جان کیلداف از شرکت اگن کپیتال در نیویورک به رویترز گفت: این گمانه‌زنی وجود دارد که روند صعودی قیمت‌ها، بعضی از معافیت از تحریم‌ها را تشویق می‌کند.

صادرات نفت ایران در سال ۲۰۱۶ پس از به اجرا درآمدن توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵، به ۲‌میلیون بشکه در روز افزایش یافت و در سال ۲۰۱۸ به ۸/ ۲‌میلیون بشکه در روز اوج پیدا کرد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور وقت آمریکا در ماه مه سال ۲۰۱۸ به صورت یک‌جانبه از برجام خارج شد و تحریم‌های ضد ایرانی را با هدف صفر کردن فروش نفت بازگرداند. واشینگتن معافیت ۹۰ روزه و ۱۸۰ روزه به بعضی از کشورها و شرکت‌هایی داد که تحت برجام، نفت ایران را خریداری می‌کردند تا مهلت پیدا کنند به مبادلاتشان خاتمه دهند.

 

 

ایران از بازگشت به میز مذاکره برای گفت‌وگو درباره توافق هسته‌ای جدیدی که موردنظر ترامپ بود خودداری کرد و وعده داد با وجود تحریم‌ها، هر میزان که بتواند نفت خواهد فروخت. آمار رسمی از صادرات نفت ایران منتشر نمی‌شود و برآوردهای مختلف بر اساس رهگیری نفتکش‌ها وجود دارد.

چین که بزرگ‌ترین مشتری نفت ایران است، در زمان تحریم‌ها که در سال ۲۰۱۸ از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا علیه ایران به اجرا درآمد، از ایران نفت وارد کرد؛ با این حال به ندرت به خرید نفت خام از ایران اذعان می‌کرد.

طبق گزارش منابع ثانویه، واردات نفت چین از ایران در ژانویه سال ۲۰۲۱ به ۸۰۰‌هزار بشکه در روز و در مارس به یک‌میلیون بشکه در روز رسید اما در آوریل دوباره کاهش یافت. با این حال ماه جاری برای نخستین بار در یک سال گذشته، چین که بزرگ‌ترین واردکننده نفت جهان است، آماری را به صورت عمومی منتشر کرد که نشان داد این کشور در دسامبر سال ۲۰۲۱ مجموعا ۹/ ۱ میلیون بشکه نفت از ایران وارد کرده است.

اطلاعاتی که از سوی گمرک چین منتشر شد، نخستین افشای علنی خرید نفت ایران از سوی چین از دسامبر سال ۲۰۲۰ همزمان با ادامه مذاکرات وین است.

آمریکا جمعه گذشته برخی از معافیت‌ها از تحریم‌ها برای ایران را به منظور فراهم کردن امکان پروژه‌های همکاری هسته‌ای بین‌المللی احیا کرد. یک مقام وزارت خارجه آمریکا گفت: این معافیت برای فراهم کردن امکان مذاکرات فنی درباره احیای توافق ضروری بود اما سیگنال این نیست که آمریکا در آستانه رسیدن به توافق برای احیای برجام است.

راب مالی، نماینده آمریکا برای امور ایران یکشنبه شب به شبکه‌ام اس ان بی‌سی گفت: رئیس‌جمهور بایدن از ما می‌خواهد در وین مذاکره کنیم. این نشانه یا نماد باور ماست که برجام نمرده است و باید احیا شود زیرا به نفع ماست.

بهای نفت برنت ساعت ۱۵:۴۰ به وقت تهران در روز دوشنبه با کاهش ۳۱ سنتی به ۹۶/ ۹۲ دلار بر بشکه رسید. وست تگزاس اینترمدییت هم با قیمت ۵۵/ ۹۱ دلار در هر بشکه معامله شد.