یک کارشناس حوزه انرژی گفت: مشکل اصلی ما در شرایط کنونی این است که تحریم هستیم و نمیتوانیم پول نفتی را که میفروشیم به طور رسمی در حسابها داشته باشیم بلکه باید از طریق حسابهای واسطه دریافت کنیم، این هم ارزش کالاها را پایین میآورد و هم روند دریافت پول و تحویل محموله را دچار پیچیدگی میکند.
به گزارش اوپکس به نقل از انرژی امروز، میرقاسم مومنی در گفتوگو با ایلنا، در ارزیابی قرارداد سواپ انرژی با روسیه اظهار داشت: باتوجه به اینکه هر دو کشور ایران و روسیه در حوزه انرژی تحریم هستند، بنا بر این است که هرگونه تجارت و مراوده در این زمینه بین دو کشور در بازار غیررسمی باشد و به نوعی بر مبنای دور زدن تحریمها است.
وی افزود: توافق سواپ، در واقع توافق داخلی بین ایران و روسیه است و مبنای ارزی هم بر اساس روبل و ریال است نه یورو و دلار و ارزهای تحریم سوئیفت. به همین جهت هم ایران و روسیه در خصوص سواپ میتوانند بدون حضور در معاملات قانونی و استفاده از پتانسیلهای قانونی باهم همکاری داشته باشند.
این کارشناس حوزه انرژی تصریح کرد: در هر حال معاملات نفتی در شرایط تحریم مشکلات خاص خودش را دارد، از جمله اینکه شیوه قیمتگذاری و صادرات و استفاده از نفتکشها با ساز و کارهای رسمی نیست و باید با پرچم کشورهای دیگر و با اسناد جدید ورود کرد که ساز و کار پیچیدهای دارد.
وی خاطرنشان کرد: در هر حال روسیه میتواند بخشی از محمولههای صادراتی خود را به ما بدهد و ما از ذخایر جنوب خلیج فارس و یا آنچه به صورت ذخیره روی آب داریم به مشتریان این کشور تحویل بدهیم.
مومنی با بیان اینکه سواپ یک راهکار تجاری است که در تمامی دوران و در بسیاری کشورها مورد استفاده قرار میگیرد، گفت: زمانی که شوروی سابق در سال 90 فروپاشید ایران یکی از کشورهایی بود که نفت آذربایجان، ترکمنستان و عراق را سواپ میکرد یعنی یک روش معامله است که در زمان صلح و جنگ میتوان از آن استفاده کرد، اما مشکل اصلی ما در شرایط کنونی این است که تحریم هستیم و نمیتوانیم پول نفتی را که میفروشیم به طور رسمی بینالمللی در حسابها داشته باشیم بلکه باید از طریق حسابهای واسطه دریافت کنیم و این هم ارزش کالاها را پایین میآورد و هم روند دریافت پول و تحویل محموله را دچار پیچیدگی میکند.
وی خاطرنشان کرد: مسئله دیگر اینکه ممکن است نفت و محموله توقیف شود کما اینکه چند بار نفت ایران در بنادر کشورهای مختلف از جمله یونان توسط امریکا توقیف شد، زیرا این نفت و فراوردهها را غیرقانونی حساب میکنند، هرچند این تجارت بین ایران و روسیه قانونی است زیرا دو کشور توافق کردند.
این کارشناس حوزه انرژی تاکید کرد: در هر حال اگر این نفت در آبهای بینالمللی توقیف شود جزء نفت قاچاق حساب شده و توقیف میشود. هرچند سواپ پروسه خوبی است، اما اینکه نتیجه چه است و چقدر میتواند مشکلات ما را حل کند همچنان محل سوال است، اینکه چگونه و در کجا اقدام به سواپ میکنیم و قرار است چه کالایی دریافت و چه چیزی صادر کنیم، مبلغ و نحوه پرداخت به چه شکل است، آیا قرار است کالا و یا ارز داده شود؟ همچنان ابهام دارد.