اقتصادتهران: در حالی که همواره یکی از شیوه های آمریکا برای افزایش اثرگذاری تحریم بر اقتصاد ایران، ممانعت از دستیابی به درآمدهای نفت و گاز بوده است اما دولت سیزدهم برای خنثی سازی حداکثری تحریمها، علاوه بر توسعه صادرات نفت و گاز در مدت کوتاه شروع به کار خود، موفقیت چشمگیری در وصول درآمدهای نفتی و گازی داشته است.
به گزارش اقتصادتهران، ۲.۵ برابر شدن وصول درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت، میعانات گازی، گاز طبیعی، فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل آن، نتیجه سیاستهای فعالانه دولت سیزدهم بود.
این در حالی است که مدیرعامل شرکت ملی نفت از افزایش ظرفیت تولید نفت کشور تا پایان سال خبر داده به طوری که به گفته وی ظرفیت تولید نفت ایران با افزایش ۲۰۰ هزار بشکهای، به ۴میلیون و ۳۸ هزار بشکه در روز تا ابتدای سال جدید شمسی خواهد رسید.
اگرچه صادرات نفت ایران هیچگاه به صفر نرسید اما کاهش چشمگیری را تجربه کرد. با روی کار آمدن دولت سیزدهم، استفاده از راهکارهای مختلف برای افزایش فروش و صادرات نفت با وجود تحریمها مورد توجه قرار گرفت تا آنجا که به گواهی آمارهای اقتصادی، اکنون شرایط صادرات نفت بهتر است
از سوی دیگر دسترسی به منابع مالی ایران در خارج از کشور نیز بهبود داشته است به گونهای که تولید نفت ایران هم که در سال ۲۰۲۰ به ۲ میلیون بشکه در روز کاهش یافته بود در سال جاری میلادی به ۲ میلیون و ۷۶۰ هزار بشکه در روز افزایش پیدا کرده است.
همچنین به نظر میرسد با توجه به کشش بازارهای بینالمللی، صادرات نفت ایران به طرز چشمگیری افزایش یابد و این در حالی است که تمهیدات لازم برای این اقدامات با سیاست جدید دولت شکل گرفته است.
شاید تنها مانع جدی که بر سر این راه وجود داشته باشد سنگ اندازی آمریکا برای به سرانجام رسیدن برجام باشد اما شرایط به گونهای است که حتی بدون آن هم ایران قادر است تا علاوه بر افزایش تولید نفت خود نسبت به افزایش صادارت در بازارهای هدف اقدامات موثری انجام دهد.
همچنین بر اساس گزارش صندوق بینالمللی پول نیز در حالی که صادرات نفت کشورمان در سه سال پایانی دولت قبل به زیر یک میلیون بشکه در روز و حتی به ۴۰۰ هزار بشکه در روز هم رسیده بود، در سال ۲۰۲۲ که دولت رئیسی بر سر کار بوده از یک میلیون بشکه در روز عبور کرده است. به عبارت دیگر در دولت رئیسی صادرات نفت کشور نسبت به کف دولت قبل، ۶۰۰ هزار بشکه افزایش یافته است.
بنابراین آمارهای اقتصادی نیز نشان میدهد که رشد اقتصادی کشور با نفت بیشتر از رشد اقتصادی بدون نفت است که حکایت از افزایش درآمدهای نفتی ایران دارد.