روند نزولی قیمت دلار که از هفته پیش شدت گرفته دیروز هم ادامه یافت و قیمت هر دلار آمریکا در بازار آزاد با 850تومان کاهش در آستانه سقوط به کانال 27هزار تومان قرار گرفت.
به گزارش همشهری، انتشار خبرهای تازه از روند مذاکرات هستهای که احتمال انجام یک توافق را زیاد کرده بهطور محسوسی بر بازار ارز تأثیر گذاشته و به سقوط قیمت ارز منجر شده است. مشاهدات میدانی نشان میدهد از هفته قبل حجم عرضه ارزهای خانگی در صرافیها افزایش یافته است؛ این موضوعی است که دبیرکل کانون صرافان کشور نیز آن را تأیید میکند و میگوید: در حال حاضر عرضه ارز بر تقاضا پیشی گرفته و مردم بیشتر فروشنده هستند که این روند به کاهش قیمت ارز منجر شده است.
بهگفته کامران سلطانیزاده خبرهای مثبت برجامی و سیاستهای بانک مرکزی، به افزایش عرضه ارزهای خانگی در بازار منجر شده است. این روند که از هفته قبل آغاز شده موجب شد تا سهشنبه هفته قبل بعد از 95روز مقاومت دلار برای نزول به زیر 30هزار تومان شکسته شود و قیمت هر دلار آمریکا بعد از ماهها به کانال 29هزار تومان بازگردد. دیروز نیز قیمت هر دلار آمریکا با یک افت سنگین دستکم 850تومان کاهش یافت و به 29هزارو 50تومان رسید.
دیروز همچنین در بازار توافقی ارز نیز اگرچه معاملات با قیمت 28هزارو 900تومان در ابتدای صبح آغاز شد، اما قیمتها در نهایت با یک افت سنگین به 27هزارو 740تومان رسید. قیمت هر سکه طرح جدید نیز دیروز با یک افت کمسابقه معادل 650هزار تومان به 13میلیون و 50هزار تومان رسید و بهنظر میرسد درصورت تداوم این نزول در روزهای آینده، وارد کانال 12میلیون تومان شود.
آینده ارز
با این روند نزولی انتظار میرود درصورت تعیینتکلیف مذاکرات هستهای، قیمت دلار حتی با افت بیشتری نیز مواجه شود. تحلیلگران هماکنون از برآورد قیمت دلار درصورت وقوع توافق خودداری میکنند، اما برخی تحلیلهای تکنیکی نشان میدهد احتمال نزول قیمت دلار درصورت انجام توافق هستهای تا محدوده 25هزار تومان هم وجود دارد.
برخی خبرهای غیررسمی نیز حاکی است دولت بخش عمده تجارت خارجی را از طریق سایر ارزها به غیر از دلار انجام میدهد و این موضوع توان بانک مرکزی را برای تامین ارزهای خرد در بازار آزاد بیشتر کرده است. به موازات این رویداد، تازهترین گزارش شرکتهای رصدکننده و تحلیلگر بازار جهانی انرژی نیز نشان میدهد صادرات نفت ایران در ماههای ژوئن و ژوئیه افزایش پیدا کرده است و ایران در ماه جاری میلادی نیز با ارائه تخفیفهای بیشتر به خریدار اصلی نفت خود، یعنی چین، میتواند میزان صادرات خود را باز هم بالاتر ببرد. تحلیلگران بینالمللی تخمین میزنند صادرات نفت خام ایران در ماه ژوئیه با ۱۱۰هزار بشکه افزایش در روز نسبتبه ژوئن به ۸۱۰هزار بشکه در روز رسیده است.
ازسوی دیگر، صادرات فرآوردههای نفتی ایران نیز در ماههای گذشته رو به افزایش بوده و شرکت مشاور افجیای تخمین میزند که صادرات ایران در ماه ژوئن به حدود ۷۹۰هزار بشکه در روز رسیده است. این شرکت پیشبینی میکند میزان محمولههای صادراتی فرآوردههای نفتی ایران که بیش از نیمی از آن، گاز مایع و نفت کوره است، تا 3ماهه چهارم امسال به نزدیک یکمیلیون بشکه در روز برسد. برآورد میشود افزایش فروش نفت و فرآوردههای نفتی در ماههای آینده به موازات برجام بازار ارز را تحتتأثیر قرار دهد و منجر به کاهش قیمت ارز در بازارهای رسمی و غیررسمی شود.