قیمت نفت خام واقعی نیست که اصرار بر افزایش صادرات داشته باشیم

قیمت نفت خام واقعی نیست که اصرار بر افزایش صادرات داشته باشیم
دومین همایش اقتصاد مقاومتی در حوزه انرژی روز پنج‌شنبه 26 بهمن با حضور برخی نمایندگان مجلس و مسوولان وزارت نفت در تهران برگزار شد.
در این مراسم رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی بر کاهش صادرات نفت تاکید کرد و گفت: در بودجه جاری کشور باید درآمد روزانه یک میلیون بشکه نفت را کاهش دهیم.

سید مسعود میرکاظمی اظهار کرد: درآمد کشورهای عضو گروه هفت از وضع مالیات بر انرژی بیشتر از درآمد کشورهای تولیدکننده نفت است.

وی اهمیت جایگاه اول در اوپک را رد کرد و گفت:‌ نیازی نیست که در اوپک جایگاه بالایی داشته باشیم چرا که این مسابقه را کشورهای غربی برای افزایش تولید کشورهای دارای ذخایر نفتی پایه‌ریزی کرده‌اند.

میرکاظمی افزود: با توجه به اینکه قیمت نفت نسبت به سایر کالاها افزایش چندانی نداشته است نیازی به افزایش تولید نفت نیست چرا که نفت ثروت آیندگان است.

به گفته او توسعه میدان‌های مشترک ضروریست اما وابسته کردن اقتصاد به حوزه نفت ضرورتی ندارد.

رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی یکی از راهکارها برای دنبال کردن اقتصاد مقاومتی را حضور مردم عنوان کرد و توضیح داد: دشمن به دنبال این است که به رشد اقتصادی کشور لطمه وارد کند که در نتیجه آن بیکاری و تورم افزایش و در مقابل رفاه و درآمد کاهش می‌یابد تا بستر لازم برای استعمار فراهم شود. این درحالی است که باید شرایطی را فراهم کنیم که مردم بتوانند به راحتی کسب و کار کنند.

وی با تاکید بر خصوصی‌سازی صحیح در اقتصاد مقاومتی گفت: پسر حاجی بودن یعنی خرج اضافه کردن؛ به همین دلیل مدیریت مصرف نه تنها در حوزه مردم بلکه در حوزه دولت هم باید کنترل شود.

میرکاظمی خصوصی‌سازی صورت گرفته در کشور را خصولتی نامید و بر حضور مردم تاکید کرد و گفت:‌ خصوصی‌سازی در حالی در کشور انجام می‌شود که مدیریت آن همچنان دولتی است و نمونه آن بانک‌های کشور است؛ به طوری که در حال حاضر بانک‌ها نمی‌توانند به صورت رقابتی فعالیت کنند.

وی با اعلام این که متوسط مصرف انرژی در کشور چهار برابر استاندارد جهانی است گفت:‌این رقم در مقایسه با کشور ژاپن 14 برابر است.

رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی مصرف نفت و گاز در کشور را معادل پنج میلیون بشکه در روز اعلام کرد و گفت: یک میلیون و 800 هزار بشکه نفت خام خوراک پالایشگاه‌های کشور می‌شود. در کنار آن معادل سه میلیون بشکه گاز نیز روزانه در بخش‌های خانگی، تجاری و صنایع به مصرف می‌رسد که این برای یک جمعیت 70 میلیونی بسیار زیاد است و به معنی هدر دادن انرژی است.

وزیر سابق نفت حجم یارانه‌ انرژی در کشور را 80 هزار میلیارد تومان عنوان و اظهار کرد: از این رقم 40 درصد مربوط به بخش خانگی و 60 درصد مربوط به بنگاه‌ها است.

وی ادامه داد:‌ در حالی که در ایران نسبت به سایر کشورها تنها یک پنجم یا یک هفتم مالیات گرفته می‌شود و دستمزد بسیار پایین است باز هم نمی‌توانیم با تولیدکنندگان سایر کشورها رقابت کرده و کالایی را به قیمت پایین عرضه کنیم.

میرکاظمی با تایید این موضوع که وابستگی کشور به درآمدهای نفتی هر سال افزایش می‌یابد، گفت: افزایش وابستگی به این نوع درآمدها در حالی است که احکامی مبنی بر کاهش وابستگی بودجه وجود دارد اما تاکنون این احکام نه تنها در دولت نهم و دهم بلکه در سایر دولت‌ها نیز رعایت نشده است. ضمن آن که هزینه اداره کشور نیز افزایش یافته است.

به گفته وی، بودجه جاری کشور در سال 86 معادل 40 هزار میلیارد تومان بود که این رقم در سال 90 به 82 هزار میلیارد تومان و در سال 91 به 101 هزار میلیارد تومان رسید.

رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی یادآور شد: حجم درآمدهای نفتی در تعیین بودجه بسیار قابل توجه است؛ به طوری که مالیات تنها کمتر از یک سوم از بودجه را تامین می‌کند.

میرکاظمی با اشاره به افزایش نقش درآمدهای نفتی در اقتصاد گفت:‌ ریشه‌های تورم را می‌توان در این موضوع جست و جو کرد چراکه بانک مرکزی مجبور است برای تبدیل کردن دلار به ریال علیرغم نیاز بازار اسکناس چاپ کند. از سوی دیگر این موضوع موجب می‌شود که به صنعت نفت کشور برای افزایش تولید نفت فشار وارد شود.

به گفته وی حتی اگر تحریم نبود و هر بشکه نفت 70 تا 80 دلار فروخته می‌شد با تولید چهار میلیون بشکه در روز باز هم دچار کسری بودجه می‌شدیم.

رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: هدفمندی‌ یارانه‌ها زمانی موثر است که سایر بخش‌های اقتصادی مانند مالیات، گمرک و بانک نیز اصلاح شود آن وقت است که می‌توان توقع داشت تورم یک رقمی شود. شاید در ابتدا فشاری بر اقتصاد وارد شود اما در نهایت این موضوع باعث افزایش نرخ اشتغال و سایر نرخ‌های اقتصادی خواهد شد.

وی خاطر نشان کرد: هدفمندی‌ یارانه‌ها به این معنی نیست که قیمت حامل‌های انرژی را افزایش دهیم و پول حاصل از آن را بین مردم تقسیم کنیم.

 

باید کاهش صادرات نفت برای تاثیر در بازار رسما اعلام شود

 

رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی همچنین در حاشیه این مراسم با تاکید بر این‌که باید کاهش صادرات و تولید نفت خام کشور جهت تاثیرگذاری در بازارهای بین المللی به صورت رسمی اعلام شود در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا مبنی بر این‌که آیا طرح کاهش تولید نفت کشور در بودجه سال 92 لحاظ می شود یا نه؟ گفت: در حال حاضر قیمت نفت خام واقعی نیست که ما اصرار بر افزایش صادرات داشته باشیم.

وی توضیح داد: با ادامه روند پیش رو دائما وابستگی کشور به درآمدهای نفتی بیشتر می‌شود، این درحالی است که باید در جایی این وابستگی‌ها توقف یابد؛ این نگرانی در مجلس وجود دارد که اگر همین روند ادامه یابد کاهش وابستگی‌ها به درآمدهای نفتی بسیار سخت می‌شود.

او افزود: ضمن این‌که اگر قرار باشد به خاطر تحریم صادرات کاهش یابد باید این موضوع بیان شود تا تاثیر خود را بر بازارهای بین المللی بگذارد، همچنین این موضوع موجب کاهش وابستگی‌های کشور به درآمدهای نفتی خواهد شد.

به گفته رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، در صورت اعمال طرح کاهش تولید و صادرات نفت خام کشور در یک بازه زمانی نه چندان بلند بلکه کوتاه وابستگی کشور به درآمدهای نفتی کاهش خواهد یافت.

میرکاظمی در مورد علت تصویب طرح کاهش صادرات و تولید نفت خام کشور گفت: کشورهای صادرکننده نفت تاکنون نتوانسته‌اند از طریق صادرات نفت خام سطح درآمد ارزی خود را بالا ببرند، به طوری که متوسط درآمد کشورهای صادرکننده نفت نسبت به کشورهای اروپایی دارای اختلاف بسیار زیاد است، هر چقدر قیمت نفت بالا می‌رود این فاصله هم بیشتر می‌شود.

وزیر سابق نفت گفت: در واقع نفت نمی‌تواند برای مردم یک کشور رفاه بیاورد، هر چقدر وابستگی به درآمدهای نفتی بالا می رود شاخص های اقتصادی کاهش می‌یابد، به طوری که شاهدیم نرخ اشتغال و بهره وری کاهش یافته و تورم افزایش.

وی با تاکید بر اینکه تولید نفت بالا در شرایط کنونی امتیاز محسوب نمی‌شود، گفت: شاهد این موضوع، کشورهای حوزه خلیج فارس است که درآمدهای نفتی خود را در حباب‌های اقتصادی غرب و بانک‌های آن‌ها سرمایه‌گذاری کرده‌اند، اما نتیجه آن چیزی جز ضرر نبود، به طوری که برخی از این کشورها هزینه‌ای را می‌پردازند تا درآمدهای نفتی‌شان توسط کشورهای اروپایی نگهداری شود، برخی هم مجبور به پرداخت خسارت شدند، خسارتی که ریشه آن در اقتصاد غرب است.

میرکاظمی ادامه داد: برخی از کشورهای حوزه خلیج فارش اجازه تبدیل دارایی خود به ارزی جز دلار را نداشتند و در مقابل کاهش ارزش دلار قسمتی از سرمایه‌های آن‌ها از بین رفت.

رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با طرح این سوال که آیا مسابقه دادن برای افزایش تولید نفت در این شرایط منطقی است، تاکید کرد: قطعا افزایش تولید در این شرایط دلیلی ندارد، چرا که قیمت نفت بر خلاف سایر کالاها افزایش چندانی نداشته است به طوری که اگر یک اونس طلا در سال 1970 میلادی 35 دلار بود اکنون این رقم به 1600 تا 1700 دلار رسیده است این درحالی است که قیمت نفت در همین سال 40 دلار بود ولی اکنون این قیمت تنها به 110 دلار رسیده است که این نشان می‌دهد که قدرت خریدمان بسیار کم شده است.

وی با اعلام این که در حال حاضر قیمت نفت واقعی نیست، گفت: طبق محاسبه صورت گرفته در سال 2011 میلادی (زمانی که ایران ریاست بر اوپک را بر عهده داشت) قدرت خرید ما 11.2 دلار در هر بشکه نفت نسبت به سال 1970 بود.

 

ایجاد درآمد 9 میلیاردی با صرفه‌جویی در مصرف انرژی

 

معاون وزیر نفت نیز از راه‌اندازی اولین توربین ساخت ملی خبر داد و گفت:‌ با 20 درصد صرفه‌جویی در مصرف انرژی می‌توان 9 میلیارد دلار در سال درآمدزایی ایجاد کرد.

محسن خجسته‌مهر - معاون وزیر نفت در برنامه‌ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری با اعلام این‌که 200 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری باید در بخش بالادستی صنعت نفت صورت گیرد، گفت: اگر موفق به انجام چنین سرمایه‌گذاری شویم، بهره‌وری 14 درصدی برای این سرمایه‌گذاری متصور است.

وی با بیان این‌که یکی از اصول اقتصاد مقاومتی هدایت منابع مالی به صورت بهینه در بخش‌های مورد نیاز است، مدیریت مصرف انرژی را یکی دیگر از راهکارهای رسیدن به اقتصاد مقاومتی عنوان کرد و افزود:‌ در حال حاضر مصرف انرژی در ایران 50 برابر نرم جهانی است.

خجسته‌مهر، پتانسیل صرفه‌جویی در مصرف انرژی پالایشگاه‌ها و واحدهای پتروشیمی را 20 میلیون بشکه در سال اعلام کرد و گفت: می‌توانیم به جای فرآورده‌های نفتی گاز را به عنوان سوخت صنایع تحویل دهیم تا این‌گونه فرآورده‌های نفتی مازاد خود را صادر کنیم که در نتیجه درآمد بیشتری نصیب کشور می‌شود.

به گفته معاون وزیر نفت فقط با 20 درصد صرفه‌جویی در مصرف انرژی می‌توان 9 میلیارد دلار در سال درآمد ایجاد کرد.

وی از پایان ساخت اولین توربین ملی در کشور خبر داد و گفت: این توربین ملی به زودی در صنعت نفت مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد.

خجسته مهر با اعلام این که در حال حاضر 1.5 میلیون نوع کالا در صنعت نفت به کار می‌رود، افزود: از این تعداد 400 هزار قلم کالا پرمصرف محسوب می‌شوند.

به گفته معاون وزیر نفت از سال 84 تا سال گذشته 600 هزار قلم کالای مورد نیاز صنعت نفت از صنعتگران داخل و 234 هزار قلم کالا از خارج تامین شده است.

۲۸ بهمن ۱۳۹۱ ۲۱:۴۱
ایسنا |
تعداد بازدید : ۱,۵۲۱