ایران به قطب انرژی منطقه تبدیل می‌شود

فریدون حسنوند، رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در جمع خبرنگاران با اشاره به قرارداد سوآپ گازی سه‌‌‌‌‌‌‌‌‌جانبه ایران، ترکمنستان و جمهوری‌آذربایجان، بیان کرد: اکنون در حوزه گاز ناترازی وجود دارد. این ناترازی بین مصرف و تولید است و می‌تواند برای کشور چه در حوزه مصرف خانگی با آمدن فصل سرما و بارندگی و چه در حوزه صنایع سنگین و نیروگاه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها که باید گاز آنها تامین شود، مشکلاتی به‌وجود بیاورد. وی در ادامه اظهار کرد: شرایط طوری است که باید سعی کنیم ناترازی فعلی در حوزه گاز را تنظیم کنیم تا تولید بیشتر از مصرف باشد.
حتی اگر نتوانیم تولید را به بیشتر از مصرف برسانیم باید میزان مصرف و تولید را یکسان کنیم. طبیعتا اجراشدن این هدف زمانبر است. نماینده مردم اندیمشک در مجلس تصریح کرد: باید به‌نحوی جلوی ضرر و زیان صنایع سنگین، نیروگاه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها و کارخانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌های کشورمان را بگیریم تا در شرایط سخت فعلی مشکلی به‌وجود نیاید و چرخه تولید متوقف نشود، به همین دلیل یکی از راهکارها سوآپ گازی است. ایران می‌تواند با سوآپ گازی و انتقال انرژی به سایر کشورها، نیازهای خود را برطرف کند. وی در ادامه تاکید کرد: کشور ما در همسایگی برخی از کشور‌هایی است که تولید گاز بالایی دارند و مصرفشان کمتر از تولید است، بنابراین لازم بود که سوآپ گازی ایجاد شود. به‌‌‌‌‌‌‌‌‌طور مثال سال گذشته این سوآپ را با ترکمنستان انجام دادیم و امسال نیز دولت سوآپ گازی سه‌‌‌‌‌‌‌‌‌جانبه را پس از بررسی مشکلات به‌وجود آمده در این زمینه، بین ترکمنستان، ایران و جمهوری‌آذربایجان ترتیب‌اثر داد و قطعا در فصل جاری از این قرارداد منتفع خواهیم شد. حسنوند افزود: با توجه به اینکه کشورها می‌توانند از شبکه‌‌‌‌‌‌‌‌‌های انتقال گاز ایران از ترکمنستان به سایر نقاط ازجمله جمهوری‌آذربایجان و ارمنستان استفاده کنند، جمهوری اسلامی ایران یک پل کلیدی و شاهرگ حیاتی این سوآپ گازی است. ایران می‌تواند به‌عنوان یک قدرت منطقه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای در حوزه سوآپ و انتقال گاز عمل کند و با این کار نیز بخشی از نیاز گازی کشور تامین خواهد شد.

رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، خاطرنشان کرد: انتقال گاز از ایران باعث‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ترمیم تعامل آسیب‌‌‌‌‌‌‌‌‌دیده با کشورهای آسیای‌میانه و مستحکم‌شدن روابط آنها با جمهوری‌اسلامی می‌شود. حتی سایر کشورها از این سوآپ گازی بهره‌‌‌‌‌‌‌‌‌مند می‌شوند و این‌‌‌‌‌‌‌‌‌ یک کار ارزشمند است؛ اگرچه تمام نیاز ما را برطرف نمی‌کند و ما نیازمند انعقاد قراردادهای دیگری نیز هستیم. وی درباره اینکه آیا سوآپ گازی سه‌جانبه ایران، ترکمنستان و جمهوری‌آذربایجان ضمانت اجرایی دارد، اظهار کرد: این قرارداد ضمانت اجرایی دارد و یک قرارداد سه‌‌‌‌‌‌‌‌‌جانبه است، با این‌‌‌‌‌‌‌‌‌حال ما به‌دنبال این هستیم که سوآپ گازی با سایر کشورها نیز در دستور کار قرار گیرد، زیرا تمام نیاز کشور با این قرارداد برطرف نخواهد شد.
۶ دی ۱۴۰۰ ۰۹:۱۸
ایسنا |
تعداد بازدید : ۳۹۳