در پی انتشار خبر «این چه مبارزه با قاچاق است که آن را گسترش می دهد؟!»، روابط عمومی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و همچنین اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی ایران جوابیه ای برای «تابناک» فرستاده اند.
جوابیه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز
مدیر محترم پایگاه خبری «تابناک»
با سلام
لطفا با توجه به ماده 23 قانون مطبوعات جوابیه زیر را درباره خبر منتشره در آن پایگاه خبری، با عنوان «این چه مبارزه با قاچاقی است که آن را گسترش میدهد؟» مورخ 18 اسفند ماه 1389 جهت آگاهی افکار عمومی منتشر نمایید.
با توجه به این که مبارزه با قاچاق سوخت و فرآوردههای حاصل از آن از اولویتهای مهم و مطرح ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز بوده است، این ستاد تاکنون اقدام به فعالیتهایی در جهت کنترل و به حداقل رساندن قاچاق سوخت نموده است که مهمترین این فعالیتها به شرح زیر است:
تهیه و ابلاغ دستورالعمل پیشگیری و مبارزه با قاچاق سوخت و عرضه خارج از شبکه فرآوردههای نفتی که منجر به انضباط بخشی در حوزه فرآوردههای نفتی با بهرهگیری از ظرفیت قانونی همه دستگاهها، تهیه و تدوین سامانه تولید و صادرات فرآوردههای نفتی که در سال 90 اجرا میشود، انضباط بخشی در حوزههای فرآوردههای نفتی و فرآیندسازی واحدهای تولیدی فرآوردههای نفتی که بیش از دو هزار واحد تولیدی به کمتر از 500 واحد کاهش یافت، مصوبه جلسه هفتاد و نهم ستاد مرکزی به منظور پیگیری منطقی شدن سهمیهها و مصرف سوخت در استانها، کنترل غیر مانع بر صادرات فرآوردههای نفتی که از سال 1385 تاکنون از خروج میلیونها لیتر سوخت قاچاق جلوگیری به عمل آمده، پیگیری توسعه فرآوردههای نفتی جهت پاسخ قانونی به تقاضا با بهرهگیری از توان بخش خصوصی و شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی، توسعه بانکرینگ در خلیج فارس از سهم کمتر از 5 درصد پیش از سال 1386 به 25 درصد در سال 1388 و تهیه و راهاندازی سامانه درخواست فرآوردههای نفتی به عنوان یک طرح سراسری در کشور که به اذعان مسئولان شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی با اجرای آن از توزیع میلیونها لیتر سوخت مازاد با عنوان سهمیه غیر واقعی جلوگیری به عمل آمده است.
آنچه در پایگاه خبری «تابناک» به آن اشاره شده است، مرتبط با ماده 55 دستورالعملی است که به منظور روانسازی فروش مرزی سوخت تقطیری با هدف پیشگیری از قاچاق فرآوردههای نفتی و تنها نامهای که توسط معاونت پیشگیری و هماهنگی استانها و سازمانهای ستاد مرکزی به سازمانها ارسال شده و پس از مشاهده نواقص و بررسی و گزارشهای معاونت نظارت و بازرسی ستاد مرکزی اجرایی شدن آن توسط نماینده ویژه رئیسجمهوری و ریاست ستاد مرکزی متوقف و کان لم یکن شده است.
البته بدیهی است که همه دستورالعملها و بخشنامههای صادر شده در ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز قابل اجراست که نامه معاونت مورد اشاره فاقد وصف مذکور است.
ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز بر تلاش جهت تحقق فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی جهت مقابله همه جانبه با قاچاق کالا و ارز، بر برخورد جدی و محکم با قاچاقچیان فارغ از هرگونه مصلحت اندیشی تأکید میکند و ابراز میدارد موضوعی که در ستاد مرکزی اجرای آن لغو شده است، شایسته نیست که به دلیل نداشتن آگاهی کامل نسبت به این فرآیند، مستمسک جریانسازی رسانهای قرار گیرد.
جوابیه اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی ایران
مدیریت محترم سایت تابناک
با سلام
احتراماً عطف به خبر مندرج در سایت تابناک در تاریخ 17/12/89 تحت عنوان " این چه مبارزه با قاچاق است که آنرا گسترش می دهد؟" باستحضار می رساند: با توجه به روندی که طی سالیان گذشته در مورد قاچاق مواد سوختی و فرآورده ها مشهود بود، این اتحادیه بعنوان متولی صادرات فرآورده های نفتی همواره در صدد بوده که با اتخاذ شیوه های مناسب حتی المقدور از ادامه این روند که موجب به هدر رفتن سرمایه های ملی و کسب منافع برای عده ای سودجو می شد و منابع رسماً تحت عنوان صادرات از مرزها خارج می گردید، جلوگیری نماید. در این راستا ضمن تعامل با ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و تشکیل کمیته مشترکی تحت عنوان روانسازی تجارت و مبارزه با قاچاق در جهت نیل به هدف تسهیل نمودن صادرات فرآورده های نفتی از طریق مجاری قانونی و پیشگیری از قاچاق مواد سوختی تلاش وافری را مبذول نموده است.
با تدوین دستورالعمل مبارزه با قاچاق و عرضه خارج از شبکه فرآورده های نفتی یارانه ای و بخشنامه های مناسب کارشناسی که با دید روانسازی تجارت و پیشگیری از ارتکاب جرم و قاچاق با توافق ستاد و اتحادیه مهیا گردیده، گام های مثبت و مؤثری در جهت تحقق این هدف برداشته شده است. که بعنوان مثال در این مورد می توان به شیوه نامه اجرایی فروش روغن سوخت تقطیری و همچنین مراتب راه اندازی سامانه تولید و صادرات فرآورده های نفتی که در حال پیگیری است اشاره نمود که از هم اکنون نوید راه اندازی این سامانه در سال آینده داده می شود. همچنین شیوه نامه و سامانه جمع آوری روغن های کارکرده نیز که در جهت جلوگیری از اختلاط فرآورده های نفتی خارج از شبکه طراحی شده است در نهایت موجب کنترل و ساماندهی روغنهای کارکرده خواهد شد.
در پاسخ به خبر مندرج در سایت لازم بذکر است که اولاً مجوزها و شیوه نامه ها مربوط به تعدادی شرکت خاص نبوده و در مرحله اول با هماهنگی ستاد و در راستای کاهش قاچاق مقرر گردید.
صادرات سوخت تقطیری با همکاری شرکت تعاونی مروارید مشکین که تأمین کننده نیاز کلیه واحدهای تصفیه دوم می باشد در ابتداء از مرزهای شرقی شروع گردد و سپس طبق رویه هر شرکتی بتواند نسبت به صادرات این محصول از کلیه مرزها اقدام نماید. همچنین لازم بذکر است میزان استحصال این محصول جانبی 8% از روغن کارکرده است. این محصول در پروسه تولید و پالایش بعنوان محصول جانبی از روغن کارکرده حاصل می شود و برای3700 تن روغن سوخت تقطیری نیاز به 46 هزار تن روغن کارکرده می باشد و نه پانصد هزار تن. اتحادیه خبر منتشر شده در سایت تابناک مورخ 17/12/89 را قویاً تکذیب می نماید.