در پی قطع جریان گاز صادراتی ایران به ترکیه، دولت این کشور خواست که عرضه گاز به مصرفکنندگان بزرگ تا ۶۰درصد کاهش یابد. با این حال ایران میگوید، صادرات گاز به ترکیه در پی بروز نشت گاز در ایستگاه بازرگان از دو اتصال عایقی و بر هم خوردن شرایط استاندارد کاری در ایستگاه، کاهش یافته و تا زمان رفع اشکال برای مدتی کوتاه، به حال تعلیق در خواهد آمد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، رویترز مدعی شد توقف ۱۰روزه صادرات گاز ایران بهخاطر مشکلات فنی باعث شده است تا ترکیه به نیروگاههای گازسوز خود دستور دهد ۴۰درصد مصرف گاز را پایین بیاورند. مقامات ترکیه از توزیعکنندگان گاز طبیعی کشور خواستهاند تا عرضه گاز به مصرفکنندگان بزرگ غیر از گاز مورد استفاده برای گرمایش را تا ۶۰درصد پایین بیاورند. البته مدارس و بیمارستانها از این قانون مستثنی هستند. بر اساس این گزارش که به تایید منابع ایرانی نرسیده است، ایران توقف ۱۰ روزه جریان گاز طبیعی به ترکیه را به اطلاع مقامات این کشور رسانده، اما مذاکرات برای ازسرگیری زودتر ارسال گاز به ترکیه در جریان است. ترکیه کاملا به واردات گاز از روسیه، جمهوریآذربایجان و ایران وابسته است. آخرین اطلاعات رسمی نشان میدهند که ایران در ۱۰ماه اول سال گذشته میلادی بهتنهایی ۱۶درصد از نیاز گاز طبیعی ترکیه را تامین کرده است. افزایش جهانی قیمت گاز و کاهش ۴۴درصدی ارزش لیر در برابر دلار آمریکا، قیمت انرژی در این کشور را بهشدت بالا برده است. قیمت برق در ماه جاری میلادی در ترکیه برای مشترکان تجاری پرمصرف ۱۲۵درصد و برای خانوادههای کممصرف ۵۰درصد بالا رفته است. قیمت گاز طبیعی هم ۲۵درصد در مصارف خانگی و ۵۰درصد برای مصارف صنعتی افزایش یافته است. افزایش قیمت گاز در ترکیه برای نیروگاههای برق ۱۵درصد اعلام شده است.
ایران: دلیل قطعی، نشت گاز بوده است
با این حال شرکت ملی گاز ایران اعلام کرده است که در پی بروز نشت گاز در ایستگاه بازرگان از دو اتصال عایقی و بر هم خوردن شرایط استاندارد کاری در ایستگاه، صادرات گاز به ترکیه کاهش یافته است و تا زمان رفع اشکال برای مدتی کوتاه، به حال تعلیق در خواهد آمد. در گزارش شرکت ملی گاز آمده است که به محض وقوع حادثه، ضمن انجام اقدامهای لازم، موضوع بلافاصله به طرف ترکیه اعلام و ضمن هماهنگی سریع، شرایط حضور نمایندگان ترکیه در ایستگاه فراهم شد. بر اساس این گزارش، با وجود شرایط ناایمن کاری از منظر استانداردهای ایمنی و لزوم تعمیر سریع و اضطراری قطعات معیوب، با کنترل شرایط عملیاتی و پایش مستمر نشتیها و کنترل فشار، جریان صادرات گاز برقرار نگاه داشته شد. این در حالی است که با وجود برقرار نگهداشتن جریان صادرات از طرف ایران، به دلیل مشکل فنی در ایستگاه تقویت فشار ترکیه، این کشور در حال حاضر امکان دریافت گاز را ندارد. شرکت ملی گاز ایران آماده ارسال گاز با لحاظ حفظ شرایط ایمن عملیاتی تا زمان تصمیمگیری نهایی در این زمینه خواهد بود.