تا قبل از این تولیدکنندگان میگفتند و تاثیرش را در قیمت کالاها میدیدیم، حال هم بانک مرکزی مهر تایید روی تمام گفتهها و شواهد میگذارد. بار دیگر شاخص بهای تولید رشد کرد تا در روزهایی که تولیدکنندگان گیج و مبهوت نوسان نرخ ارز هستند، بار بزرگ دیگری بر دوش تولید وارد شود و نگرانیها از آینده تولید را رقم بزند. شاخص بهای تولیدکننده ۳۳ درصد افزایش یافت و این آمار مربوط به مهرماه امسال است؛ ۴ ماهه بعد از آن جای خود را دارد.
براساس آخرین گزارش بانک مرکزی، همانجایی که آمارهای اقتصادی از دل آن بیرون میآید، شاخص بهای تولیدکننده در مهرماه امسال به ۴/۳۷۹ رسید که نسبت به ماه قبل، ۲/۸ درصد بالاتر رفت و بیشتر از ۷/۲ درصد افزایش در شهریور ماه بود. این شاخص نسبت به ماه مشابه سال گذشته نیز برابر ۱/۳۳ درصد افزایش داشته است. در همین حال، شاخص بهای تولیدکننده در هفت ماهه نخست سال جاری حدود ۳/۲۲ درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل با رشد همراه بود و البته در ۱۲ ماهه منتهی به مهرماه ۹۱ نسبت به ۱۲ ماهه منتهی به مهر ۹۰ معادل ۴/۲۴ درصد افزایش نشان میدهد.
بانک مرکزی در آخرین گزارش خود از وضعیت تولید اعلام کرده است: شاخص بهای گروه اختصاصی کشاورزی، شکار، جنگلداری و ماهیگیری برابر ۶/۴ درصد نسبت به ماه قبل بالا رفت که بیشتر ناشی از افزایش شاخص بهای اقلام و گروههایی مانند برنج، حبوبات و میوهها است؛ به طوری که انواع برنج به میزان ۴/۱ درصد تا ۳/۲۴ درصد، نباتات علوفهیی ۶/۳ درصد، حبوب ۱/۱۲ درصد، میوههای نیمهگرمسیری ۲/۱۳ درصد، خشک (آجیلی) ۶/۲۹ درصد و ۲/۱۸ درصد دانهریز با افزایش هزینهها روبهرو بوده است.
در عین حال، در گروه مواد پروتئینی، هزینه تولید گوسفند و بره ۱/۴ درصد، شیر ۴/۶ درصد، تخممرغ ۳/۸ درصد و ماهیگیری ۳/۱۳ درصد افزایش یافته است. در ضمن در این گروه شاخص بهای اقلام و گروههایی همچون سویا معادل ۱/۹ درصد، کاشت سبزیها و محصولات باغبانی ۹/۵ درصد، میوههای دانهدار ۴/۹ درصد، میوههای هستهدار ۳ درصد و مرغ ۵/۶ درصد کاهش یافت.
شاخص بهای گروه کشاورزی برابر ۹/۴۲ درصد از عدد شاخص ماه مشابه سال گذشته بالاتر بوده است.
افزایش ۳۴ درصدی هزینه صنعت
و اما شاخص بهای تولید گروه ساخت و صنعت در مهرماه امسال بالا رفتن شاخص بهای اقلام و گروههایی همچون عملآوری و حفاظت میوه و سبزیجات از فساد به میزان ۵/۲۱ درصد، ساخت محصولات لبنی ۲/۸ درصد، ساخت قند و شکر ۵/۷ درصد، ساخت انواع آشامیدنیها ۷/۲۳ درصد، ساخت منسوجات ۱/۹ درصد، روغنها، روانکارها و فرآوردههای سنگین نفتی تصفیه شده ۷/۶ درصد، مواد شیمیایی حاصل از فرآیندهای شیمیایی مصرف داخلی و صادراتی به ترتیب ۵/۱۳ درصد و ۷/۱۰۳ درصد و اوره ۱۰ درصد با رشد همراه بود.
همچنین شاخص بهای تولید پلاستیک مصنوعی مصرف داخلی و صادراتی به ترتیب ۸/۲۴ درصد و ۱/۵۲ درصد، رنگ و حلال رنگ ۴/۲۰ درصد، مواد شوینده ۲/۳ درصد، ساخت لاستیک رویی و تویی ۷/۷ درصد، محصولات پلاستیکی ۷/۲۵ درصد، آجرنسوز ۹/۲۱ درصد، سیمان ۵/۱۴ درصد، ساخت فلزات اساسی ۱/۱۹ درصد، الکترود ۴/۵۱ درصد، ماشینآلات ساختمانی ۹/۲۲ درصد، ساخت وسایل خانگی گازی ۶/۸ درصد، ساخت موتورهای برقی، ژنراتور و ترانسفورماتور ۲/۱۸ درصد، ساخت سیم و کابل عایقبندی شده ۴/۴۳ درصد، ساخت انواع باتری ۸/۳۰ درصد، ساخت وسایل و ابزار پزشکی ۶/۳۰ درصد و ساخت وسایل نقلیه ۳/۸ درصد موجب شد تا شاخص بهای گروه اختصاصی ساخت (صنعت) افزایشی برابر ۱/۱۰ درصد نسبت به ماه قبل نشان دهد. این شاخص در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته به میزان ۹/۳۴ درصد افزایش یافت.
رشد ۹/۲۰ درصد شاخص بهای خدمات
براساس گزارش بانک مرکزی، شاخص بهای گروه اختصاصی خدمات معادل ۴/۷ درصد نسبت به ماه قبل بالا رفت که بیشتر به سبب افزایش شاخص بهای اقلام و گروههایی چون رستوران، بوفه برابر ۶/۴ درصد، حملونقل انبارداری و ارتباطات ۷/۱۰ درصد، شهریه مدارس ۱/۸ درصد، بهداشت و مددکاری اجتماعی ۴/۳ درصد و سایر فعالیتهای عمومی، اجتماعی و شخصی ۶/۳ درصد بود.
شاخص بهای این گروه به میزان ۹/۲۰ درصد نسبت به ماه مشابه سال گذشته بالا رفت