در کمیسیون تجارت اتاق تهران مطرح شد: انتقاد مشترک از اتاق مبادلات ارزی

در کمیسیون تجارت اتاق تهران مطرح شد: انتقاد مشترک از اتاق مبادلات ارزی
عملکرد دولت در اتاق مبادلات ارزی نه تنها مورد نقد بخش خصوصی و اتاق بازرگانی است بلکه برخی از سازمان های دولتی نیز از آنچه که در این مرکز می گذرد گلایه دارند.
یکی از این نهادهای دولتی منتقد، سازمان توسعه تجارت است. در نشست اخیر کمیسیون تجارت اتاق تهران که هفته جاری برگزار شد، دو تن از مدیران سازمان توسعه تجارت به این نشست آمدند و هم صدا با فعالان اقتصادی، آنها نیز از عملکرد مرکز مبادلات ارزی و آنچه که در این نهاد دولتی می گذرد انتقاد کردند.
به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، معاون دفتر مقررات سازمان توسعه تجارت و نیز رییس ثبت سفارش ها در این سازمان، در حالی پا به نشست کمیسیون تجارت اتاق تهران گذاشتند که آنها از عدم اطلاع رسانی شفاف مرکز مبادلات ارزی و خروج نماینده سازمان توسعه تجارت ایران از مرکز مبادلات ارزی انتقاد کردند. این در حالی است که به گفته شهبازیان، رییس ثبت سفارش های سازمان توسعه تجارت، طبق قول و قرارهای اولیه، تخصیص ارز در مرکز مبادلات ارزی باید روزانه 150 میلیون دلار می بود که در حال حاضر این میزان به 3 میلیون دلار در روز کاهش یافته است.

هفت خان مرکز مبادلات ارزی
در ابتدای این نشست، رییس کمیسیون تجارت اتاق تهران باب گفت و شنود پیرامون اتاق مبادلات ارزی را باز کرد. محسن بهرامی ارض اقدس با بیان اینکه برای دریافت ارز از مرکز مبادلات ارزی باید هفت خان رستم را طی کرد گفت: گفته های و مذاکرات ما با فعالان اقتصادی نشان می دهد که بسیاری از متقاضیانی که به این مرکز مراجعه کرده اند هنوز نتوانسته اند نه ارز مرجع دریافت کنند و نه ارز مبادله ای.
او همچنین خبر داد: بر اساس آمار و اخباری که مسوولان اذعان کرده اند، تاکنون حدود 13 هزار پرونده دریافت ارز در این مرکز گشوده شده اما آنچه که مشخص است تاکنون درصد اندکی از این پرونده ها به سرانجام رسیده است.
بهرامی در ادامه به یکی از موارد انتقادی فعالان اقتصادی از نحوه ثبت سفارش ها در سایت سازمان توسعه تجارت اشاره کرد که به گفته وی، گلایه های جدی را در میان تجار و بازرگانان به همراه داشته است. او افزود: در سایت ثبت سفارش، هیچ گزینه ای برای انصراف از ادامه مراحل ثبت سفارش کالا وجود ندارد و متقاضیان در حالی هزینه ثبت سفارش را پرداخت می کنند که در صورت انصراف هیچ راهی برای بازگشت پول خود ندارند. بهرامی از مسوول ثبت سفارش سازمان توسعه تجارت خواست تدابیری برای رفع این مشکل بیندیشد.
در همین رابطه، مجیدرضا حریری دیگر عضو هیات نمایندگان اتاق تهران نیز به انتقاد از این ایراد سایت ثبت سفارش پرداخت. او افزود: متقاضیانی که در حین تکمیل فرم ثبت سفارش به دلایلی خواستار انصراف هستند باید برای باز پس گرفتن پولی که در مراحل ثبت سفارش پرداخت کرده اند حداقل 6 روز پیاپی به مراکز مسوول مراجعه کنند و این در حالی است که تا 3 ماه ممکن است طول بکشد تا موفق شوند پول خود را پس بگیرند.

اعلام شکایات متعدد از مرکز مبادلات
در ادامه این نشست، شهبازیان که ریاست ثبت سفارش های سازمان توسعه تجارت را در دست دارد، از عملکرد اتاق مبادلات ارزی انتقاد کرد. او با بیان اینکه تخمین زده می شود حداکثر تا 60 درصد از درخواست ها در مرکز مبادلات ارزی به سرانجام رسیده باشد، تصریح کرد: از سوی متقاضیان شکایات زیادی به ما می رسد که نتوانسته اند ارز مورد نیاز خود را از مرکز مبادلات ارزی کشور تامین کنند.
او با بیان اینکه وزارت نفت به عنوان یکی از متولیان تامین کننده ارز مرکز مبادلات ارزی، به تعهدات خود عمل نکرده است افزود: سازمان توسعه تجارت تاکنون چندین بار طی نامه هایی به رییس جمهور و نیز رییس کل بانک مرکزی، نگرانی ها و انتقادات خود را از مرکز مبادلات ارزی کشور ارائه داده است. شهبازیان در ادامه گفت: طبق آنچه که در ابتدای راه اندازی این مرکز اعلام شد، قرار بود روزانه تا سقف 150 میلیون دلار ارز در این مرکز به متقاضیان تخصیص یابد اما در حال حاضر این رقم به روزانه تا 3 میلیون دلار تقلیل یافته است.
این مدیر سازمان توسعه تجارت تصریح کرد: یکی دیگر از تامین کنندگان ارز این مرکز صندوق توسعه ملی است اما این صندوق حتی یک ریال هم به مرکز ارز نداده است. او همچنین خاطرنشان کرد که سازمان توسعه تجارت مراحل ثبت سفارش را انجام می دهد و این بانک ها هستند که از دادن ارز به متقاضیان خودداری می کنند.
وثوقی، معاون دفتر مقررات سازمان توسعه تجارت نیز در این نشست، خاطرنشان کرد: بارها اعلام کرده ایم که متقاضیان و فعالان اقتصادی نیازی به تمدید ثبت سفارش خود ندارند اما بانک های عامل این را قبول ندارند و به این دستورالعمل تمکین نمی کنند. او افزود: ما تنها می توانیم در این مورد به نهادهای مربوط گزارش دهیم.
این مدیر سازمان توسعه تجارت همچنین گفت: ما خواستار آن هستیم که به هنگام ثبت سفارش کالا، نوع ارز متقاضی و اینکه از چه محلی تامین می شود، پرسیده نشود.
به دنبال این اظهارنظر، رییس کمیسیون تجارت اتاق تهران و دیگر اعضای این کمیسیون به استقبال آن رفتند و این پیشنهاد را مطرح کردند که در سایت ثبت سفارش، گزینه ای برای آورده ارز متقاضی گنجانده شود. به گفته فعالان اقتصادی، گزینه سایر، می تواند درآمدهای اتفاقی، درآمد کارگران خارج از کشور، و آورده متقاضی باشد. رییس کمیسیون تجارت اتاق تهران در همین رابطه تصریح کرد که در شرایط فعلی که کشور با آن مواجه است، نباید به اشکال مختلف مانع ورود کالاهای مورد نیاز کشور شد و مسوولان دولتی کنکاش نکنند که آورده متقاضی از کجا است و باید این اجازه را بدهند که کالاهای مورد نیاز کشور به هر طریقی وارد شود.
بهرامی ارض اقدس همچنین نسبت به دیافت کارمزد از ثبت سفارش ها انتقاد کرد و یادآور شد که منطقی برای دریافت این کارمزد نیست و باید در مرحله آخر و بله نفع سازمان توسعه تجارت این کارمزد دریافت شود.
در ادامه این نشست، مجیدرضا حریری از رسوب کالا در گمرکات کشور به ویژه مناطق آزاد خبر داد و نسبت به آن اعلام نگرانی کرد.

۵ بهمن ۱۳۹۱ ۰۰:۵۷
تعداد بازدید : ۲,۱۵۱