در ملاقات رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با سفرای کشورهای آفریقایی در ایران، زمینههای لازم جهت ارتقای روابط اقتصادی و بررسی مشکلات از منظر بخشهای خصوصی ایران و کشورهای آفریقایی، مورد بحث و تبادلنظر قرار گرفت.
به گزارش روابط عمومی اتاق ایران، سفرای کشورهای آفریقایی حاضر در جلسه، عدم آگاهی و شناخت از ظرفیتها و پتانسیلهای این قاره از سوی تجار و جامعه ایران را عامل مبادلات اندک ایران با این کشورها دانستند. به اعتقاد آنها رسانههای ایرانی باید برای اصلاح تصور ایرانیان از کشورهای آفریقایی برنامهریزی کنند.
از سوی دیگر سفرای کشورهای آفریقایی، حمایت و پشتیبانی دولت از بخش خصوصی را برای ارتقای روابط اقتصادی، امری مهم و ضروری معرفی کردند؛ چرا که حمایتهای دولتی، تشویقی است برای گسترش فعالیتهای تجاری.
براساس این گزارش، برگزاری نمایشگاههای تخصصی، بهمنظور معرفی دستآوردها و ظرفیتهای کشورها بسیار اهمیت دارد. بنابراین ایران و کشورهای آفریقایی میتوانند با برپایی نمایشگاهها در کشورهای هدف، به مقصود نهایی خود که ارتقای سطح روابط اقتصادی است، نزدیک شوند.
عدم همآهنگی بین دستگاهها و هیأتهای اعزامی به کشورهای آفریقایی از سوی ایران و مشخص نبودن اولویتهای تجاری ایران، عواملی هستند که از سوی سفیران حاضر در این جلسه مورد تأکید قرار گرفت. آنها همچنین اعتماد، ضمانت و شفافیت در فعالیتهای تجاری بازرگانان ایرانی را خواستار شدند.
در این جلسه همچنین بر حل مشکلات مربوط به دریافت روادید تأکید شد.
به اعتقاد آنها شناسایی نیازهای هر دو طرف برای صادرات و واردات، استفاده از تجربیات بازرگانانی که در گذشته این مسیر را در کشورهای آفریقایی و ایران گذراندهاند، و برخوردهای متفاوت با هر کشور براساس توانمندیها و ظرفیتهای آن و ارزان شدن خطوط اعتباری که برای صادرات از سوی ایران در اختیار بازرگانان آفریقایی قرار میگیرد، از جمله مواردی است که باید توسط مسؤولان ایرانی مورد توجه قرار گیرد.
در ادامه «محمد نهاوندیان»، رئیس پارلمان بخش خصوصی ایران، این جلسه را آغاز یک فرآیند تازه برشمرد و اظهار امیدواری کرد: «در این نشست به دنبال بیان مشکلات و پیشنهادات موردی به منظور ارتقای سطح روابط اقتصادی با کشورهای آفریقایی هستیم. زمان عمل فرا رسیده و این مهم باید توسط بخش خصوصی برنامهریزی، سازماندهی و اجرایی شود.»
وی تأکید کرد: «نوع ارتباط ایران با کشورهای آفریقایی نسبت به سایر کشورهای دنیا متفاوت است؛ ایران قصد دارد در توسعه آفریقا شریک باشد و فقط به دنبال کسب منفعت فوری اقتصادی و فروش کالاهای خود در این بازار نیست.»
رئیس اتاق ایران در ادامه، به همایش و نمایشگاه همکاریهای اقتصادی و صنعتی ایران و مصر که 1 و 2 اسفند ماه در هتل المپیک برگزار شد، اشاره و تصریح کرد: «این حرکت در جهت شناساندن توانمندیهای ایران به فعالان اقتصادی مصر بسیار تأثیرگذار بود. امیدواریم بتوانیم چنین حرکتی را در کشور مصر انجام دهیم و در مقابل کشور مصر نیز نمایشگاهی از ظرفیتهای خود در کشور ایران برپا کند.»
وی یادآور شد: «سطح کم روابط ایران و آفریقا در طول 30 سال گذشته، قابل توجیه نیست. زمینههای همکاری و رشد روابط اقتصادی بین ایران و آفریقا بسیار زیاد است.»
نهاوندیان برگزاری روز اقتصاد هر کشور در ایران که از مدتها در اتاق ایران قبل آغاز شده است را راهحلی برای آشنایی تجار ایرانی با هر یک از کشورهای آفریقایی دانست و برگزاری آن در شرایط کنونی اقتصادی را مورد تأکید قرار داد.
رئیس اتاق ایران، تأسیس اتاق مشترک بین ایران و کشور متقاضی را راهکار دیگری برای توسعه سطح روابط بین کشورها برشمرد.
رئیس اتاق ایران همکاری در زمینه خدمات فنی و مهندسی بین ایران و کشورهای آفریقایی را مور تأکید قرار داد و گفت: «میتوانیم برای موضوع انرژی و صنعت احداث، یک کارگروه متشکل از نمایندگان سفارتخانههای کشورهای آفریقایی و اتاق ایران تشکیل دهیم تا از این طریق، روند کار به شکل تخصصی دنبال شود.»
نهاوندیان در پایان پیشنهاد ایجاد کنسرسیوم ایران و آفریقا را مطرح کرد. به اعتقاد وی میتوان در ابتدای کار، کنسرسیومی بهمنظور رفع موانع و هموارسازی مسیر توسعه تشکیل داد و پس از روی غلتک افتادن امور، آن را به بنگاههای فعال واگذار کرد.
سپس «سیدمهدی میرابوطالبی»، معاون امور بینالملل اتاق ایران، فهرستی از مشکلات و پیشنهادات ایران درباره توسعه روابط ایران و کشورهای آفریقایی را مطرح کرد.
عدم وجود روابط بانکی، مشکلات مربوط به دریافت روادید، گران بودن اعتبارهای تخصیصی به تجار، عدم ثبات و امنیت در سرمایهگذاری و مشکلات مربوط به بیمه، از جمله مواردی بودند که مورد توجه قرار گرفتند.
وی همچنین پیشنهاداتی را در این رابطه ارائه داد. معرفی بانکهای خصوصی آماده همکاری از سوی هر یک از کشورهای آفریقایی، معرفی شرکتهای حملونقل هوایی و دریایی برای مشارکت با شرکتهای ایرانی، امضای موافقتنامه بین بانکی برای تسهیل در اعتبارنامهها، فراهم ساختن زمینه انتقال حفظ پایانی تولیدات ایران به کشورهای آفریقایی و برخورداری از برخی معافیتهای موجود در این کشورها، تسهیل و یا حذف روادید با موافقت طرفین، اعطای تسهیلات اعتباری ارزان قیمت، توسعه همکاریهای تهاتری و همکاریهای چندجانبه، پیشنهاداتی بودند که از سوی اتاق ایران برای توسعه روابط ایران و کشورهای آفریقایی مطرح شد.
تهیهکننده: سارا ترابی
عکس: بهاره تقی آبادی