طولانی شدن جنگ روسیه و اوکراین چه تبعاتی دارد؟

طولانی شدن جنگ روسیه و اوکراین چه تبعاتی دارد؟
یک استاد ژئوپلیتیک دانشگاه با تشریح نتایج طولانی شدن جنگ روسیه و اوکراین و تبعات آن برای جامعه جهانی تاکید کرد: در صورتی که اوضاع به حالت عادی برنگردد شاهد تغییرات جدید ژئوپلیتیکی به ویژه در قاره آسیا خواهیم بود.

کیومرث یزدان پناه در گفت‌وگو با ایسنا در تحلیلی درباره هشدار ناتو نسبت به طولانی شدن جنگ روسیه و اوکراین گفت: جنگ روسیه و اوکراین با تمام جوانبی که دارد تا پایان سال خاتمه پیدا می کند ، دلایل مختلفی هم دارد و پیش بینی از فرجام این جنگ این است که روسیه به اهدافش در شرق اوکراین دست پیدا می کند اما به منزله پیروزی و تحقق اهداف بلند مدت روسیه تلقی نخواهد شد. 

وی تصریح کرد: به نظر می رسد در این شرایط کشورهای مولداوی، لیتوانی و لتونی و ... از این جنگ آسیب نمی‌بینند و یکی از دلایلش سیاست‌های بی طرفانه آن ها است، البته ممکن است کشوری مانند فنلاند به دلیل اشتباه استراتژیک رهبرانش دچار تحولاتی شود، چرا باید کشوری مانند فنلاند که یک کشور آرام، توسعه یافته و دارای بالاترین شاخص های زندگی است به این مساله ورود کند؟  

این استاد دانشگاه همچنین بیان کرد: مساله دیگر این که باید واقع‌بین باشیم، پیامدها و چرایی این جنگ به تحولات نواحی شمالی هارتلند و خاتمه نهایی استراتژی های جنگ سرد بر می گردد، اما جنگ روسیه علیه اوکراین خط بطلانی بر استراتژی های جنگ سرد بود و بزرگ ترین دغدغه غرب این است که به سمت استراتژی جدید حرکت می کند، دامنه این تحولات، نواحی مرکزی و جنوبی هارتلند را تا ۲۰۲۵ تحت تاثیر خودش قرار می دهد. 

یزدان‌پناه ادامه داد: جنگ روسیه و اوکراین نشان داد در تحولات پیش رو روسیه در  خط مقدم تحولات جهانی قرار گرفته است، اما آن چه مسلم است جنگ در اوکراین قابل پیش بینی است و تا پایان سال ادامه خواهد داشت و ممکن است خاتمه یابد، اما بعد از اتمام جنگ بحران‌های ناشی از پیامدهای جنگ بخشی از جهان را در بر می‌گیرد. 

این عضو هیات علمی دانشگاه تهران افزود: تبعات این جنگ در حوزه‌های اقتصادی و کشاورزی اثرگذار خواهد بود و استمرار این روند همچنان شرایط سخت تری را برای جامعه جهانی ایجاد می کند که از شهریور ماه شاهد آثار سوء این جنگ خواهیم بود. 

وی درباره تاثیر جنگ روسیه و اوکراین در حوزه انرژی اظهار داشت: یکی از اثرات جنگ روسیه و اوکراین بر مساله انرژی و توزیع انرژی آن هم در بخش قابل توجهی از دنیای صنعتی به ویژه اروپا است که به طور مستقیم از روسیه نفت و گاز وارد می کردند، در واقع تحریم نفتی روسیه اگر بگوییم یک سویه به نفع اروپا است، باطل می باشد، تحریم نفت و گاز روسیه توسط اروپا منجر به تعیین تکلیف جنگ می شود گرچه این مساله بازی دو سر باخت است  و تبعاتش برای روسیه بیشتر است زیرا اروپا با افزایش مقدار هزینه قدرت جایگزینی از طریق کشورهای حوزه خلیج فارس دارد. 

یزدان پناه خاطرنشان کرد: اگر ایران بتواند حواسش را جمع کند و چشمش را به وقایع جهانی درست باز کند، بهترین فرصت برای بی اثر کردن بخشی از تحریم ها و گشودن دروازه های انرژی در اروپا است، این مساله نیز به نوع نگرش ما در تحولات  جهانی بر می گردد، در عین حال اعتقادم این است فرصت مناسبی فراهم شده تا  ایران بتواند فضا را تغییر دهد.  بنده در زمان ترامپ هم بر این عقیده بودم باید از فرصت استفاده کرده و معضلات را حل و فصل کنیم . اکنون جنگ روسیه و اوکراین نیز فرصت استثنایی برای ایران است تا با حسن نیت و تغییر رویه ها شرایط را تغییر دهد .

وی معتقد است: البته دغدغه ایران به واکنش روسیه قابل فهم است اما نباید منافع ملی و سرنوشت کشور را قربانی نگاه های روسیه کنیم، این اتفاق فرصتی را پیش روی ایران قرار می دهد، البته تحریم که بازی دو سر باخت است و هدف قرار دادن نفت و گاز روسیه توسط  اروپا می تواند روسیه را در تنگنای اقتصادی قرار دهد.

این استاد ژئوپلتیک دانشگاه همچنین بیان کرد: نباید این فرصت را به عربستان ، عراق و یا دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس دهیم باید خودمان از این فرصت استفاده کنیم کشورهای عربی نیازی ندارند چون تحریم نیستند. 

وی ابراز عقیده کرد: وقوع جنگ در اوکراین خیلی از برنامه ریزی های جهانی را بر هم زد، بسیاری از روندهای سیاسی جهانی را یا متوقف کرد یا تحت الشعاع قرار داد،  قدرت‌های جهانی نشان دادند که از عملکرد خشن ابایی ندارند و می توانند رفتارهایی را در راستای گریز هسته ای و تهدید هسته ای انجام دهند که این مساله می تواند خطرات جدی جهانی برای جامعه جهانی داشته باشد،  در واقع این جنگ هشداری بود برای آینده نزدیک جهانی که اگر اوضاع به حالت عادی باز نگردد دستخوش تغییرات جدید ژئوپلیتیکی در قاره آسیا خواهیم بود. 

۳۰ خرداد ۱۴۰۱ ۰۹:۴۶
تعداد بازدید : ۱۴۹