همزمان با برنامه وزارت نفت برای افزایش ظرفیت تولید گوگرد و آغاز ساخت اولین پارک گوگرد به منظور تولید 7 محصول جدید گازی، از ابتدای سالجاری بیش از 400 هزار تن گوگرد به کشورهای هند، چین و پاکستان صادر شده است.
جداسازی گوگرد از ترکیب فرآورده های نفتی و گاز یکی از سیاست های وزارت نفت بوده و بر این اساس ظرفیت تولید این محصول گازی در پالایشگاه ها در حال افزایش است.
بر این اساس با بهره برداری از طرح توسعه، بهینه سازی و نوسازی پالایشگاه های موجود نفت ظرفیت تولید گوگرد با افزایشی حدود 4 برابری به افزایش می یابد.
از سوی دیگر با افزایش تولید بنزین و گازوئیل با استاندارد یورو 4 و 5 اتحادیه اروپا، گوگرد این فرآوردههای نفتی جداسازی و به جای سوختن به عنوان یک محصول به بازارهای داخلی و خارجی عرضه می شود.
مطابق با برنامه زمان بندی پیش بینی می شود ظرفیت تولید گوگرد در پالایشگاههای نفت کشور به بیش از یکهزار و 200 تن در روز افزایش یابد به طوریکه با اجرای طرحهای بهینه سازی و بنزینسازی در پالایشگاههای لاوان، آبادان و امام خمینی (ره) شازند تا پایان امسال، میزان بازیافت گوگرد از فرآوردههای نفتی به 1200 تن می رسد.
این در حالی است که تا پیش از از اجرای طرحهای بهینهسازی و بنزین سازی در پالایشگاههای نفت میزان تولید گوگرد حدود 280 تن در روز بوده است.
در همین حال با بهره برداری رسمی از طرح بهبود کیفیت فرآوردهها در پالایشگاه نفت تهران میزان گوگرد تولیدی در پالایشگاههای نفت کشور به 500 تن رسیده است از این میزان 130 تن در پالایشگاه بندرعباس، 32 تن در تبریز، 86 تن در اصفهان و 10 تن نیز در پالایشگاه شیراز تولید می شود.
در شرایط فعلی60 تن گوگرد در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند و 40 تن در پالایشگاه آبادان تولید می شود که با بهره برداری از طرحهای بهبود کیفیت در این پالایشگاه ها این رقم به ترتیب به 711 و 80 تن افزایش می یابد.
طرح توسعه و بهینه سازی پالایشگاه لاوان از دیگر طرحهایی است که با اجرای آن تا پایان امسال 30 تن گوگرد از فرآورده های نفتی استحصال خواهد شد.
تولید 7 محصول جدید گازی در ایران
همزمان با افزایش تولید گوگرد، نخستین پارک گوگرد ایران در حاشیه پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد در شمالشرق ایران ساخته خواهد شد.
در حال حاضر مطالعات تکمیلی ساخت این پارک گوگرد در شرکت ملی صنایع پتروشیمی آغاز شده است و پیش بینی می شود با تکمیل مطالعات امکان راهاندازی هفت خط تولید انواع محصولات گوگردی فراهم شود.
قرار است خوراک مورد نیاز این پارک گوگرد توسط پالایشگاه گاز هاشمی نژاد تامین شود ضمن آنکه مطالعاتی برای ساخت یک واحد اوره و آمونیاک هم در حاشیه بزرگترین پالایشگاه گاز شمالشرق ایران در دستور کار قرار دارد.
مطالعات مقدماتی اولیه در شرکت ملی صنایع پتروشیمی نشان می دهد در این پارک گوگرد امکان راه اندازی خطوطی به منظور تولید و استحصال پوشش گوگردی، گوگرد بنتونیتی، اسید سولفوریک، اسید فسفریک، سولفات فسفات تریپل، دی آمونیوم فسفات، سدیم تری پلی فسفات وجود دارد.
هند، پاکستان و چین مشتریان گوگرد ایران
به گزارش مهر، از ابتدای سالجاری تاکنون بیش از 600 هزار تن گوگرد در پالایشگاه گاز هاشمی نژاد تولید شده که حدود 400 هزار تن آن به بازارهای بینالمللی صادر شده است.
از این رو روزانه حدود 2000 تن گوگرد تولیدی پالایشگاه گاز خانگیران توسط کامیون و 30 واگن ریلی به بندرعباس منتقل و از اسکلههای شهید باهنر و رجایی به کشورهای آسیایی صادر می شود.
در حال حاضر 75 درصد گوگرد تولیدی پالایشگاه خانگیران به کشورهای چین، هند و پاکستان صادر و 25 درصد به مصرف صنایع داخلی می رسد.