نشست مشترک هیات های عالیرتبه ایران و تاجیکستان برگزار شد که در جریان این نشست توافق های تاثیرگذاری صورت گرفت.
به گزارش اوپکس به نقل از ایرنا، ابراهیم رییسی در این نشست با استقبال از پیشنهاد رییس جمهور تاجیکستان برای افزایش حجم تجارت و انتقال دستاوردهای فنی و مهندسی بخش خصوصی ایران اظهار کرد: کارگروهی برای بررسی توافقات گذشته دو کشور تشکیل شود تا دلایل عدم اجرا یا اجرای کند برخی از این تواقفات شناسایی شده و موانع و مشکلات پیش روی آنها رفع شود.وی با اشاره به اینکه به برکت انقلاب اسلامی توانمندیهای علمی و فناورانه در ایران پیشرفت شگرفی داشته و امروز ایران را به سطح قابل قبولی از استقلال و اقتدار علمی رسانده است، گفت: سطح تعاملات اقتصادی، تجاری و علمی دو کشور قابل قبول نیست و باید تلاش کنیم مناسبات دو کشور در این زمینه ها به حداکثر ممکن افزایش یابد.
رییس دولت سیزدهم با بیان اینکه گسترش روابط با کشورهای منطقه و همسایه اولویت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دوره جدید است، تصریح کرد: ایران ظرفیتها و امکانات خود در زمینه حمل و نقل و دسترسی به آب های آزاد را در راستای توسعه همکاریها و روابط با کشورهای دوست و همسایه به کار میگیرد و فعالتر شدن این ظرفیتها میتواند نقش موثری در تعمیق دوستی و تقویت تعاملات ایران با کشورهای منطقه داشته باشد.رییس جمهوری با اشاره به تحولات افغانستان خاطرنشان کرد: از نظر جمهوری اسلامی ایران تنها راهکار حل و فصل مشکلات افغانستان تشکیل دولتی فراگیر و خودداری از دخالت بیگانگان در این کشور است. افغانستان باید توسط افغانستانیها اداره شود و هیچ دولت خارجی نباید در امور آن مداخله کند.
تاریخچه160 سند همکاری
امامعلی رحمان رییس جمهوری تاجیکستان نیز در این نشست با اشاره به ۱۶۰ سند همکاری بین دو کشور در سال های گذشته اضافه کرد: متاسفانه در سال های اخیر حجم مبادلات تجاری دو طرف به ۵۷ میلیون دلار کاهش یافت اما با توجه به ظرفیت های موجود و با استمرار و افزایش تماس ها، دیدارها و مذاکرات مقامات ایران و تاجیکستان میتوانیم تجارت ۵۰۰ میلیون دلاری را هدفگذاری کرد.وی اظهار داشت: امیدواریم نقشه راه گسترش روابط دو کشور هر چه سریع تر نهایی شده و بتوانیم با تشکیل شورای سرمایه گذاری و نهادهای تخصصی مشترک، اجرای اهداف این نقشه راه را با سرعت بیشتر دنبال کنیم.امامعلی رحمان با اشاره به موقعیت ممتاز و ظرفیتهای بندر چابهار و نیز بندرعباس گفت: تاجیکستان به طور جدی علاقهمند به استفاده از بندر چابهار و بندرعباس از طریق خطوط ریلی و جادهای است.رییس جمهور تاجیکستان خواهان برقراری پرواز مستقیم منظم بین دو کشور، مشارکت ایران در اکتشاف نفت و گاز در تاجیکستان، گسترش همکاریهای علمی و فرهنگی و توسعه گردشگری بین دو کشور شد.رحمان با بیان اینکه درباره رخدادهای افغانستان با جمهوری اسلامی اشتراک نظر داریم، گفت: حکومت آینده افغانستان باید با مشارکت همه اقوام و گروهها بوده و از حقوق آحاد ملت افغانستان صیانت کند و سازمان ملل بر این روند نظارت موثر داشته باشد. هیچ کشور خارجی نباید در امور داخلی افغانستان دخالت کند.
امضای ۸ سند همکاری
در پایان دیدار و گفت و گوهای رییسی و مقامات همراه با رئیس جمهور و مقامات تاجیکستانی، طرفین ۶ یادداشت تفاهم همکاری، یک توافقنامه و یک پروتکل فنی همکاریهای گمرکی به امضا رساندند.سندهای امضا شده در زمینههای گردشگری، کار، تعاون، تبادل محکومان بود. دو سند دیگر بین وزیران نیرو و کار مبادله شد.وزیران امور خارجه، میراث فرهنگی و امور گردشگری، نیرو و تعاون، کار و رفاه اجتماعی هر کدام به طور جداگانه با همتای تاجیک خود سند همکاری را در حضور رییسان جمهور دو کشور امضا کردند.
اراده بر توسعه مناسبات
همچنین رییس جمهوری در کنفرانس مطبوعاتی گفت: قراردادهایی که تاکنون بین ایران و تاجیکستان منعقد شده گواه بر اراده دو کشور برای توسعه مناسبات است و در این مقطع که فصل نوینی از این ارتباط قرار است رقم بخورد، استفاده از ظرفیتهای ایران و تاجیکستان باید توسعه یابد.وی اظهار کرد: مهمتر از همه اراده دو کشور برای توسعه مناسبات سیاسی تجاری و اقتصادی است. ارتباط با تاجیکستان یکی از اولویتهای سیاست خارجی ایران است و دلایل آن هم روشن است. چون علقهها و ارتباطات قبلی و قلبی با مردم این کشور داریم.رییس دولت سیزدهم اضافه کرد: در یک نگاه شاید ما دو نباشیم بلکه یکی هستیم. این نگاه که ما دو کشور را طوری ببینیم که از یک فرهنگ و پیشینه بسیار عمیق و دارای یک تمدن کهن هستیم، اهمیت ارتباط و مناسبات دو کشور بیشتر روشن میشود و این روابط حتما توسعه مییابد. وی خاطرنشان کرد: ظرفیتهای ارزشمندی در دو کشور وجود دارد که نیازمند برنامه ریزی است. از جمله این ظرفیتها تجاری و اقتصادی است که این ظرفیتها فعلا قابل قبول نیست و باید توسعه یابد و به ظرفیت قابل قبول برسد. رییسی ظرفیت ارتباط دریایی مانند بنادر چهابهار و بندرعباس را ظرفیتی برای افزایش روابط تجاری دو کشور ارزیابی کرد و گفت: از دیگر مناسباتها مناسبت فرهنگی است که زمینههای هنر، ادب و دپارتمان زبان فارسی در محافل علمی و دانشگاهی در تاحیکستان میتواند موجب گسترش فرهنگ باشد و با گامهایی که در بخشهای فرهنگی میتوان برداشت، روابط دو کشور توسعه مییابد.رییس دولت سیزدهم از اهمیت بخش کشاورزی گفت و افزود: بخش کشاورزی موضوع مهم دیگری است که قراردادی در این زمینه منعقد شد و میتواند توسعه دو کشور را به همراه داشته باشد و فصل نوینی برای ارتباطات دو کشور باشد و توسعه گردشگری و فرهنگی در کنار توسعه اقتصادی و تجاری را شاهد باشیم.رییسجمهوری با تاکید بر لزوم توسعه همکاریهای منطقهای گفت: خوشبختانه نظرات ما نسبت به افغانستان باهم نزدیک است و هر دو معتقدیم دخالت بیگانگان موجب بلاهای بیشماری در این کشور شد و باید دست بیگانگان را قطع کرد. هرگز بیگانگان نه توانستند امنیت ایجاد کنند و نه امنیت ساز بودند و ادامه حضور و نقش آفرینی بیگانگان را نمیپذیریم.رییسی تاکید کرد: مساله افغانستان باید توسط مردم افغانستان و با همکاری کشورهای همسایه و کشورهایی که در منطقه نسبت به افغانستان علقهای دارند، حل شود. همکاری ما و تاجیکستان و کشورهای همسایه افغانستان میتواند زمینه را فراهم کند تا افغانها خود سرنوشت خود را رقم بزنند. چون معتقدیم مساله افغانستان را خود افغانها حل کنند و باید با تسهیلگری یک مذاکرات بین افغانی شکل بگیرد. وی ادامه داد: حکومت و دولتی که در افغانستان برپا میشود، باید دولتی فراگیر باشد؛ دولت مربوط به یک قوم و یک گروه سیاسی نمیتواند مشکلات را حل کند. دولت فراگیر یعنی همه اقوام و گروههای سیاسی در این دولت باید احساس ایفای نقش کنند و این دولت میتواند از همه ملت افغانستان نمایندگی داشته و آینده افغانستان را رقم بزند. رییسجمهوری با تاکید بر اینکه حضور تروریستها در افغانستان نه تنها برای این کشور بلکه برای منطقه خطرناک است، گفت: امروز آمریکاییها که داعش را تشکیل دادند و بعد از اینکه موجب شرارت در عراق و سوریه شد به سمت استقرار آن در افغانستان رفتند.