مشکل انتقال شرکت نیز برطرف می‌شود.

وی فاز یک میدان آبان و میدان‌های سروستان و سعادت آباد را از دیگر پروژه‌های آماده راه‌اندازی این شرکت برشمرد.

وجود ذخیره 8 هزار میلیارد مترمکعبی گاز در میادین نفت مرکزی

مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران حجم ذخیره نفت و گاز این شرکت را به ترتیب 21 میلیارد بشکه و 8 هزار میلیارد مترمکعب اعلام کرد و افزود: با ضریب برداشت 17 درصد، ذخیره قابل برداشت نفت در این شرکت 3.6 میلیارد بشکه است.

فکور ادامه داد: ذخیره قابل برداشت گاز این شرکت نیز با ضریب برداشت 67 درصد حدود 5.2 هزار میلیارد مترمکعب است.

وی با بیان این که نفت مناطق مرکزی بالاترین رقم ضریب برداشت از میادین گازی در کشور را دارد، افزود: این شرکت در میدان وراوی موفق به افزایش ضریب برداشت تا 92 درصد شده است.

به گفته او این شرکت با تجربه موفقی که در میدان وراوی داشته است، می‌تواند ضریب برداشت در میادین گازی را به بیش از 70 درصد ارتقا دهد.

۱۹ دی ۱۳۹۱ ۲۰:۱۳
تعداد بازدید : ۱,۵۳۴