سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی مطرح کرد:

در ساختار جدید دولت کسی پاسخگوی صنایع پایین دست نیست/شرایط سرمایه گذاری جذاب از سوی امارات برای تولیدکنندگان ایرانی

در ساختار جدید دولت کسی پاسخگوی صنایع پایین دست نیست/شرایط سرمایه گذاری جذاب از سوی امارات برای تولیدکنندگان ایرانی
حسینی گفت: نهادها مجبورند پاسخگو باشند اما با تغییر و تحولات اخیر و تغییرات ساختاری کسی پاسخگو نیست، در ساختار جدید وزارت صمت هیچ چارتی برای صنایع پایین دست نفت و گاز پیش بینی نشده است.

به گزارش خبرنگار سهام انرژی ، سید حمید حسینی، رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی در نشست خبری اتحادیه در خصوص عدم پاسخ گویی نهادهای دولتی و وجود آشفتگی در مدیریت سازمان های مربوط به صنعت پتروشیمی گفت: وضعیت واحدهای پایین دستی نفت در تولید و صادرات به هیچ عنوان مناسب نیست. نهادهای مربوط مانند صمت هم اساسا پاسخگوس مشکلات و چالش های صنایع پتروشیمی نیستند.
وی با اشاره به احتمال به نتیجه رسیدن مذارکات برجام و تاثیر مثبت آن بر صنعت پتروشیمی درباره چالش های صنایع پایین دست نفت اظهار داشت: آنچه بخش خصوصی از دولت انتظار دارد حکمرانی خوب است تا همه منتفع شوند، به این معنا که مشارکت مردم هم در تصمیمات پذیرفته شود و این همان چیزی است که در ماده ۲ قانون بهبود مستمر به سازمان ها و تشکل ها ابلاغ شده است.
وی ادامه داد: مسئله دیگر اینکه نهادها مجبورند پاسخگو باشند اما با تغییر و تحولات اخیر و تغییرات ساختاری کسی پاسخگو نیست، در ساختار جدید وزارت صمت هیچ چارتی برای صنایع پاییین دست نفت و گاز پیش بینی نشده است. مثلا در اتفاقات اخیر آتش سوزی از جمله چرم شهر همه اعضای اتحادیه را نگران کرد، مقدیر زیادی محموله در مخازن وجود دارد اما مشخص نیست چه کسی باید پیگیری کند که تکلیف چیست که طبق دستورالعمل موجود در یک سال گذشته اجازه صادرات داده نشده است و نه ستا مبارزه با قاچاق و نه وزارت صمت هیچ یک پاسخگو نیستند و این اعضا را نگران کرده است چراکه هم جان و اموال در خطر است.
وی در ادامه با اشاره به میزان صادرات محصولات گفت: در ۸ ماه گذشته سال جاری میزان صادرات محصولات پایین دستی نفت ۱۸ میلیارد دلار از مجموع ۳۱میلیارد دلار کل صادرات کشور بوده است.
وی تاکید کرد: امسال  تاکنون ۴ میلیارد دلار صادرات داشتیم و پیش بینی می شود میزان صادرات محصولات پایین دستی در سال آینده به ۴۶ میلیارد دلار رسیده و حدود ۱۲ میلیارد دلار افزایش یابد.
حسینی خاطرنشان کرد: در بین محصولات صادراتی، افزایش صادرات قیر کمتر از ۱۰۰ هزار تن بوده اما ارزش صادرات دو برابر شده و آن هم همانند نفت به دلیل افزایش قیمت جهانی بوده است،  پلیمرها بیشترین حجم صادرات را به میزان ۳ میلیارد و ۷۷۰  میلیون دلار را داشته اند، متانول ۲ میلیارد دلار، اوره یک میلیارد و ۳۲۰  میلیون دلار، آروماتیک کمتر از ۶۵۵ میلیون دلار بوده است. به طور کلی این چهار محصول، محصولات اصلی صادراتی پتروشیمی کشور هستند. گاز بوتان، ال پی جی و گازهای مایع با رقم ۵ میلیون تن در رده بعدی صادرات محصولات پایین دستی در سال جاری بوده اند. هیدروکربن ها و قیر در رده های آخر محصولات صادراتی  هستند.

فرمول قیمت خوراک و سوخت باید تغییر کند
وی در خصوص برنامه مجلس برای تغییر قیمت خوراک و سوخت و مالیات پتروشیمی گفت: دولت برای تامین هزینه های خود در بودجه سال آینده پتروشیمی کشور را با افزایش قیمت خوراک و حذف معافیت مالیاتی و مالیات اضافه پتروشیمی ها را دچار آسیب کردند، داده ها و آمار اما نشان می دهد که در سال گذشته و سال جاری بیشترین صادرات مربوط به فرآورده‌های نفتی و  محصولات پتروشیمی بوده است. بر اساس آمار تنها پتروشیمی هایی که بالاترین مصرف گاز را دارند، حاشیه سودشان ۵۰ درصد بوده، برای پتروشیمی هایی که مصرف گازشان پایین آمده حاشیه سودشان شدید کاهش یافته و برای پتروشیمی های پلیمری تنها ۱۰ درصد  حاشیه سود است، اما دولت و مجلس چون فکر می کنند پتروشیمی ها درآمد نجومی دارند قیمت خوراک و سوخت و مالیات را افزایش داده با این وضعیت هم پتروشیمی ها ضرر می دهند و هم بستری برای  فرار سرمایه ایجاد می کنند.
حسینی در ادامه با اشاره به فشار دولت بر پتروشیمی ها گفت: دولت متوجه نیست که فرمول قبلی تعیین قیمت خوراک یعنی در نظر گرفتن ۴هاب نفتی آمریکا، کانادا، هلند و انگلستان، در حال حاضر جواب گو نیست در حالی که گاز امریکا ۵ سنت در متر مکعب بوده به ویژه اینکه هلند و انگلیس اساسا مصرف کننده گاز هستند مشخص نیست که چرا باید در تعیین قیمت سوخت نقش ایفا کنند. فرمول گذشته که ۸ سنت و بعد ۱۳ سنت شد جواب می داد اکنون گاز مصرف پتروشیمی ها ۷۰ میلیون متر مکعب است  که ۳۸ میلیون متر مکعب سوخت و ۳۲ میلیون متر مکعب خوراک است. پس رقم بیشتر مصرف شان سوخت است، سال گذشته ۳۰ سنت بود  به طوری که در حال حاضر قیمت گاز در اروپا هم از ۳۰ سنتی که ما به ترکیه صادر می کردیم به متر مکعبی یک دلار رسیده است. امسال طبق پیشنهادات فولاد و پتروشیمی قیمت خوراک ۴ برابر شود که روی بورس و سودآوری و آینده سرمایه گذاری این صنعت اثر می گذارد. بنابراین سوخت گران شده و خوراک هم با توجه به تحولات جهانی قیمت گاز افزایش پیدا می کند قیمت برق هم که گران شده و این خود به چالش تبدیل شده است.
وی یادآور شد: دولت در خصوص مالیات و قیمت خوراک بدعهدی کرد یعنی به تولید کنندگان وعده داد که از دادن مالیات بر صادرات معاف هستند اما در بودجه جدید هم مالیات را افزایش داده و هم معافیت مالیاتی قیر، پلی اتیلن، اوره و متانول را برداشته است، با این وضعیت تعطیلی واحدهای پتروشیمی و فرار سرمایه سرنوشت محتوم وقطعی صنعت پتروشیمی است

امارات شرایطی را برای مهاجرت تولیدکنندگان ایرانی فراهم کرده است
حسینی گفت: این روزها علاوه بر مهاجرت متخصصین کادر پزشکی و ... شاهد مهاجرت تولیدکنندگان ایرانی هم هستیم به عنان مثال اماراتی ها زمینه مناسب سرمایه گذاری را برای تولیدکنندگان ایجاد کرده اند که بسیار برای سرمایه گذاران و حتی تولیدکنندگان ایرانی جذاب شده است.
وی ادامه داد: امارات، شهرک صنعتی را با امکانات زمین مجانی، تسهیلات و ...بنا کرده است که این امکانات خاص را در اختیار تولیدکنندگان ایرانی قرار می دهد. این موضوع برای تولیدکنندگان ما کاملا پیشنهاد وسوسه کننده ای است و اگر روال موانع تولید در داخل تداوم یابد شاهد مهاجرت تولیدکنندگان به آن منطقه هم خواهیم بود.
به گفته وی این شهرک صنعتی برای۲۰۰ واحد برنامه ریزی شده است و تاکنون ۹۵ واحد آن اآماده تحویل است.

۶ بهمن ۱۴۰۰ ۱۳:۵۷
سهام انرژی |
تعداد بازدید : ۲۲۵